De nieuwe TAKEOFF, ingericht door ‘Onze Barbara’

Trots op Barbara: de interieurontwerpster van de nieuwe TAKEOFF

Interieurarchitecte Barbara Standaert (25) werd verkozen om bar_TAKEOFF in een nieuw jasje te steken. Wie is deze jonge onderneemster? Welke weg heeft ze afgelegd en waarom werd nu juist zij gevraagd om de TAKEOFF opnieuw in te richten? GATE15 vroeg het haar.

Wie is Barbara?

Deze vrolijke creatieveling studeerde interieurarchitectuur aan de UA en volgde na haar Master een jaar meubelontwerp aan het VOMO in Mechelen. Hier leerde ze in twaalf maanden een meubelstuk ontwerpen, uitvoeren en op de markt brengen. Barbara’s slimme ‘The Waterbench’ – een plantenbak/zitbankje dat regenwater opvangt en hergebruikt – dat hieruit voortkwam, won een grote designprijs en heeft potentie om het volgende milieubewuste item van Vlaanderen te worden.

Nadat ze even proefde van het fulltime stilzitten achter een bureau op een architectenkantoor besloot ze, ondanks dat ze hier een erg leuke tijd had, dat ze toch liever ging ondernemen. Sindsdien heeft ze niet meer stilgezeten (ha-ha). Eerst richtte ze samen met een vriendin via Startit@KBC een eigen bedrijfje op en na veel leren, vallen en opstaan begon ze later haar eigen label ‘Standaert Designs’, waar ze nu al haar tijd aan spendeert.

Take off to TAKEOFF

Met een beetje geluk en een goede referentie van een leraar werd ze gevraagd om een ontwerp te maken voor de nieuwe inrichting van bar_TAKEOFF. Ze had enkel twee weken de tijd om met iets goed op de proppen te komen, maar haar design won. Na deze winst kreeg ze niet enkel de taak van het ontwerpen toegewezen, maar was ze ook ineens projectleider, schilder en financieel medewerker; you go girl!

Waarom Barbara werd gekozen? Een origineel, multifunctioneel meubelstuk was het element dat de jury deed overtuigen. Deze ‘Tiltable’ bestaat uit een ijzeren frame en twee houten planken die op zo’n manier in elkaar zijn te schuiven dat ze dienst kan doen als een koffietafel, zitbank òf sta-tafel. Zo hoef je niet steeds meubels opzij te schuiven, maar pas je hem gewoon aan aan de gelegenheid. Super handig als mensen in je bar kunnen komen studeren, maar ook gewoon een koffie kunnen drinken of een evenement kunnen organiseren.

Duurzaam yes please

Niet alleen functionaliteit maar ook duurzaamheid komt veel terug in het werk van Barbara. Het begon al bij haar ontwerp ‘The Waterbench’, waarbij regenwater wordt hergebruikt en steden op deze manier hopelijk een stukje groener zullen kleuren. Ook over de inrichting van de nieuwe TAKEOFF is milieubewust nagedacht. Zo tovert Barbara oude tafels om tot scheidingswandjes en gebruikt ze hout van de gekapte bomen van de Leien voor een lange laptop-tafel aan het raam. Zo zit je straks zomaar ineens aan een stuk boom van Frankrijklei nummer 10 je samenvatting te typen.

‘Ik wil ook!’

Als we vragen naar een ultieme tip voor het ondernemerschap, zegt ze: ‘Gewoon beginnen, doen en durven’. Er zullen altijd zaken mislopen of anders zijn dan je misschien had gehoopt, maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan en zie het als een leerzaam traject. Ook is een proactieve houding erg belangrijk in het ondernemen: stel veel vragen, bel mensen op waar je van kan leren op en durf dingen die niet goed gaan ook uit te spreken. Mensen vinden het vaak juist leuk om kennis te delen en om mensen te helpen. En weet dat een eerste gesprek met iemand altijd gratis is.

Dat haar leven zo onvoorspelbaar is, vind Barbara wel fijn. Dit houdt haar wakker en energiek. Ze kijkt open naar de toekomst, maar hoopt iets rondom de interieurs van bedrijven en co-workingsplekken te blijven doen. Ook droomt ze ervan om eens het concept te ontwikkelen voor een restaurant. Met deze klus bij de TAKEOFF is er in ieder geval goed op weg!

Nieuwsgierig geworden naar wat Barbara van bar_TAKEOFF heeft gemaakt? Zorg dan dat je nu zelf snel de ‘Tiltable’ uit komt proberen.

Nog interessante nieuwsberichten