Afgestudeerd: what happened next?: De Virtuele Mens

Afgestudeerd: what happened next?

De Virtuele Mens

© De Virtuele Mens

Elke student verlangt naar de bevrijdende woorden: “Proficiat, jij bent geslaagd.” Yes! Maar… Wat nu? In STAN’s Studentenmagazine vertelden vijf afgestudeerde studenten over hun wildste toekomstdromen. Eén jaar later trekt STAN opnieuw op pad met één vraag: What happened next? Deze keer: filosoferen over big data met de entrepreneurs achter De Virtuele Mens!

De Virtuele wie?

Dat filosofie meer is dan wat muffe boeken bewezen Sam (24), Anthony (26) & Stefanie (29), drie oud-studenten Wijsbegeerte van de Universiteit Anwerpen.  Samen ontwierpen zij De Virtuele Mens.een online platform waar je  kritisch kan nadenken en discussiëren over de rol van digitalisering in onze samenleving. Want met big data, big tech en straks de Metaverse is er genoeg voer voor debat. Dus: géén ellenlange papers over Nietzsche en Kant, maar wél hapklare en relevante vragen. To post or not to post? That is the question!

Klinkt fijn, maar hoe pak je dat aan net afgestudeerde student? Liep alles van een leien dakje? STAN ging het voor je na!

© BAAS

Ondernemen like a BAAS

Van filosoferen naar ondernemen, da’s niet evident. Voor Sam, Anthony en Stefanie kwam daarom het advies van BAAS,  een ondernemingsproject gericht op jonge entrepreneurs,  als geroepen. Door hun doelgerichte vragen werden ze verplicht  heel snel concreet na te denken over waar ze naartoe wouden met hun organisatie. “Die vragen kwamen voor ons misschien iets te snel, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat wij een vliegende start gemaakt hebben. Zonder BAAS denk ik dat we nog steeds aan het brainstormen waren”, lacht Anthony. “Je mag tenslotte niet vergeten dat wij nog steeds filosofen zijn.”

“Zonder BAAS denk ik dat we nog altijd aan het brainstormen waren”

Wat betekent digitalisering voor jou?

Wanneer je de ideeën van De Virtuele Mens hoort, kan je misschien denken dat ze erg anti-digitalisering zijn, maar dat is zeker niet zo. Bij Stefanie is het allemaal wel een beetje gestart vanuit een verzet, al kwam ze snel tot het besef dat dat niet de juiste manier was. “Het is gewoon belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn wat digitalisering voor de samenleving betekent. We moeten ermee leren omgaan, er een bepaalde houding tegenover hebben. Alleen zo kunnen we de impact ervan zelf nog in controle houden. Je moet het kunnen gebruiken, maar het mag je nooit de das om doen.”

“Je moet technologie kunnen gebruiken, maar het mag je nooit de das om doen.”

“Ik weet niet of je technologie automatisch als iets slecht of goed kan beschouwen. Technologie wordt nog altijd door ons gemaakt, dus wij hebben ook de kracht om dat mee te sturen. Mensen denken soms dat het z’n eigen gangetje gaat, maar wij staan wel degelijk nog altijd aan het roer. Als je dat weet, geeft het hoop om technologie op een goede manier te gebruiken.” Alert blijven en ervoor vechten zijn volgens Sam en Anthony de twee belangrijkste dingen in dit verhaal. “De hele Metaverse die Facebook wil ontwikkelen is misschien niet de beste manier van technologie gebruiken, maar als je door technologie een ziekte de wereld uit kan helpen moeten we dat alleen maar toejuichen”, vindt Anthony. “Als je merkt dat het slecht is, of slecht is voor jou, moet je je houding er tegenover aanpassen.”

“Technologie wordt nog altijd door ons gemaakt, dus wij hebben ook de kracht om dat mee te sturen.”

What’s next? Bigger, better, big data

Hoe loopt alles één jaar later? Sam, Anthony en Stefanie maken de balans op: “We merken dat alles veel professioneler is geworden”, klinkt het. “Het is echt fijn om te zien hoe alles structureel groeit.” En nu? “Als we echt heel groot mogen denken, dan dromen we toch van een huis van De Virtuele Mens. Een plek waar workshops gegeven worden, coaching ter beschikking staat, een ruimte waar alle praktische vragen rond digitalisering opgelost kunnen worden.” In onze werking is het woord dialoog toch wel een keystone. Ze willen absoluut niet de experten uithangen, want zo voelen ze zich ook absoluut niet, maar willen een open debat zeker niet uit de weg gaan. “We willen niet de lerende vinger zijn. We willen het aanpakken als de grote zoektocht om samen met het publiek en de jongeren te onderzoeken hoe we moeten omgaan met digitalisering. Je kan niet negeren dat het bestaat, maar alles blindelings accepteren is volgens ons ook geen goede mindset.”

“Je kan niet negeren dat we in een digitale samenleving leven, maar we moeten die samenleving ook niet blindelings accepteren.”

De Gouden Tip

Voor ambitieuze studenten hebben onze filosofen nog een gouden tip. “Bij de start van een onderneming heb je altijd veel ambities. Ook van BAAS uit wordt je verplicht om je doelen op te stellen. Belangrijk is om ook te beseffen en te accepteren dat niet al die doelen haalbaar zijn. Wanneer iets niet lukt is dat niet meteen gelijk aan falen. Soms moet je je doelen aanpassen of laten vallen om tot een mooier iets te komen.” Ze zijn wel blij dat ze dat hebben meegemaakt, want Stefanie liet ook weten dat perfectie vanaf het begin niet bestaat. Af en toe het deksel op de neus krijgen is ook nodig, anders kan je niet groeien. Volgens haar is er altijd wel iets te leren. “Durf gewoon echt de stap te zetten naar je doelen. Iets wat wij wel geleerd hebben is dat het soms ook handig kan zijn om je doelen soms even op te splitsen in kleinere doelen. Je mikt altijd voor de hoofdvogel, maar wanneer die momenteel nog te hoog zweeft kan een duif ook al mooi zijn.”

“Je moet echt beseffen dat je mag falen.”

Het team achter 'De Virtuele Mens'

Ook geïnteresseerd in alles wat met digitalisering te maken heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van De Virtuele Mens. 

Nood aan dat extra duwtje in de rug als student-ondernemer? Neem contact op met BAAS of check wat TAKEOFFANTWERP_  voor jou kan betekenen!

Nog interessante nieuwsberichten