Afgestudeerd,
wat nu?!
In juni hoor je als bijna-afgestudeerde vooral twee dingen: “Hoe zit het met uw thesis?” en –dear God– “Wat gaat ge hierna doen?” Die eerste vraag doet wellicht al genoeg stress opborrelen, laat staan de tweede. “Help!”, want wat wil je nu met je toekomst? Wil je nog iets extra studeren of liever meteen aan het werk? En wat voor werk wil je dan doen? Blijf je dan thuis wonen of ga je een eigen stekje zoeken? Krijg je nog net geen zenuwinzinking? Je staat er natuurlijk niet alleen voor: STAN maakte voor jou deze handige checklist om je de weg te wijzen, yes das geire gedoan. Wie, wat, werk, waarborg? Met deze checklist zet je de eerste stappen naar een zelfstandig leven.
1. To work or not to work?
Als je je inschrijft als werkzoekende, start je beroepinschakelingstijd, een soort ‘wachttijd’. Dan heb je dus nog een heel jaar om een job te vinden, so no stress! Tijdens deze periode word je gezien als werkzoekende, niet als werkloos. Bovendien ondersteunt de VDAB je ook bij solliciteren.
2. Mag ik nog op vakantie?
3. Administratieve rompslomp
Kinderbijslag / Groeipakket
4. Hotel Mama of huurmania?
Als je bent afgestudeerd, moet je ook afscheid nemen van het kotleven, je kan niet meer wonen onder een studentencontract. Er zijn verschillende dingen die je kan doen, maar hou altijd je domicilie in het achterhoofd.
5. Ik weet nog niet wat ik wil, wat nu?
Onze generatie heeft veel opties: die vrijheid is heerlijk, maar de keuzestress is intens. Misschien wil je nog wel iets bij studeren, of vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Misschien kan je niet wachten op die financiële onafhankelijkheid, of misschien cringe je bij het idee van een 9 to 5! Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Als je enkel wilt verder studeren, zodat je niet moet gaan werken, denk dan twee keer na of je nog genoeg motivatie hebt om je te smijten voor een extra diploma. Speel je met het idee van een gap year? Weet dan ook dat je minder structuur en houvast zal hebben.