Studeren

Studeren

Vind de opleiding die bij je past

Antwerpen is the place to be voor een student. Dat is niet onze onbescheiden mening, maar die van 55.000 studenten die hier elk jaar hun plek vinden. Nog niet overtuigd? Start dan gewoon je ontdekkingstocht. Wij staan alvast klaar om je op weg te helpen en al je vragen over het studentenleven te beantwoorden.

Maar eerst een juiste studiekeuze maken natuurlijk. Op een SID-IN kun je als laatstejaars leerling secundair onderwijs kennismaken met alle opties die Antwerpen biedt.

Vragen?

Een groentje of een ancien? Vragen zijn er altijd. Voor vragen rond studietoelagen, psychosociale begeleiding, faalangsttrainingen, hulp bij stress, subsidies, leefloon en meer kun je terecht bij de Dienst Studentenvoorzieningen aan jouw onderwijsinstelling.

Daarnaast is er aan elke onderwijsinstelling een Dienst voor Internationale Studenten, die helpen studenten uit het buitenland en studenten bij wie het buitenland lonkt.

KU Leuven Campus Antwerpen

Thomas More Antwerpen

Universiteit Antwerpen

STUDEREN OP LOCATIE

Komen de muren van je kot op je af, heb je last van het helse kabaal dat je jongere zusje maakt of zit de bib vol? Geen nood. In GATE15 kun je terecht in de computerruimte of in TAKEOFF om aan een groepswerk te werken, iets op te zoeken of je cursus in te duiken.

Tijdens de blokperiodes lanceert STAN bovendien STUDY360, een initiatief dat unieke blokplekken in de stad aanbiedt. Natuurlijk nemen we zelf ook deel en stellen we de Tarmac en zaal TAKEOFF open om in te studeren.

DIRECT NAAR DE WEBSITE VAN STUDY360

VEELGESTELDE VRAGEN

Het hoger onderwijs heeft een aparte structuur en een eigen systeem dat geldt voor alle onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Bekijk alle info over het Vlaamse hoger onderwijssysteem.

Het leerkrediet werd in het leven geroepen om studenten te stimuleren goed te studeren. Aan het begin van je studie krijg je als student 140 studiepunten, die je vrij mag verdelen over verschillende opleidingsonderdelen. Je mag blijven studeren, totdat je studiepunten uitgeput zijn. Meestal is je opleiding dan ook afgerond. Check alle info over het leerkrediet.

De meeste onderwijsinstellingen in Antwerpen bieden begeleiding aan: vakspecifiek, therapeutisch of om jouw vaardigheden te versterken. Check hiervoor de lijst met de Dienst Studentenvoorzieningen en Dienst voor Internationale Studenten per onderwijsinstelling. Neem in de tussentijd ook al eens een kijkje op de website van PSY-NET, waar je terecht kunt voor zowel individuele sessies of groepsbegeleiding. Last van examenstress? Chat dan eens met Teleblok: een anonieme en gratis hulplijn, waar ook bezorgde ouders, leerkrachten, vrienden en partners hun hart kunnen luchten.

Ben je jonger dan 25 jaar, beschik je niet zelf over een inkomen en kun je niet terugvallen op financiële steun van je ouders? Dan heb je misschien wel recht op een leefloon, waardoor je jouw studie kunt afmaken of wellicht hervatten. Leefloon voor studenten behoort tot het aanbod van het OCMW van de stad/gemeente waar je gedomicilieerd bent. Laat je begeleiden door de Dienst Studentenvoorzieningen of check alvast de website van Centen voor studenten.

Je bent als buitenlandse student verplicht om je in te schrijven in het vreemdelingenregister en een verblijfsvergunning aan te vragen. Deze procedure is verschillend naargelang je een EU/ EER student of een student uit een niet-EU/ EER-land bent. Je moet de juiste documenten bezorgen aan je hogeschool of universiteit. Zoek daarom eerst naar meer informatie op de website van de Dienst voor Internationale Studenten van jouw onderwijsinstelling.

Ons team tipt!

“Kijken jij en je beperkte studentenbudget wat op tegen dure studieboeken? Check dan zeker wat tweedehands boekenverkopen. Veel faculteiten organiseren er één aan het begin van het jaar!”

Amber

Nog steeds een vraag? Stuur onze onthaalmedewerkers een mailtje of spring binnen.