Afstuderen

Afstuderen

Help! En nu?

Afgestudeerd? Proficiat! Je hebt hard gewerkt voor dit diploma. Nu is het tijd om het échte ‘grote-mensen-leven’ te bestormen. De vraag die je als vers afgestudeerde vaak hoort is: “En nu?”. Geen nood! Bij STAN laten we geen enkele net afgestudeerde aan zijn of haar lot over. Ons redactieteam schrijft verschillende interessante artikels en helpt je bij je voorbereiding op het nog ‘onbekende’! Check bijvoorbeeld eens wat je allemaal op orde moet krijgen als je afgestudeerd bent zodat je met de juiste voorbereiding aan die zoektocht naar je droomjob kan beginnen.

Waar ga ik wonen?

Heb je binnenkort, naast je diploma, ook de sleutel van je eigen woonst in handen, of blijf je liever nog even in Hotel Mama om wat centen te kunnen sparen? Wanneer je pas bent afgestudeerd, ligt de wijde wereld aan je voeten. Het redactieteam somt niet alleen de voor- en nadelen van thuis blijven wonen op, maar maakte ook een handig overzicht van die dingen die je zeker in het achterhoofd moet houden wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen of huren.

Get the job!

Als net afgestudeerde verlang je waarschijnlijk meteen naar je droomjob. Dit is echter niet zo evident, en dat is ook niet erg! First things first, waar vind je die vacatures dan? Natuurlijk kan je beginnen bij de traditionele jobsites, maar daar stopt het niet. Er zijn heel wat andere jobkanalen of jobbeurzen waarop je de vacature van je dromen kan vinden. Je hoeft alleen maar goed je oren en ogen open te houden!

Solliciteren kun je leren

Dit avontuur begint met een sterk cv en een overtuigende motivatiebrief. Als deze in orde zijn, maak je een eerste goede indruk. Goed begonnen is half gewonnen. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, maakte het redactieteam van STAN twee ultieme checklists met de best practices: eentje voor je cv en eentje voor je sollicitatiebrief. Vergeet in je volle enthousiasme niet om je sollicitatie goed voor te bereiden! Recruiter Evelien Claes van Stad Antwerpen geeft antwoord op de meest gestelde vragen over sollicitatiegesprekken.

Even op een rijtje…

Voor iedereen is het een nieuwe deur die wordt geopend. Super spannend! Maar ook beangstigend. Wij zetten daarom nog eens eventjes een paar weetjes en tips op een rij in een infographic die jou wegwijs maken in de wereld van de hardwerkende volwassenen. Daarnaast vind je natuurlijk ook altijd wat handige links terug en onderaan een FAQ met nog meer antwoorden.

Handige links

Veelgestelde vragen

Check, voor je je handtekening zet, of er in je contract iets staat over…

  • Bruto uur- of maandloon (en eventueel bonusregelingen);
  • Voordelen zoals maaltijdcheques, verzekeringen of een tankkaart;
  • Wekelijkse arbeidsduur (en eventueel werkrooster);
  • Vaste plaats van tewerkstelling;
  • Aanvangsdatum en duurtijd van je contract;
  • Functietitel (en eventueel functieomschrijving).

De Belgische arbeidswetgeving voorziet sowieso wetten in verband met minimumlonen, maximale wekelijkse arbeidsduur, vakantie, loon bij ziekte en opzeggingstermijnen, ook al staat daarover niets in je contract.

Dat hangt af van de sector waarin je werkt. Bij de overheid krijg je onmiddellijk een aantal vakantiedagen; in de privésector krijg je vier weken betaalde vakantie als je het jaar voordien voldoende hebt gewerkt. Maar om ook tijdens dat eerste jaar vier weken betaalde vakantie te kunnen krijgen, heeft de overheid de jeugdvakantie in het leven geroepen. Die krijg je wanneer je jonger dan 25 bent en het jaar waarin je afgestudeerd bent minstens een maand hebt gewerkt. Meer informatie, bijvoorbeeld over hoe je die jeugdvakantie kan aanvragen, vind je hier.

Ons team tipt!

Zorg tijdens een sollicitatiegesprek voor een frisse adem, dus neem vlak voor het gesprek een kauwgom. Bang dat je de kauwgom niet meer kwijt kan? Speel dan op safe en neem een muntje.

Katina

Nog steeds een vraag? Stuur onze onthaalmedewerkers een mailtje of spring binnen.

Steven