Op virtuele koffieklap met studentenhelden Julia & Tara van de redactie

Op virtuele koffieklap met studentenhelden Julia & Tara van de redactie

Je bent jong. Het leven ligt aan jouw voeten. De wereld wil jou ontmoeten, maar nu kan je even niet doen wat je wil. Je mist vooral alles wat niet mag. Vragen over de toekomst worden meer dan ooit opgeroepen. Wat als de volgende vraag van jouw nonkel niet ‘Wat ga/kan jij nu eigenlijk doen na jouw studies?’, maar ‘Wat heb je geleerd uit jouw leven?’ zou zijn? Zouden we dan niet veel trotser spreken over onszelf en wat we al wél bereikt hebben? Zouden we dan niet even stoppen met piekeren over dat ene (of meerdere) slechte cijfer(s)? Op Throwback Thursday blik ik samen met twee redactieleden Julia en Tara, beiden masterstudenten en dromers, terug op hun kindertijd, want in elke student schuilt een held!

Hoe oud of jong voelen jullie jezelf op dit moment?

Julia: “Ik voel me de laatste tijd gedwongen om super verantwoordelijk te zijn. Voor de coronacrisis ging ik best wel veel uit. Nu zit ik in mijn eentje een hele dag binnen met allemaal verantwoordelijkheden waaraan ik niet zomaar even kan ontsnappen. Ik mis de dingen die ik eigenlijk hoor te doen op deze leeftijd. Voor de crisis was ik al iemand die zich iets ouder voelt, doordat ik altijd al wel een verantwoordelijke persoon ben geweest.”

“Ik mis de dingen die ik eigenlijk hoor te doen op deze leeftijd.”

Tara: “Als kind dacht ik misschien al dat ik nu een huis had gekocht (lacht), maar nu denk ik daar totaal anders over. Ik ben ook heel blij dat ik die weg nog niet ben opgegaan. Vroeger zou ik ook gedacht hebben dat ik ook al mijn droomjob ging hebben. Dat is wel confronterend. Ik studeer heel graag, maar als kind dacht ik misschien dat ik al wel een stapje richting de job die ik wil doen zou gedaan hebben.”

Hoe zouden jullie jezelf omschrijven in drie woorden als student?

Tara: “Een beetje tegensprekend, maar ik ben zowel een uitsteller als een perfectionistLet’s get shit done! Ik ben een uitsteller, maar zorg er ook voor dat het echt lukt uiteindelijk. Daarnaast neem ik alles ook niet altijd te serieus. Het is niet dat studeren echt mijn leven is. Dat probeer ik ook een beetje te vermijden eigenlijk.”

“Get shit done!”

Julia: “Ik ben heel ambitieus. Zo iemand die altijd heel goede punten wil halen. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik wil na mijn master graag nog een master doen én mijn doctoraat behalen als ik die kans krijg. Ik ben ook wel chaotisch en dat wringt natuurlijk een beetje. Ik maak altijd een hele strakke planning en daar houd ik me niet steeds aan. Uiteindelijk wordt het een beetje improviseren en doe ik wat ik kan in een korte tijd. Ook ben ik een beetje een loner. Ik doe altijd alles zelf. Ik vraag nooit hulp aan studiegenoten of samenvattingen. Ik ga echt naar de les voor mijn les, niet voor het socializen. Natuurlijk bouw je wel een band met studiegenoten als je een aantal jaren op de universiteit rondloopt. Toch zie ik het studeren als iets dat ik in mijn eentje doe.”

Tara

Julia

Als jullie eens vijf minuten de tijd zouden krijgen om met je jongere zelf te praten, wat zou je dan tegen haar zeggen?

Tara: “Vooral wees niet te streng voor jezelf en geef niet op. Fixeer je niet op een bepaalde zaak want je gaat nog zoveel kansen hebben. Niet alles lukt van de eerst keer en dat heb ik ook gemerkt doorheen de jaren (lacht). Vroeger wilde ik altijd hoge punten halen. Ik was echt een strever op dat vlak. Als ik dan niet zo’n goede punten had gehad, kon ik heel streng zijn voor mezelf. Nu heb ik al een aantal jaren achter de rug op de universiteit. Als je een vak niet graag doet en je snapt het niet goed, wel 10 is genoeg en je moet gewoon door. Punten definiëren gewoon niet de persoon die jij nu bent.  Mijn zusje is 17 en zij is ook echt een heel erge perfectionist. Ik herken mezelf sterk in haar. Dat is misschien onze Asian Culture (Tara is half Indonesisch). Ik probeer dat ook gewoon vooral tegen haar te zeggen:

“Wees vooral niet te streng voor jezelf. Punten definiëren jou niet.”

Julia: “Toch twee belangrijke dingen die ik heb geleerd nu ik ‘oud’ ben. Ten eerste dat ik niet zo streng moet zijn voor mezelf. Daar heb ik nog steeds echt wel moeite mee. Als klein kind was ik al serieus en erg ambitieus. Zo was ik veel bezig met school. Ik kon echt wel boos worden op mezelf als het echt niet goed ging. Dat heb ik nog steeds in me, maar ik leer het los te laten. Dus niet te streng zijn voor jezelf want fouten maken hoort er gewoon bij. Ten tweede ook dat je niet enorm veel vrienden hoeft te hebben om populair te zijn en gewoon een leuk leven te hebben. Als je vijftig vrienden hebt, heb je elke week iets te doen. Nochtans als je twee heel goede vrienden hebt, heb je ook elke week iets leuks te doen. Dan is het eigenlijk nog leuker omdat je een zinvol en diep gesprek met elkaar kan hebben. Eigenlijk is het zoveel meer waard als je met enkele vrienden een goed gesprek kan hebben.”

Wie was vroeger jullie favoriete personage of held uit kinderprogramma’s?

Julia: “Ik was echt heel grote fan van Winnie The Pooh (lacht). Daar zie je wel echte levenslessen in hoor! Misschien heeft Winnie the Pooh daar mij onbewust door beïnvloed (lacht). Vrolijke mensen op tv zien heeft best een invloed op jezelf. Nu ik erover nadenk, denk ik dat er één duidelijke boodschap wel echt in het programma zit:

“Het belang van een hele hechte vriendschap hebben en weten dat dat eigenlijk genoeg is.”

Tara: “Totally Spice (heel enthousiast)! Omdat dat drie powerful women waren. Ken je het dat je in de speeltijd op de lagere school naspeelde wie je altijd wilde zijn? Dan was ik Sam (lacht)!  Zij was de slimste van de groep en supermooi. Ze kwam ook altijd met de meest vindingrijke ideeën af en was nooit bang, iemand die alles durfde. Als ik iets gedaan moet krijgen, ga ik dat gedaan krijgen. Ik wil ook vooral slim zijn. Ik weet niet of ik mezelf zo slim kan voelen, maar ik heb wel veel geleerd doorheen mijn universiteitsjaren. Vier jaar geleden was ik aan mijn bachelor begonnen met de gedachte van ‘ik ben slim, ik kan dit’. Toch loop je met jouw kop tegen de lamp en dan begin je twijfelen aan jezelf. Uiteindelijk is iedereen slim op zijn eigen manier. Jezelf vergelijken met andere studenten doorheen je schoolcarrière kan je doen twijfelen. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je een goed punt behaalde maar dan hoor je plots het betere cijfer van iemand anders uit de richting. Nu weet ik dat dat allemaal niet zo hard meer uitmaakt.”

“Uiteindelijk is iedereen slim op zijn of haar eigen manier.”

Ook nood aan een virtuele koffieklap of een écht schouderklopje?

Wat een straffe tijden nu, ook voor studenten. Misschien besef je het niet altijd, maar jij bent goed bezig. Toch nog twijfels over jezelf of jouw studiewijze? Neem eens tijd voor jezelf, denk na over wat jij nodig hebt en zoek GRATIS hulp tussen de lijst met organisaties die zich inzetten voor (mentale) hulp. Heb je daarnaast heimwee gekregen naar jouw zorgeloze kindertijd door dit artikel? Dan weten wij een ideale ontspanningspauze! Herbekijk jouw favoriete kinderprogramma’s (W817, Kulderzipken, En Daarmee Basta! …) gratis op VRT.NU of VTM GO. Wegdromen verzekerd!
Nog interessante nieuwsberichten