Mijn eerste huis huren of kopen: waar moet ik op letten?

Mijn eerste huis kopen of huren

Mijn eerste huis kopen of huren

Waar moet ik op letten?

Waar moet ik op letten?

Huren

Het is eindelijk tijd om Hotel Mama gedag te zwaaien en je eigen stulpje te gaan zoeken! Dat is toch nog net iets anders dan een nieuw kot. Het is niet omdat je misschien niet voor altijd op dezelfde plek gaat blijven plakken, dat die plek niet in orde hoeft te zijn. Dus schuif dat huurcontract nog heel even aan de kant, en check eens of je hiermee rekening hebt gehouden.

Laat ons met de deur in huis vallen: geld. Onderschat het totale kostenplaatje van een huurhuisje niet. We hebben het hier niet alleen over de maandelijkse huur, maar ook over de kosten van nutsvoorzieningen, zoals water en elektriciteit. Ook meubels, een uitzet of – zeg maar – een wasmachine ga je ooit eens moeten kopen. Tel daarbij dat je nog eens een waarborg van een aantal maanden moet kunnen neerleggen, en de prijs tikt al snel aan. Bekijk dus voor jezelf hoeveel geld je maandelijks zou kunnen uitgeven zonder de rest van de maand droge boterhammen te moeten eten.

Wees ook bij de bezichtiging van een huurpand kritisch genoeg. Ga na hoe het zit met de aansluitingen voor bijvoorbeeld internet of energieleveranciers. Zijn dit zaken die je allemaal zelf moet voorzien? Controleer of alles genoeg beveiligd is. Zijn er dingen die (nog meer) beveiligd zouden moeten worden, en wiens verantwoordelijkheid is dat dan? Vraag het energieprestatiecertificaat (EPC) op om te zien hoe energiezuinig het pand eigenlijk is.

Wanneer je dan het huurcontract in handen krijgt, lees het eerst eens grondig door om ervoor te zorgen dat je alle clausules goed begrepen hebt. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opzegtermijn, of wat gebeurt er als je je huur eens vergeet te betalen? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan je je huurcontract nog altijd vergelijken met de modelcontracten die je op internet vindt. Eens je dan de sleutels in handen hebt, kan het je later nog van pas komen als je voor de grote verhuis nog even foto’s en/of een plaatsbeschrijving van het pand maakt. Op die manier kan de huurbaas je later niet verwijten dat je iets stuk hebt gemaakt, als dat eigenlijk vanaf het begin al zo was.

Kopen

Een appartement, studio of huisje huren, allemaal goed en wel, maar jij bent klaar voor het grote engagement: de aankoop van je eerste stekje! Aangezien het een beslissing is die je heel wat centen zal kosten, wil je toch niet over één nacht ijs gaan. Daarom zijn er heel wat factoren die je in je achterhoofd moet houden.

Een eerste afspraak maak je bij de bank. Of ja, banken. Het is namelijk geen slecht idee om bij het afsluiten van een hypothecaire lening verschillende banken tegen elkaar uit te spelen, zodat je er zeker van kan zijn dat je aan het voordeligste tarief kunt lenen. Wanneer je alle kosten aan het bereken bent om te weten hoeveel geld je zal moeten lenen, vergeet dan registratierechten, notariskosten, kosten na het verlijden van de akte, erelonen en dat soort zaken niet mee te tellen. Gelukkig hoeft het je niet alleen maar geld te kosten, maar kan je ook aanspraak maken op bepaalde premies; check daarvoor https://www.premiezoeker.be/ van de Vlaamse Overheid.

Wanneer je een interessant pand op het spoor bent gekomen en een afspraak hebt gemaakt om het te gaan bezichtigen, moet je verder durven kijken dan je eerste indruk. Gelukkig vind je op het internet een hele resem aan checklists die je kan downloaden en meenemen naar de bezichtiging. Wees ook niet bang om kritische vragen te stellen, zoals waarom of hoe lang het pand te koop staat. Overtuigd? Goed! Bezoek het pand dan nóg een keer, maar dan op een ander moment in de week. Op die manier kan je veel beter inschatten hoe druk de buurt nu werkelijk is. Voor je de aankoopakte ondertekent, zijn er nog wat documenten die je best even opvraagt: het bouwkundig keuringsrapport, zodat je de kosten van eventuele herstellingswerken kunt berekenen en het gemeenteplan, zodat je ervan op de hoogte bent mocht de gemeente van plan zijn een appartementsgebouw neer te poten of een weg open te breken bij jou in de buurt. Het kan ook handig zijn om te weten of je pand in overstromingsgebied ligt, zodat je indien nodig de juiste verzekeringen kan afsluiten.

Als je dan helemaal klaar bent om je krabbel onder het contract te zetten, vraag je dan eens af of het een mogelijkheid is om het contract onder opschortende voorwaarden te tekenen. Dat betekent dat het contract alleen geldig is wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, bijvoorbeeld dat je je hypothecaire lening tegen een bepaalde datum hebt kunnen afsluiten. Zie je het ten slotte echt niet zitten om deze klus in je eentje te klaren? Dan kan je nog altijd een aankoopbegeleider onder de arm nemen.