Solliciteren 101: deze recruiter beantwoordt jouw FAQs

Solliciteren 101: deze recruiter beantwoordt jouw FAQs

Maarten Cant, recruiter Stad Antwerpen

Maarten Cant, recruiter Stad Antwerpen

Solliciteren, hoe doe je dat nu eigenlijk écht? Maarten Cant, recruiter bij Stad Antwerpen, beantwoordt tien van de meest gestelde vragen.

Bestaat er zoiets als ‘te vroeg komen’?

“Laatkomen is nooit fijn; noch voor de interviewer, noch voor jou. Zoek op voorhand online op hoe je op tijd op de locatie geraakt, of vraag meer informatie bij het bedrijf waar je solliciteert. Probeer ongeveer 10 à 15 minuten op voorhand aanwezig te zijn, zodat je even op adem kan komen en je kan voorbereiden op het gesprek. Maar wees ook niet té vroeg: ook de interviewer heeft zo z’n eigen planning, en ieders tijd is kostbaar.”

Hoe maak je een goede eerste indruk?

“Een goede eerste indruk hangt af van een hoop zaken, zoals je handdruk, lichaamstaal, kleding of communicatie. Wees vooral goed voorbereid: bekijk op voorhand de vacature nog eens om na te gaan hoe jouw profiel daarbij aansluit. Toon je motivatie door zelf relevante vragen te stellen over de functie of het bedrijf waarvoor je solliciteert.”

Hoe zit het nu écht met de dresscode voor sollicitaties?

“De dresscode hangt af van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert: een technieker hoeft geen maatpak te dragen, en een financieel manager komt beter niet in een jogging naar het gesprek. Als je niet zeker bent, kies dan liever te klassieke dan te nonchalante kleding. Maar draag ook kleren die comfortabel zitten en je identiteit weerspiegelen.”

“Draag kleren die comfortabel zitten en je identiteit weerspiegelen.”

Mag je een beetje zenuwachtig zijn?

“Een goede recruiter heeft daar zeker begrip voor, en probeert je tijdens het sollicitatiegesprek op je gemak te stellen. Een goede voorbereiding helpt om je zenuwen onder controle te houden. Wil je een stevige handdruk geven, maar heb je eigenlijk zweethandjes? Veeg dan gewoon subtiel je handen af.”

Kan je ook te veel oogcontact maken?

“Staar de interviewer niet minutenlang aan zonder iets te zeggen, maar gebruik je gezond verstand: heb niet meer of minder oogcontact dan tijdens een ander gesprek. Het is zeker geen must om constant oogcontact te maken tijdens een sollicitatiegesprek.”

Hoe eerlijk moet je zijn over je kleine kantjes?

“Solliciteren is jezelf verkopen, maar niemand is perfect. Je kan dus zeker aangeven wat jouw werkpunten zijn en waarin je nog wilt groeien; hou daarbij het gezochte profiel voor de vacature in het achterhoofd. Bij een sollicitatiegesprek als boekhouder kan je maar beter niet zeggen dat wiskunde niets voor jou is.”

“Een goede recruiter stelt je op je gemak tijdens het gesprek.”

Hoe persoonlijk mag je worden tijdens een sollicitatie?

“Net als de dresscode hangt de communicatiestijl van het interview af van de bedrijfscultuur van de organisatie. Bij twijfel doe je er in principe niet slecht aan om je gesprekspartner te vousvoyeren.”

Mag je wel of niet over je salaris beginnen tijdens een sollicitatie?

“Een eerste sollicitatiegesprek dient vooral om kennis te maken, je competenties en motivatie te bespreken. Het is normaal dat je benieuwd bent naar je salaris, maar toch kan je daar best pas naar vragen nadat je gemerkt hebt dat er een match is. Is het loonvoorstel niet naar jouw verwachtingen, kan je dit later nog bespreken of afwijzen.”

Welke fouten zijn echt onvergeeflijk tijdens een sollicitatie?

“Wees zeker op tijd aanwezig. Heb je toch vertraging, laat dat dan zeker op tijd weten. Een recruiter verwacht niet dat je als kandidaat het bedrijf al vanbinnen en vanbuiten kent, en je mag altijd zelf vragen stellen. Maar wees toch goed voorbereid zodat je tijdens het gesprek niet door de mand valt. Wees ook eerlijk over jezelf, en blijf realistisch over je ervaringen en vaardigheden.”

“Een feedbackgesprek gaat over je prestaties, niet over je persoonlijkheid.”

Maarten Cant, recruiter Stad Antwerpen

Maarten Cant, recruiter Stad Antwerpen

Kan je na een sollicitatiegesprek om feedback vragen?

“Dat is altijd nuttig. In zo’n gesprek komen dan jouw sterke en minder sterke kanten aan bod. Onthoud daarbij wel dat zo’n feedbackgesprek altijd over jouw prestaties gaat, en nooit over jouw persoonlijkheid. De bedoeling van het gesprek is bij te dragen aan je verdere ontwikkeling.”

 

Wil jij ook werken bij ’t Stad?  Dat kan! Stad Antwerpen biedt verschillende jobs aan, waarvan zo nu en dan ook een aantal bij ons. Hou daarom de vacaturedatabank van Stad Antwerpen in de gaten en wie weet kun jij binnenkort alle tips van Maarten bij hem in praktijk brengen.

Nog interessante nieuwsberichten