Fietsbroek aan en gaan!

Fietsbroek aan en gaan!

“Bicycle! Bicycle! I want to ride my BICYCLE!”. Is it just me of zit dat deuntje ook al heel de week in jullie hoofd te spelen? De lente is in het landhet zonnetje lonkt en het is vandaag #WoensdagOpWieltjes. Geen betere manier om je dag buiten door te brengen dan op de fiets. Het is niet alleen een gezonde beweging, het brengt je ook op plaatsen waar je misschien nog nooit eerder kwam. Ik lijst voor jullie enkele fietstochten in én rondom onze mooie stad op. Forget about walking, let’s go cycling.

De Urban Jungle

De koffiebarretjes in de studentenbuurt beu en dat rondje rond het MAS al 100 keer gewandeld? Stad Antwerpen to the rescue! Ze stippelden voor jou enkele vernieuwende fietsroutes uit doorheen de stad. Bijvoorbeeld de ‘Urban Jungle’ route, die speciaal op maat werd gemaakt voor de Antwerpenaar die niet terugschrikt van een kasseitje, een tramspoor of obstakel meer of minder. Laat je leiden langs het Havenhuis naar Spoort Oost en pik ondertussen wat street art mee in Berchem. Dit alles doe je natuurlijk terwijl je onderweg talloze take-away restaurantjes en caféetjes passeert. Kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen.

TIP: Meer weten over de leukste graffiti-plekjes in Berchem? Wij bundelden ze in een eerder artikel voor jou.

TIP: Download de interactieve fietskaart van Stad Antwerpen via deze link!

De Bollekesroute

Over het nuttige en het aangename koppelen gesproken … Wie aan Antwerpen denkt, denkt aan het bolleke van De Koninck. Het toeval wil dat ook zij voor jou een fietsroute hebben uitgestippeld. Een rit van 45km die je van het Rivierenhof tot in Wijegemen, Oelegem, Borsbeek, … brengt, tot je weer veilig en wel aankomt bij de stadsbrouwerij in Antwerpen. Voor… een fris bolleke natuurlijk!

TIP: Check alle informatie op deze website!

De Brialmontroute

Tijd voor een beetje geschiedenis. Want het is niet omdat we een lentedag niet met onze neus in de boeken zitten, dat we niet willen bijleren. Vandaag is Antwerpen een grote havenstad, maar dat is lang niet altijd zo geweest. In de middeleeuwen en nog lang daarna was Antwerpen, net zoals veel andere steden, voorzien van hoge stadswallen en forten ter bescherming tegen indringers van buitenaf. De wallen zijn omgetoverd in o.a. de Leien, maar de forten staan er nog steeds. En raad eens, ze zijn ideaal gelegen voor een fietstochtje. Veel van deze forten liggen vlakbij fietsknooppunten, zo kan je makkelijk zelf een route samenstellen. Of je download gewoon de fietsbrochure ‘Herover de Forten’ en weg ben je!

TIP: Check hier meer informatie en de brochure.

Langs de oevers, van de Schelde

De student verlegt al eens graag zijn grenzen… Heb je zin in een daguitstap en ben je bereid daarvoor met je fiets de trein op te hoppen? Dan heeft het Scheldeland jou heel wat leuks te bieden. Je vindt er tientallen fietsroutes in het Scheldeland. Maar laat je niet foppen door de naam. Het Scheldeland bevat alle overstromingsgebieden langs de oevers van de Schelde. Dit gebied loopt dus van Antwerpen tot Mechelen en Gent. Maar, zoals gezegd, allemaal binnen treinbereik. Maak die picknick al maar klaar, let’s go!

Fruitig uitje

Als we aan de lente denken, denken we niet alleen aan fietsen maar ook aan lekkere slaatjes, zoete fruitigheid en prachtige boeketten. Wat als we dat alles nu eens zouden combineren? Best of both worlds, I guess? We zochten voor jullie enkele pluktuinen op fietsafstand van de stad. Informeer van te voren even op de websites hieronder wat betreft hun werking. Vruchtjes zijn seizoensgebonden en soms moet je je eerst even aanmelden om een plukemmertje te krijgen. Bij sommige initiatieven moet je je ook inschrijven, bij anderen niet. Check daarnaast ook zeker even de openingsuren. Verder is het echt zo mooi als het lijkt. Fietske op en plukken maar!

Voel jij het ook al kriebelen in je kuiten om de fiets op te springen en te vertrekken op deze #WoensdagOpWieltjes? Dan hebben we nog een laatste tip voor je: neem je oortjes mee en laat de STAN’s lente playlist in je oren knallen, dan wordt het zeker en vast een topdag! Heb je zelf geen fiets? Neem dan eens een kijkje op onze mobiliteitspagina, daar vind je allerlei opties in de stad om een fiets te kopen, huren en herstellen.

Nog interessante nieuwsberichten