STAN-magazine: behind the pictures | Michel

STAN-magazine: behind the pictures | Michel

2021. STAN maakt een magazine, en dat voor de allereerste keer. Je weet wel, zo’n boekje met tekst en illustraties en – jawel – foto’s. Om ons magazine van beeldmateriaal te voorzien deden we beroep op vijf student-fotografen, elk met hun eigen visie en beeldtaal. Het resultaat van deze samenwerking bewonder je in ons gloednieuwe magazine, maar hoe zijn die beelden nu eigenlijk tot stand gekomen? STAN zocht het voor jou uit. Deze week is Michel aan de buurt, pas afgestudeerd fotograaf.

Nachtbeelden bij avondklok

Voor het STAN-magazine fotografeerde ik de Antwerp by Night-reeks, en dat was moeilijker dan gedacht. Ik was afhankelijk van de avondklok en omdat de horeca in die periode dicht bleef gingen de lichten al vroeg uit. ’s Nachts ga je als fotograaf wel intuïtiever te werk dan overdag: er is geen zonlicht, dus je moet veel creatiever zijn met lichtbronnen. Ook ga je meer focussen op mensen en taferelen vind ik.

Wanneer ik voor deze reeks op pad ging probeerde ik de Antwerpse clichés (denk bijvoorbeeld aan de kathedraal) zo veel mogelijk te vermijden. Omwille van de avondklok heb ik nieuwe beelden gecombineerd met archiefbeelden, foto’s die oorspronkelijk geen nut hadden en nu binnen deze context wel een doel kregen.

 

’s Nachts ga je als fotograaf wel intuïtiever te werk dan overdag: er is geen zonlicht, dus je moet veel creatiever zijn met lichtbronnen.

Toerist in eigen stad

Als fotograaf vind ik het soms moeilijk om beelden te maken in mijn thuisstad. Je bent die omgeving zo gewend dat alles erg banaal wordt. Na mijn stage in China ging ik hier echter anders over denken. In China is alles zo anders dan in België, en toen ik terugkwam gingen me allerlei nieuwe dingen opvallen. Plots was ik een toerist in Antwerpen en bekeek ik de stad met een frisse blik.

Wat ik zo boeiend vind aan Antwerpen en België in zijn geheel is dat wij bouwkundig heel veel vrijheid hebben in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. Je bepaalt voor een groot deel zelf hoe je je plek in de stad invult waardoor er soms bevreemdende taferelen ontstaan tussen verschillende structuren die zich naast elkaar begeven.

In China is alles zo anders dan in België, en toen ik terugkwam gingen me allerlei nieuwe dingen opvallen. Plots was ik een toerist in Antwerpen en bekeek ik de stad met een frisse blik.

Meer ontdekken? Check dan snel Michel’s werk op https://michelvertongen.com/

Meer weten over onze andere fotografen? Kijk dan hier:

Annie
Roy
Orin
Myrthe

Nog interessante nieuwsberichten