Clubs & verenigingen

CLUBS & VERENIGINGEN

Studentenclubs

Ze zijn niet meer weg te denken uit het studentenleven. Meestal zijn ze verbonden aan een bepaalde studierichting, maar in the end is iedereen uiteraard welkom. Elke studentenclub heeft zijn vast café en organiseert de leukste activiteiten, zodat jij als student echt niet alleen ijverig hoeft te studeren (please, don’t tell your parents!).

Overzichtje van alle studentenclubs in Antwerpen nodig? Hebben we voor je!

Antwerps Studentenoverleg

Het stadsbestuur van Antwerpen bouwt samen met zijn studenten aan een bruisende studentenstad. Daarom hebben de Antwerpse studenten al sinds 2003 een stem in het stedelijk beleid van Antwerpen. Via het Antwerps Studentenoverleg formuleren maar liefst 26 studentenvertegenwoordigers adviezen aan het stadsbestuur en zijn ze daarnaast vertegenwoordigd in de raad van medebeheer van STAN.

Inspiratiegids

Welkomstrituelen zijn actueler dan ooit: is de manier waarop alles verloopt nog wel van deze tijd? Of moeten we ze hervormen? Hoe ver kan je gaan tijdens een doopritueel en is een schachtenverkoop niet nét een grens te ver? Voer voor discussie!

Een studentenwelkom op maat van de studenten kan natuurlijk alleen samen met studenten gemaakt worden. Honderden studenten werkten samen met STAN en de instellingen een jaar lang aan de inspiratiegids voor welkomstrituelen.

Kick-off voor Antwerpse presidia

Jaarlijks verwelkomt STAN, in samenwerking met het Antwerps Studentenoverleg en Stad Antwerpen, alle studentenvertegenwoordigers en presidia voor een middag vol inspiratie en informatie tijdens de Kick-off voor Antwerpse presidia en studentenvertegenwoordigers. Tijdens dit evenement kun je interessante workshops volgen en krijg je antwoord op al je vragen rond het organiseren van activiteiten in ‘t Stad en het Studentencharter. Op zoek naar alle do’s & don’ts om je event succesvol te kunnen organiseren? Check stuvent.be, het one-stop platform voor de organiserende student

Het Antwerps Studentenoverleg maakt dit charter sinds 2009 op licht het toe en deelt het uit tijdens de Kick-off. Dankzij dit charter verlopen de welkomstrituelen op een correcte manier en zorgen we samen voor een fijne, veilige en gezellige studentenstad.

KICKEN! KLIK HIER VOOR MEER INFO OVER DE KICK-OFF

Eventje organiseren? Check stuvent.be

Inspiratiegids voor welkomstrituelen

Stad Antwerpen, de instellingen voor Hoger Onderwijs en de Antwerpse studenten werkten in het academiejaar 2021-2022 samen aan een nieuwe visie op welkomstrituelen. Die nieuwe visie is gebundeld in een inspiratiegids met daarin tips & tricks over welkomstrituelen voor, door en met studenten.

Antwerpen heeft een rijke traditie als het gaat om welkomstrituelen en het aantal studenten dat eraan meedoet groeit steeds. Met dank aan de studenten die in het academiejaar 2021-2022 deelnamen aan de vele debatten en workshops ontstonden er interessante inzichten. Die vertaalde de stad in een inspiratiegids, met respect voor de bestaande tradities, maar aangepast aan de maatschappij van vandaag.

Met deze inspiratiegids hopen de partners dat alle studenten het komend academiejaar voorbereid en geïnformeerd kunnen starten. De gids reikt tools en handvaten aan en focust op bewustzijn en leiderschap over welkomstrituelen. Een must voor elke studentenvereniging! 

DOWNLOAD HIER DE INSPIRATIEGIDS

VEELGESTELDE VRAGEN

Interesse om je aan te melden bij een studentenclub? Doe eens research naar welke club er bijvoorbeeld bij je studierichting aansluit. Wij hebben een overzicht van alle Antwerpse studentenclubs voor je gemaakt. Surf naar de websites van de clubs, neem contact met hen op, stel vragen aan presidia of aan studiegenoten en kom er zo achter welke studentenvereniging- of club het beste bij je past.

Niet bij elke studentenclub is het verplicht jezelf te laten dopen. Vraag meer informatie hierover na bij je studentenclub naar keuze.

Welkomstrituelen zijn meer dan ooit een hot topic. Wil jij graag hierover je ongezouten mening geven? Dat kan hier!

In Antwerpen is de studentenclub ESN Antwerp (Erasmus Student Network) actief. Zij organiseren het hele jaar door coole evenementen voor alle internationale studenten in Antwerpen. Als fijne toevoeging kun je je als buitenlandse student bij ESN Antwerp aanmelden voor een ‘Buddy Systeem’, waarbij je gekoppeld wordt aan een Antwerpse local die je het hemd van het lijf kunt vragen. Check voor meer info de website van ESN Antwerp.

Ben jij een local, maar toch interesse om internationaal bezig zijn? De redactie schreef een handig artikel met heel wat tips hoe je het buitenland naar binnen haalt!

Ons team tipt!

“Wist je dat er clubs zijn die gericht zijn op een speciale doelgroep? Zo bestaan er onder andere studentenclubs voor student-ondernemers, holebi’s, studenten met een allochtone achtergrond en kotstudenten. Al wat jij moet doen, is kiezen waar jij je het meeste thuis voelt.”

Rebecca

Uit ons vaste team is Ellen bezig met clubs en verenigingen. Je kunt bij haar of bij het onthaal terecht met vragen, opmerkingen of ideeën.