A cry for (mental) help

A cry for (mental) help

Ik zit met een ei, maar niemand hoort mij. Het voelt alsof je jezelf in een broek van een maatje kleiner moet proppen. Je zit vast, probeert jezelf erdoor te sleuren, maar geraakt er niet alleen uit. Het is donker en je krijgt het benauwd. In het begin kon je de broek nog rekken, maar nu lijkt ze wel twee maten gekrompen in de wasmachine. Dat allemaal in een wereld die maar blijft doordraaien net zoals jouw hoofd. Kan ik niet even de knop afzetten? Krijg ik geen adempauze? STAN zocht uit waar jij GRATIS terecht kan als student wanneer ‘ça va’ niet langer meer het antwoord is op de vraag hoe het met jou gaat.

Met de onderstaande lijst willen we de zoektocht naar mentale hulp vergemakkelijken. Onze lijst kan nooit de professionele hulp vervangen. Is dit voor jou niet genoeg? Dan raden wij jou aan om ook zelf op zoek te gaan naar een therapeut in jouw buurt. Weet ook dat je altijd bij jouw huisarts terecht kan bij ernstige mentale klachten.

De (eerste) stap zetten naar hulp begint hier en nu, maar vooral bij jezelf. Denk eens na, wat wil JIJ?

Ik wil …

Een specifieke vraag stellen

  • Over vanalles? Via WAT WAT kom je in aanraking met een platform van meer dan 70 organisaties (zoals AWEL, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, Lumi …) die jongeren informeren en leiden naar advies of hulp. Liever in real-life met iemand praten? Na afspraak kan je bij JAC en TEJO zelfs fysiek binnenspringen! Jongeren onder de 20 jaar kunnen onmiddellijk terecht bij TEJO voor therapeutische begeleiding. Het JAC, onderdeel van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) gericht op jongeren, biedt hulp voor alle vragen en problemen (ook van jongeren boven de 20 jaar) over zelfstandig wonen, geld, drugs, geweld, misbruik, pesten … Eigenlijk gewoon zo goed als alle vragen.
  • Over drank, drugs, pillen, gamen of gokken? Dan kan je contact opnemen met de Druglijn. Volledig anoniem, objectief en zonder te (ver-)oordelen geven de personen achter de lijn advies aan jou.
  • Over de examens? Even chatten tijdens de blok kan gratis en anoniem met Teleblok. Tijdens de examenperiodes in januari en juni kan je niet enkel tips vinden, maar ook dagelijks tussen 18u en 23u jouw bezorgheden kwijt bij de vrijwilligers.
  • Over het hoger onderwijs? Als je tijdens jouw opleiding nood hebt aan een persoonlijk gesprek, over eender welk onderwerp (studierichting, faalangst, uitstelgedrag, stress, eenzaamheid …), staan verschillende studentenvoorzieningen, Stuvo’s, van jouw onderwijsinstelling voor jou klaar. Daarnaast biedt Psynet hulp aan Antwerpse hogeschool -en universiteitsstudenten die kampen met psychische problemen.

Zien en gezien worden. Herkennen en (h-)erkend worden

  • In een real-life gesprek? Met of zonder afspraak kan je bij TEJO (Bredestraat 2, Antwerpen) terecht wanneer jij het even niet meer ziet zitten. Je mag langskomen, alleen of met twee. Je mag vertellen waar je mee zit, maar het ook tekenen of schilderen. Een afspraak maken voor een videocall is ook mogelijk.
  • Over dagelijkse problemen? Elke dag kan je tussen 12u en 18u terecht bij Young Fenix, via telefoon, Facebook of Instagram, voor zowel jouw vragen als hun podcasts over de dagelijkse problemen waarmee jongeren geconfronteerd worden. Achter Young Fenix schuilt een multidisciplinair vrijwilligersteam met verschillende functies in de sociale sector. Ongeacht huidskleur, gender, geaardheid of geloofsovertuiging kan je anonieme begeleiding verwachten die aansluit bij jouw leefwereld.
  • Over mentaal welzijn? Vier jonge journalisten maken mentaal welzijn bespreekbaar op de blog van Mentaal kabaal door het delen van tips, verhalen en inspiratie. ‘Vind kalmte in een wereld die schreeuwt’. Deze slagzin is de rode draad doorheen de Onbespreekbaar podcasts van Jef Willem & Nicolas Overmeire die mentale gezondheid bespreekbaar willen maken.
  • Over het mantelzorgen? Ben jij mantelzorger en wil je daarover jouw ei kwijt? Bij BloomUp krijgen mantelzorgers drie eerste gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut gratis.

Praten over zelfmoordgedachten

Heb jij of iemand anders hulp nodig? Of ben je bedroefd om een verlies? Negeer de signalen rond zelfmoordgedachten dan niet. Praten kan écht helpen. Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er altijd iemand voor je klaar. Elk gesprek, via telefoon, chat of mail, is anoniem.

De app BackUp werd ontwikkeld voor personen die aan zelfmoord denken en hun omgeving. De app wil houvast bieden bij zelfmoordgedachten en tools aanreiken om een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Je kan als hulpverlener helpen bij het invullen van de verschillende stappen of de app samen gebruiken door hem beiden te installeren. Een andere app van de Zelfmoordlijn is On Track Again die jongeren opnieuw op weg helpt na een zelfmoordpoging. De app maakt deel uit van een toolkit met website en brochures.

Tips en oefeningen die ik zelfstandig kan proberen

  • Over gelukkig zijn, jouw mentaal welzijn? Je ontdekt het in de geluksdriehoek en via de #checkjezelf van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Deze websites zetten je op weg, in coronatijden én daarbuiten. Snuister onder andere tussen tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen. Door middel van de game Lockdown Minds leer je waar je hulp kan vinden, wat je zelf kan doen en hoe je anderen kunt helpen.
  • Over twijfelen aan jezelf? NOK NOK, het klopt in mijn hoofd! Ook deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld, maar de oefeningen en tips blijven interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.
  • Over stress en angst? Iedereen OK?! Met deze interventie leer je jouw gevoelens van stress en angst te doorbreken via technieken uit de traumatherapie (wetenschappelijk onderbouwd). De interventie bestaat uit een video die je door een stappenplan en oefeningen gidst (alleen of samen met huisgenoten mogelijk). Ook het Rode Kruis helpt jou omgaan met stress in tijden van Corona.
  • Over omgaan met tegenslag? Vaardig Leven is een online leeromgeving met gratis wetenschappelijk gefundeerde oefeningen uit de psychologie, samengesteld door professionele hulpverleners. De oefeningen in deze online leeromgeving zijn ontworpen om vaardigheden te trainen om veerkrachtig door het leven te gaan.
  • Over méér leven in het hier en nu? Met de Mindfulness coach app leer je makkelijk hoe je kunt ontspannen. Je wordt weer hAPPy en zit opnieuw goed in je vel. Epsychology biedt een overzicht dat jou kan helpen zoeken naar apps die focussen op geestelijke gezondheid. Care4refugees voorziet luisterfragmenten rond ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Zelf ondersteuning bieden aan jongeren in deze moeilijke tijden

Waarom geestelijke gezondheid ook jou aangaat, lees je hier! Een op vier mensen krijgt in het leven te maken met een geestelijk gezondheidsprobleem. Ook jij kent vast iemand die aan een psychische aandoening lijdt. Geef zeker en vast deze informatie mee aan deze persoon.

Vind jij, net als vele anderen, dat het tijd is om normaal te doen over psychische problemen? Wil je graag zelf in actie schieten als aansprekingspunt? Neem dan bovenstaande lijst eens grondig door. Bekijk hun website, contacteer een vrijwilliger of medewerker en laat van jezelf horen. Wij zijn er zeker van dat jij ergens jouw plek zal vinden als vrijwilliger! Hieronder alvast enkele manieren om jezelf te onderwijzen.

  • Dankzij de Houvast app krijg je actiegerichte tips en bouw je aan je zelfvertrouwen om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben. Daarnaast geeft de app jou ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, zoals deze coronacrisis.
  • Tijdens een EHBP-opleiding van het Rode Kruis leer je op een interactieve manier eerste hulp bij psychische problemen uit te voeren.
Nog interessante nieuwsberichten