Werken bij STAN: STANciens aan het woord

Werken bij STAN: STANciens aan het woord

STAN probeert er elke dag opnieuw te zijn voor jullie studenten, maar wat doen studenten precies voor STAN? Je zag ze misschien al eens achter ons onthaal of met hun camera in de hand op Studay. Wie weet interviewde een van hen je wel eens of kreeg je er een rondleiding van door de stad: De jobstudenten van STAN! Wie ze zijn, dat kan je hen elke dag vragen als je eens een bezoekje brengt aan onze site. Maar ‘Wie zijn ze geworden?’, dat is pas een interessante vraag! Maak kennis met onze STANciens!

Jannes, STANcien en Communication Officer

Jannes zwaaide je misschien onlangs nog een goeiedag aan het onthaal, maar sinds kort is ook hij het werkleven in gedoken. Hij is 23 jaar en studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Momenteel werkt hij als communication officer bij Start it @KBC, een accelerator voor startups. Hij werkte drie jaar bij ons en kijkt daar met plezier op terug. “Ik heb veel kansen gekregen om mezelf te ontplooien binnen STAN. Dit ging van kansen krijgen om me verder te verdiepen in grafische vormgeving, fotografie en copywriting, tot uitgedaagd worden om voice overs in te spreken in een echte opnamestudio en op posters staan doorheen de stad voor een welkomstcampagne voor de studenten.

In januari zette Jannes de stap naar het werkleven. “Ik coördineer de communicatie voor een bedrijf dat startups begeleid in hun groei. Dit gaat van het uitwerken van campagnes tot het aansturen van copywriters en social media agencies. Ik was klaar om te gaan werken. Het voltijdse studentenleven had ik na al die jaren wat gehad, zeker op de manier waarop het de laatste tijd moest doorgaan, dus ik stond open voor een nieuwe uitdaging. Die kwam er toevallig in de vorm van deze job, en ik ben enorm blij dat ik toen heb gekozen om er vol voor te gaan. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de beslissing om het ‘echte’ leven in te duiken. Het is wel zwaar om het te combineren met het afwerken van een thesis, maar ik merkte echt dat ik nood had aan een nieuw project om voor te gaan.”

Toch is de link tussen zijn huidige job en zijn werk voor STAN niet ver te zoeken. “Een erg waardevolle skill die ik heb ontwikkeld tijdens mijn jaren bij STAN is het werken in teamverband. Zowel met je medestudenten als met de vaste medewerkers binnen STAN. Je krijgt regelmatig bepaalde verantwoordelijkheden en je staat er nooit alleen voor, maar je moet er wel voor zorgen dat ze worden opgevolgd. Je leert hoe je op een correcte manier taken kan verdelen en ondervindt dat het belangrijk is om deze ook op een juiste manier op te volgen. In een bedrijf zijn er verschillende mensen met elks hun eigen, belangrijke job. Wanneer jouw werk zich op een kruispunt van verschillende andere jobs bevindt, is het belangrijk dat je leert hoe je hier mee moet omgaan. Duidelijk aanvoelen wat de prioriteiten zijn en leren inschatten wat er juist van je verwacht wordt zijn slechts een paar van de skills die je bij STAN ontwikkelt. Dat zijn dingen die mij vandaag in mijn huidige job alleen maar ten goede komen” 

“Duidelijk aanvoelen wat de prioriteiten zijn en leren inschatten wat er juist van je verwacht wordt zijn slechts een paar van de skills die je bij STAN ontwikkelt”

Orin, STANcien en studente sociaal cultureel werk

Dat je niet alleen op professioneel vlak maar ook persoonlijk heel erg kan groeien bij STAN, dat bewijst Orin. Orin werkte jaren als redactielid bij STAN. Met haar achtergrond als fotograaf was dat a perfect match. Vorig semester begon ze aan een tweede studie, sociaal cultureel werk aan de AP hogeschool. Orin heeft heel wat te vertellen over STAN, ze spendeerde er haar hele studiecarrière. “Ik heb vijf jaar bij STAN gewerkt, je kan mij dus gerust een échte STANcien noemen. Oorspronkelijk maakte ik deel uit van het cultuurteam, dit werd later deel van wat vandaag de redactie van STAN is. Ook daar bleef mijn ‘niche’ het schrijven van cultuurtips, maar waagde ik me ook aan andere artikels en social media. Daarnaast speelde fotografie een grote rol in mijn takenpakket. Het allerleukste vond ik meewerken aan het Studentenmagazine dat STAN dit academiejaar uitbracht. Ik was één van de fotografen die het magazine van beeldmateriaal mochten voorzien, en daar heb ik me ongelooflijk hard mee geamuseerd. Ik heb zo veel nieuwe mensen ontmoet en onbekende plaatsen ontdekt, en ik mocht mijn creativiteit de vrije loop laten. STAN legde hun vertrouwen in mij om te bepalen hoe de foto’s eruit zouden zien. Zo kon ik er echt een stukje van mezelf in steken!”

“Ik heb zo veel nieuwe mensen ontmoet en onbekende plaatsen ontdekt, en ik mocht mijn creativiteit de vrije loop laten. STAN legde hun vertrouwen in mij.”

Orin voelt dat ze vooral een persoonlijke groei doormaakte tijdens haar jaren bij STAN. “Ik ben een echte introvert, en toen ik voor het eerst bij STAN aan de slag ging, was ik toch wel verlegen en gereserveerd. Al die mensen ontmoeten en in een team werken, mensen interviewen… Ik vond het allemaal heel spannend. Door de jaren heen ben ik dankzij STAN veel socialer geworden! Werken in een groot redactieteam met allemaal verschillende studenten is me zelfs zo hard  bevallen dat ik nu sociaal-cultureel werk studeer en me toespits op groepsdynamica en interne groepsprocessen. Het sociale aspect van werken bij STAN zie ik zeker terugkomen in mijn huidige opleiding. Waar anderen het in het begin soms moeilijk vonden om vreemde mensen aan te spreken of te bellen, had ik hier helemaal geen moeite mee omdat ik het bij STAN gewend was om mensen te interviewen. Mijn schrijfvaardigheid is bij STAN ook enorm hard gegroeid. Een fijne bonus was dat ik al die schrijf skills vervolgens kon gebruiken in werkstukken en essays voor school

Thomas, STANcien en Consulent Architect Omgeving bij Stad Antwerpen

Thomas heeft STAN al heel wat jaren geleden achter zich gelaten, maar in zijn hart zit het nog steeds dichtbij. “Ik werkte voor STAN van 2014 tot 2017. Ik was er een van de allereerste onthaalstudenten ooit en ben mijn hart er echt wel een beetje verloren.” Thomas vertelt dat STAN zelfs een invloed heeft gehad op zijn jobkeuze. “Ik studeerde destijds architectuur, maar na twee jaar in deze wereld te werken, merkte ik dat dit toch niet echt was wat ik zocht. Plots passeerde er een vacature bij Stad Antwerpen. Door mijn werk bij STAN was ik heel vertrouwd met de stad. Daarnaast groeide tijdens mijn tijd bij STAN ook mijn fierheid op onze stad, het was daar dat ik voelde dat ik zin had om de positieve aspecten van onze stad uit te dragen. Daardoor was de stap om te solliciteren voor die job voor mij veel minder eng. Ik heb uiteindelijk die job gekregen en ik werk daar nu een 2 jaar en 3 maanden.” Dat is best bijzonder, want de jongere Thomas had nooit gedacht dat hij later ‘een ambtenaar’ zou worden. “Mijn beeld van ‘ambtenaar zijn’ veranderde sterk toen ik bij STAN werkte. Door mensen zoals Malu, Annelies en Debbie, de vaste werknemers die er toen ook al werkten, merkte ik dat het stereotiepe beeld van ambtenaren niet klopt. Dat zijn daar gewoon allemaal toffe en vlotte mensen die het beste voorhebben met de studenten en out of the box willen werken. Gewoon samen van de stad een betere plek maken, dat gevoel maakte dat ik echt gemotiveerd was om later zelf ook bij de stad te solliciteren.”

“Door mijn werk bij STAN was ik heel vertrouwd met de stad. Het was daar dat ik voelde dat ik zin had om de positieve aspecten van onze stad uit te dragen.”

Ook nam Thomas heel wat skills mee vanuit zijn tijd bij STAN. “Ik leerde bij STAN kritisch nadenken over dingen en dit ook op een constructieve manier communiceren. In mijn opleiding architectuur lag de focus niet meteen op sterke communicatieve vaardigheden, maar bij STAN werd ik er constant in uitgedaagd. Vandaag is het nog steeds heel handig bij allerlei meetings. Ook mijn Engels is sterk verbeterd door de presentaties voor Erasmusstudenten die ik bij STAN gaf. Daarnaast wordt er ook gewoon echt naar je geluisterd, zo was er een brainstorm met (oud-)studenten en medewerkers voor de naamsverandering van gate15 naar STAN en kan ik met trots zeggen dat ik de naam ‘STAN’ eigenlijk mee bedacht. Het is fijn om dat soort verantwoordelijkheden als jobstudent ook mee te dragen en te voelen dat er echt naar je ideeën geluisterd wordt. Die open blik op de wereld, naar alles en naar iedereen, mensen niet beoordelen op het eerste zicht en er zijn voor alle types studenten, die manier van in het leven staan is ook iets wat ik heb mee gekregen bij STAN en dat mijn leven nog elke dag verrijkt.”

Denk je na het lezen van dit artikel: “Wauw, werken bij STAN, dat wil ik ook?!”. Goed nieuws! Wij hebben heel wat studentenjobs voor jou in de aanbieding. Kom jij ons team vervoegen als onthaalmedewerker, copywriter of projectmedewerker voor STUDY360? Check ze allemaal door één simpel klikje, HIER!

Nog interessante nieuwsberichten