Leve de vrijwilligers!

Lang leve de vrijwilligers!

I need a volunteer! Ben jij ook een wereldverbeteraar-in-wording? Tijdens de Week van de Vrijwilliger gingen we in gesprek met drie Antwerpse studenten die de boeken even opzij legden en als vrijwilliger aan de slag gingen. Ontdek hier hoe zij elk op hun manier Antwerpen nét iets mooier maken.

Orin: Nederlands voor beginners bij het Rode Kruis

Voor Orin leek haar Erasmus-jaar in Antwerpen in het water te vallen door corona. De oplossing? “Mezelf nuttig maken, natuurlijk“, lacht ze. Orin ging meteen op zoek en vond een vrijwilligersjob bij een opvangscentrum van het Rode Kruis voor vluchtelingen in Antwerpen. ” Elke maandag en woensdag gaf ik er conversatielessen en Nederlandse les aan de volwassen bewoners van het centrum. Mensen die pas in België zijn aangekomen, maar ook mannen en vrouwen die al drie jaar lang het opvangcentrum hun ‘thuis’ noemen. Nederlands leren is voor hen niet altijd een evidentie: het is geen makkelijke taal, en de wachtlijsten om buiten het centrum naar de Nederlandse les te gaan zijn vaak heel lang.”

“De bewoners van het opvangcentrum staan gezien hun situatie onder enorme stress en dat maakt hen een uitdagende, maar ook een heel dankbare doelgroep.” Voegt Orin toe. “Het gaat om veel meer dan alleen Nederlands leren. Het is belangrijk dat de bewoners even hun situatie kunnen vergeten en gewoon samen kunnen lachen, zich amuseren en terwijl nieuwe dingen  bijleren over taal en cultuur.”

Volgens Orin is vrijwilligerswerk een must voor iedereen die een klein beetje tijd kan maken en iets positief teweeg wil brengen in de samenleving. “Ik kan vrijwilligerswerk echt aan iedereen aanraden. Je steentje bijdragen aan onze samenleving en een positieve impact maken op het leven van iemand anders, dat voelt enorm goed. Daarbovenop haal je er niet alleen voldoening uit: het is gewoon super leuk.”

Laura: Onbetaalbaar werk bij in CAW Het Strand”

Als masterstudente Sociologie zette Laura het afgelopen jaar de theorie in de praktijk om via een vrijwilligersjob bij  CAW Het Strand, een verpleegpost voor dak- en thuislozen midden in de Seefhoek. Tijdens haar thesisjaar zette ze haar werk noodgedwongen even stop, maar Laura’s wordt meteen vrolijk wanneer ze over haar ervaring vertelt. “Door corona had ik plots tijd te veel. Ik had al langer interesse om aan de slag te gaan als vrijwilliger, dus dit leek mij hét uitgelezen moment om eraan te beginnen. Ik bekeek op de website van Stad Antwerpen hun openstaande vrijwilligersjobs en vond zo snel wat ik graag wou doen!”

Werken met de Antwerpse dak- en thuislozen was voor Laura een echte eye-opener. “Je ziet dan plots dat ze gewoon mensen zijn zoals jij en ik. Eerst was het wat wennen in de job, gezien ik veel jonger ben dan de meeste mensen in de opvang. Maar eens ik hun vertrouwen gewonnen had, kwamen ze vaak spontaan een praatje maken aan de inkom of bij de douches. Je bouwt echt een band op. Ik had  het gevoel dat ik iets kon betekenen voor hen. Als ik nu op de straten van Antwerpen zie, herkennen ze me vaak nog en spreken ze me ook actief aan!”

Waarom kiezen voor vrijwilligerswerk?  Laura is duidelijk: “Voor mij is de vraag juist ‘waarom niet’? Het is jammer dat dit niet standaard aan bod komt in het middelbaar onderwijs of tijdens je bachelor. Da’s voor mij een gemiste kans. Iets positief betekenen voor anderen, dat geeft een onbetaalbaar gevoel. Het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Geef toe: wat is nu één voormiddag op een week tijd?” Laura zelf plant al vooruit: Nu ik er zo over vertel, heb ik meteen zin om terug aan te beginnen!

Sarah, student en vrijwilliger bij Students for Students

Vrijwilligers vind je overal, ook op je eigen campus. Dat bewijst Sarah, studente Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen en vrijwilliger bij Students for Students sinds de oprichting ervan vorig jaar. “Het doel van Students for Students is een groep samenstellen van studenten die op een laagdrempelige manier gecontacteerd kunnen worden door andere studenten over alle soorten zaken, van mentaal welzijn tot financiële of praktische zaken. Doorverwijzen is voor ons heel belangrijk. Wij gaan vaak wandelen voor een eerste gesprek, als we hen zelf kunnen verder helpen dan doen we dat graag maar anders kunnen wij ook een eerste schakel zijn naar andere hulpverlening. Zo ging ik al eens wandelen met een Erasmusstudent die heel onzeker was over haar Nederlands en gewoon iemand zocht om mee te oefenen en zich wat meer zelfzeker te laten voelen.”

Natuurlijk komen de studenten van Students for Students ook in aanraking met serieuzere problemen. “Om met dit soort zaken te leren omgaan, volgden we eerste een driedaagse opleiding, verspreid over meerdere dagen. Het was dus ook interessant voor mezelf om dit te doen, ik heb hier heel veel uit geleerd. Die opleiding wordt trouwens dit jaar opnieuw georganiseerd. Heb je dus interesse om zelf bij Students for Students te komen, dan kan je dat doen via deze link. Ik zou het zeker iedereen aanraden, het is fijn om iets te betekenen en terwijl ook nieuwe mensen te leren kennen in je omgeving”

Voor Sarah is dit vrijwilligerswerk helemaal anders dan het doen van een studentenjob. “Ik heb studentenjobs, verschillende zelfs, maar daar ging ik nooit met zoveel plezier naartoe als dit, dat was echt puur om centjes te verdienen. Dit doe ik ook voor mezelf. Mijn inzet voor Students for Students is fijn omdat ik mijn steentje kan bijdragen op een laagdrempeligere manier dan via bijvoorbeeld een studentenvereniging. Het is ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast krijg ik ook voldoening uit het feit dat ik studenten echt heel concreet kan helpen en dat de unief ons zoveel vrijheid geeft om hier zelf een invulling aan te geven. Ik heb ook heel veel inzicht gekregen in hoe de UA zelf zijn best doet om mentaal welzijn in de kijker te zetten. Bovendien staat vrijwilligerswerk ook mooi op je CV. Niet dat dat de doorslag heeft gegeven, maar het is mooi meegenomen.”

Benieuwd naar wat jouw opties zijn als vrijwilliger, ondernemer of jobstudent? Vind hier alle antwoorden!

Graag aan de slag in een uitdagende studentenjob of als vrijwilliger? STAN zoekt jou! Check hier al onze openstaande vacatures. 

Nog interessante nieuwsberichten