Als alle sportzalen en musea sluiten, trekken wij naar buiten!

©Treepack

Als alle sportzalen en musea sluiten, trekken wij naar buiten!

Het is stil aan de overkant. Voetbaltruien, gymkleren, volleybalshorten, hockeysticks, dansschoenen … zitten voor een tijdje opgeborgen in onze kasten. Velen onder ons weten geen blijf met hun energie. Anderen krijgen hun batterijen niet meer opgeladen. Een blokje rondwandelen of joggen wordt al snel afgezaagd. Jouw 10 000 stappen zetten tijdens een museumbezoek zit er ook niet meteen in. Toch kunnen simpelweg de Antwerpse straten zowel een uitlaatklep als inspiratieplek vormen tussen al het studeren door. Op alle soorten wieltjes (de trein, bus, fiets, step of het skateboard) geraak je snel in de meest imposante straten in en rond Antwerpen vol … GRAFFITI!

Wanneer jij vroeger naar de campus reisde, kwam je ongetwijfeld wel één of meerdere street art projecten tegen. Daarvan zijn de graffiti kunstwerken tussen Berchem Station en Centraal Station Antwerpen een goed voorbeeld. Klinken Smates en Steve Locatelli jou onbekend in de oren? Benut dan dringend die gratis tienrittenkaart van NMBS voor deze korte, bekende graffitiroute. Trek je liever naar buiten? Benieuwd naar meer gedurfde, kleurrijke, grootse graffiti kunstwerken? Download dan de app ‘Street art cities’ gratis op jouw smartphone. Via de app heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen street art routes in diverse steden uit jouw buurt of eens wat verder. Bij gebruik van de app tijdens de route krijg je bij elk kunstwerk een woordje uitleg. De beschrijvingen zijn in het Engels dus laat die Erasmusstudent op jouw kot zeker niet thuis. Ik testte de app alvast uit en som voor jou de vijf must do routes op in en rond de koekenstad. No excuses, want voor elk wandelmaatje is er een gepast wandelpaadje!

ROUTE ‘SMALL’: HET EILANDJE

Nog een deadline voor de boeg vandaag? Even een frisse neus ophalen tijdens een drukke dag studeren kan langs het Eilandje. Deze route is 4,2 km lang en brengt jou langs 13 verschillende kunstwerken. Geniet terwijl ook van een windbriesje en het rustgevende geluid van het Scheldewater. Tussen 16 uur en 17 uur kan je er bovendien de zonsondergang meepikken. Wil je liever wat sneller door de route gaan? Leen dan even een deelstep van Bird uit. Beleef van verbazing de route met een open mond, maar hopelijk niet met jouw gezicht op de grond!

Afstand: 4,2 kilometer.

©RRoedman

©Treepack

©Treepack

ROUTE ‘MEDIUM’: BORGERHOUT EN LUCHTBAL

Start je pauze bij het Centraal Station of aan het Stadspark met de route richting lokale verborgenheden. Spring op jouw stalen ros richting Borgerhout. Schrik om je fiets te verliezen aan diefstal? Laat hem gewoon gratis graveren met een niet-verwijderbaar label door Stad Antwerpen! Op die manier kan je gerust jouw fiets achterlaten. Heb je geen eigen fiets en ben je mega excited om Antwerpen al trappend te ontdekken deze herfst/winter? Met een gehuurde fiets van Levanto (vlakbij het Centraal Station!) of Swapfiets komt dat voornemen zeker in orde.

Met tram 6 ‘P+R Olympiade – P+R Luchtbal’ of via DeLijn bus 610 ‘Antwerpen – Oelegem’ geraak je op minder dan een kwartiertje van Antwerpen centrum tot in Luchtbal. Deze route telt maar liefst 21 kunstwerken! Kijk niet enkel uit voor de werken op de gigantische muren, maar ook voor telefoon -en elektriciteitskasten in de hoeken van de straten. Trek ook zeker eens door de graffitimuur onder het treinstation. Mocht je zelf ooit de smaak te pakken hebben, kan je je hier alvast legaal uitleven!

Afstand: Borgerhout = 5,1 kilometer, Luchtbal = 5,2 kilometer.

©Treepack

©Treepack

©RRoedman

ROUTE ‘LARGE’: MERKSEM EN BERCHEM

Ook Merksem biedt heel wat moois. Prachtige boodschappen schuilen achter de kunstwerken. De Vertigo Graffiti crew, een groep van Colombiaanse artiesten, gebruikte 150 vierkante meter om meer conversatie los te wekken over de generaties heen. In deze tijden meer dan ooit van belang. Naast dit pareltje, zijn er heel wat andere graffiti kunstwerken te aanschouwen over het thema de mens en de samenleving. Voor deze iets langere route is een deelfiets zoals het Veloke, de bekende stadsfiets, een geschikt alternatief tegen zeurend gezelschap dat niet zo lang wil stappen.

Voor een langere route, raad ik jou Berchem aan. Wist je dat Berchem een schepen voor Graffiti heeft? Hoe cool is dat wel niet?! Dit district broeit duidelijk van de straatkunst. Een veelbelovende street art kunstenaar van Berchemse bodem, Joachim Lambrechts, toont jou langs deze route een ongeziene versie van de famous Mona Lisa, deze keer niet met een snor. De route brengt je ook langs een van de langste graffitimuren in Europa: Meeting of Styles. Elk jaar krijgt deze muur een make over. Zeker dus eentje om naar terug te keren!

Afstand: Merksem = 7,9 kilometer, Berchem = 11,1 kilometer.

©Tim Jentsch

©BojNys

©Street Art Cities

GET TO KNOW THE ARTIST

Bij heel wat kunstwerken staat een Instagramaccount vermeld. Ook de makers van de app zelf hebben een eigen Instagramaccount, @streetartantwerp. Deel jouw favoriete kunstwerken in je stories met een shout-out naar de artiesten. Ze zullen jou erg dankbaar zijn!

Nog interessante nieuwsberichten