Werken

Werken

Studentenjob

You need cash. Studeren én je bruisende studentenleven kosten namelijk allemaal net iets meer dan gedacht… oeps! De oplossing: een studentenjob. Als jobstudent in België mag je 600 uur werken zonder dat de verdiende centjes belast worden, ideaal!

Voor internationale studenten gelden in principe dezelfde regels. Belangrijk is wel dat je ingeschreven staat in het Vreemdelingenregister en een bewijs van inschrijving bezit. Neem contact op met de Dienst voor Internationale Studenten van jouw onderwijsinstelling voor meer informatie.

Stage

Stage lopen vormt een ideale manier om een eerste relevante werkervaring op te doen. Het is een verrijking van je studie en vergroot je zelfvertrouwen. Bovendien kan het je toegangskaartje zijn naar je eerste job.

Stages kunnen integraal onderdeel uitmaken van je opleiding, maar sommige onderwijsinstellingen erkennen daarnaast vrijwillige stages als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Informeer hierover bij je onderwijsinstelling.

VEELGESTELDE VRAGEN

Als student mag je 600 uur werken. Wil je meer werken? Dan worden je sociale bijdragen hoger. Om dit goed te monitoren, kun je op Student@Work checken hoeveel dagen je nog tegoed hebt. Je blijft fiscaal ten laste van je ouders als je bij hen woont en als je jaarlijkse inkomsten niet meer bedragen dan een vastgelegde grens. Meer informatie hierover en over het indienen van je belastingfiche, vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën. Wil je alles tot in de puntjes weten? Kijk dan eens hier.

Op zoek naar een fijne studentenjob, maar weet je niet waar eerst te beginnen? Op Student@Work vind je ook een lijst van bedrijven die voortdurend of vaak jobstudenten zoeken. Maar wil je echt de leukste studentenjob in ‘t Stad? Kom dan gewoon bij ons werken.

Ja, er zit een plafond aan het bedrag dat je als student kunt verdienen. Als je meer dan een bepaald bedrag in het laatje brengt, ben je niet meer financieel afhankelijk van je ouders en betalen zij meer belastingen. Meer info hierover vind je hier. 

Het redactieteam heeft een aantal tips samengeteld voor een fijne studentenjob in de zomer.

  1. De stad Antwerpen zoekt elk jaar tijdens de winter- en zomervakantie heel wat jobstudenten in verschillende sectoren, van groendienst tot cultuur. Na een maand werken heb je ongeveer 1.800 euro in de pocket. Op hun jobpagina vind je alle relevante info.
  2. Vaak zoekt je universiteit of hogeschool jobstudenten voor onder meer inschrijvings- en openingsdagen. Hou je mailbox en/of het digitaal platform van je hogere onderwijsinstelling zeker in de gaten.
  3. Talloze cafés en brasseries zoeken in de zomer afruimers en terraslopers zonder ervaring. Print een aantal exemplaren van je CV en breng een bezoekje aan de horecazaken in je buurt. Naar alle waarschijnlijkheid krijg je snel een telefoontje en kun je zo aan de slag.

In principe gelden dezelfde regels voor studenten uit een EU/EER land als voor een Belgische student. Kom je uit een buurland en meld je je enkel aan als ‘kotstudent’? Dan kan het studentenloket meteen je persoonlijke digitale sleutel aanvragen. Wil je deze later nog aanvragen? Maak dan een afspraak bij een stadsloket naar keuze. Kies thema ‘Identiteit’ en dan ‘Code digitale sleutel’.

Meer info.

Ons team tipt!

“Pas afgestudeerd en wil je nog een zomer verdienen als student? Wel oppassen dat je niet over de 240 uren zit, anders verlies je je kinderbijslag!”

Mayte

Nog steeds een vraag? Stuur onze onthaalmedewerkers een mailtje of spring binnen.

Debbie
Katelijne