Tips voor trips: de ‘vergeten’ cultuurhuizen

Tips voor trips: de ‘vergeten’ cultuurhuizen

©Orin D'hauwer

Dat het cultuurlandschap er de afgelopen maanden in de greep van het coronavirus behoorlijk anders uitzag, is een understatement. De musea en galerijen gingen een hele tijd dicht, in de bioscoop draag je een mondkapje en nu pas kunnen de theater- en concertzalen opnieuw opstarten. Gedurende die maanden waar het sociaal leven stillag, zorgden wij voor zoveel mogelijk tips om vanuit je kot toch nog wat cultuur op te snuiven. Opvallend was natuurlijk het ontbreken van alle concerten, films en theatervoorstellingen, en daarom staat dit trips-artikel volledig in het teken van de ‘vergeten’ cultuurhuizen!

Welkom terug concert: Mozart De Luxe

In je kot kan je dan wel naar een opera-stream kijken of een cd’tje insteken, maar naar een live concert gaan blijft een bijzondere ervaring. Sopraan Chia-Fen Wu, concertmeester Kristie Su en huispianist Pedro Beriso zijn het daar ongetwijfeld mee eens, en daarom brengen zij op 24 september een welkom terug Mozart-special! Voor deze bijzondere mix van liederen, concertaria’s en kamermuziek aan de hand van Wolfgang Amadeus Mozart moet je bij Opera Ballet Vlaanderen zijn. Welcome back!

Waar: Opera Ballet Vlaanderen

Wanneer: Donderdag 24 september om 20u.

Tickets bestel je hier óf reserveer tijdig voor een gratis ticket via StuDays!

©Opera Ballet Vlaanderen

The Piano

Dit victoriaans drama zag ik voor het eerst als kind, toen ik er eigenlijk nog veel te jong voor was. Maar het was één van mijn mama haar favoriete films, en The Piano heeft sindsdien een ongelooflijke indruk om mij achtergelaten. Ik ben er zelfs van overtuigd dat mijn liefde voor kostuumdrama’s uit deze film ontsproten is. Wanneer de stomme pianiste Ada McGrath wordt uigehuwelijkt aan een kolonisator in Nieuw-Zeeland komen zij, haar dochter Flora en haar vleugelpiano op een verlaten strand in the middle of nowhere terecht. Wanneer Stewart het halve eiland op de been krijgt om Ada’s bagage doorheen het oerwoud te sleuren, weigert hij de piano mee te nemen. Dus sluit Ada een geheime overeenkomst met buurman Baines om de piano terug te krijgen. Haar relatie met Baines wordt echter steeds complexer en intiemer, en dat blijft niet zonder gevolgen.

Waar: Cinema Lumière Antwerpen (naast het FOMU)

Wanneer: Check de speeltijden en bestel je tickets hier.

Dances with my mother

“Beste mama. Of: liefste mama. Ik weet het niet. We dragen zelden het hart op de tong. We kwamen elkaar recent pas (opnieuw) tegen. Tot voor kort liepen onze wegen anders, steeds verder van elkaar weg.”

Neal Leemput is theatermaker en acteur, zijn mama niet. Neal maakte een voorstelling over de relatie met zijn moeder. Dances with my mother gaat over zichzelf, de homeseksuele zoon van een alleenstaande moeder, maar vooral over een alleenstaande moeder met een homoseksuele zoon. Zijn mama wilde alleen maar meedoen als ze een mooie jurk kreeg, dus dat wordt geregeld.

Waar: De Studio

Wanneer: Vrijdag 25 september om 21u.

Tickets bestel je hier of reserveer tijdig voor een gratis ticket via StuDays!

©Katoo Peeters

A separation

De inspiratie voor deze theatervoorstelling van Scarlet Tummers is de alom geprezen Iraanse dramafilm A Separation. Het verhaal gaat over een echtpaar dat uit elkaar wil: zij wil het land uit om haar dochter een betere toekomst te geven, hij wil in Iran blijven om voor zijn zieke vader te zorgen. Wat de dochter wil, wel, wie zal het zeggen? De voorstelling van Tummers is gebaseerd op de film van Asghar Farhadi; samen met vier andere acteurs kruipt ze in de rol van de hoofdpersonages van het verhaal. Een filmisch meesterwerk vertaald in een parel van een theatervoorstelling.

Waar: Toneelhuis

Wanneer: 17 september t.e.m. 4 maart. Tickets bestel je hier.

©A Separation

Nog interessante nieuwsberichten