Duurzame receptjes

Duurzame dinsdag betekent: duurzame (en heerlijke) receptjes

Bij de woorden ‘duurzaam koken’ denk je misschien aan moeilijke – en dure – recepten met onvindbare ingrediënten, maar niets is minder waar! In dit artikel deel ik vier van mijn favoriete receptjes die je in een handomdraai duurzaam klaarmaakt. Daarbovenop zijn ze nog makkelijk en snel ook! Perfect voor de drukke Antwerpse student dus.

(upgraded) Ramen

Als het snel moet gaan, weet mijn vriend dat hij zich steevast mag verwachten aan een dampende kom noedelsoep. Dit gerechtje maken duurt namelijk niet veel langer dan kokend water bij je cup noedels toevoegen!

Wat heb je nodig:

  • 1 pakje ramen noedels
  • 1 bouillon blokje
  • Een eitje
  • Toppings die je lekker vindt (paddenstoelen, lente-ui, radijsjes, paprika, …)

Zo ga je te werk:

  • Maak je favoriete groentjes klaar.

Maak het duurzaam: Vergeet plastic tasjes en stop je groentjes in herbruikbare stoffen zakjes. Zelfs champignons kan je verpakkingsvrij vinden!)

Tip: Laat het vooruit gaan en roerbak alle groentjes naast elkaar in een grote pan. Zo heb je ook minder afwas 😉

  • Breng een pot water aan de kook en voeg het bouillon blokje (of het kruidenzakje in je pakje ramen) toe.
  • Voeg de noedels toe en kook volgens de verpakking.

Tip:  Switch it up! Voor dit recept kan je ook udon noedels gebruiken, of (glutenvrije) zwarte rijstnoedels. YUM.

  • Kook ondertussen een eitje.

Maak het duurzaam: Wij kopen altijd de eitjes van Rondeel in Albert Heijn. Dit merk scoort drie sterren op het Beter Leven-label en het bedrijf is volledig transparant (via een live webcam kan je zelfs een kijkje nemen in de stal!)

  • Build your bowl! Serveer de noedelsoep in een kom en voeg je toppings toe. Zelf strooi ik er graag nog wat peper en zout op, samen met wat gedroogde chili en sesamzaadjes.

Maak het duurzaam: Maak je ramen eens met seizoensgroentjes! Wat dacht je van pompoen, Chinese kool, paksoi of spruitjes?

©Orin D'hauwer

©Orin D'hauwer

Orin’s chili burrito’s

Wat doe je wanneer je zin hebt in burrito’s en chili? Chili in een tortilla wrap natuurlijk! Ik bedacht dit receptje toen ik op kot zat, en sindsdien is het een vaste waarde op ons menu. Het grootste voordeel van dit receptje? Deze chili burrito’s zijn super goedkoop om te maken, en je kan er een paar dagen van eten.

Wat heb je nodig:

  • 400 gram kidney bonen (of zwarte bonen)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 pakje tomato frito (of passata)
  • 150 gram mais
  • Rijst
  • 1 rode ui
  • 4 teentjes look (geperst)
  • Peper/Zout, komijn, kurkuma, gerookte paprika poeder (naar smaak)
  • tortilla wraps
  • EXTRA: een bakje (vega/n) gehakt

Zo ga je te werk:

  • Breng een pot water aan de kook en maak de rijst klaar (hoe veel rijst ik nu net gebruik weet ik niet precies… Ik gooi maar wat in een pot en hoop dat het niet te veel is! Ooit maakte ik genoeg chili voor 4 personen voor een hele week…).

Maak het duurzaam: Wanneer je iets kookt, houd het deksel dan zo veel mogelijk op de pot. Hierdoor verbruik je minder energie)

  • Snijd de ui in blokjes en bak deze enkele minuutjes (in een GROTE pot). Voeg daarna de look en de kruiden toe. Bak nog enkele minuutjes mee (voeg eventueel wat water toe om te voorkomen dat alles aan de bodem aan je pot gaat plakken).

Maak het duurzaam: Op de markt is er altijd wel een kraampje dat kruiden los verkoopt. Breng je eigen bakjes mee, et voilà! Zero waste.

  • Graag een vleesje in je chili? Voeg dan nu het bakje gehakt toe.

Maak het duurzaam: Ruil dat bakje gehakt eens in voor een vega(n) vervanger! Wij gebruiken graag de vegan rulstukjes van AH of het vegan ‘gehackt’ van De Vegetarische Slager. Je proeft het verschil niet!

  • Voeg de bonen, mais, en het blikje tomatenblokjes toe en laat op een medium vuurtje sudderen. Voeg vervolgens ook de rijst toe, roer om, en voeg naar wens tomato frito toe (hoe meer frito, hoe meer saus).

Maak het duurzaam: wist je dat je in verpakkingsvrije winkels bonen los kan kopen? Breng gewoon je eigen zakje mee en laat de bonen een paar uurtjes weken in water alvorens je ze in dit recept gebruikt. In plaats van een blik tomatenblokjes kan je ook verse tomaten gebruiken

TIP: Voeg eens een blokje pure chocolade aan je chili toe. Echt, trust me.

  • Dresseren maar! Doe een flinke schep chili in een tortilla wrap en serveer met limoen, avocado, zure room en zelfgemaakte salsa. Smakelijk!

TIP: Vervang je traditionele tortilla eens door eentje gemaakt van wortel, rode bieten of paprika. Super lekker, en het oogt mooi!

 

©Orin D'hauwer

Dahl

Het perfecte receptje op een frisse, regenachtige herfstdag? Dat is zonder twijfel deze rode linzen dahl. Voor dit Indische gerechtje gebruik ik al bijna drie jaar het recept van Pick Up Limes, een bekende vegan kookblog. Ideaal wanneer je niet zo veel tijd (en zin) hebt om te koken, maar je toch een gezonde maaltijd op tafel wilt toveren.

TIP: Met dit receptje maak je genoeg dahl voor de rest van de week. Lekker makkelijk en goedkoop!

Wat heb je nodig:

  • 1 gele ui
  • 3 teentjes look (geperst)
  • 1 wortel
  • 1 eetlepel verse gember (geraspt)
  • 400 gram rode linzen
  • 1 bouillon blokje
  • 1 blik kokosmelk
  • 2 tl curry poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl gerookte paprika poeder

Zo ga je te werk:

  • Bak de ui samen met de look en een scheut olie voor een paar minuutjes in een grote pot.
  • Voeg de wortel en gember toe, bak op enkele minuten mee op een medium vuur, en voeg daarna alle kruiden toe.

Maak het duurzaam: Op de markt is er altijd wel een kraampje dat kruiden los verkoopt. Breng je eigen bakjes mee, et voilà! Zero waste.

  • Voeg de linzen toe samen met 500 ml water, de kokosmelk en het bouillonblokje.

Tip: Gebruik voor dit recept zeker rode linzen! Die vallen mooi uit elkaar tijdens het koken, en dat is nu net wat je wilt wanneer je dahl maakt. Zwarte linzen vallen niet uit elkaar.

  • Deksel op de pot, en laat gedurende 20 minuten sudderen (tot de lenzen gekookt zijn).
  • Serveer de dahl met rijst en top met verse chili, koriander, limoen en een flinke schep kokosyoghurt. Hemels!

©Orin D'hauwer

Spaghetti carbonara

Een makkelijk gerechtje dat nooit fout kan gaan is spaghetti carbonara. Daarbovenop heb je er niet veel ingrediënten voor nodig en staat het in een handomdraai op tafel. Wanna know my secret? Ik maak dit gerechtje graag tussendoor tijdens de blok. Dat is hoe snel er een kom heerlijke pasta voor je neus staat!

Wat heb je nodig:

  • Spaghetti (weet iemand eigenlijk hoeveel spaghetti je net nodig hebt per persoon?)
  • 50 gram geraspte parmezaan
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gram (vega/n) spekblokjes
  • Een halve gele ui

Zo ga je te werk:

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak de spekblokjes krokant in een pan, en sauteer ondertussen de ui.

Maak het duurzaam: Maak dit gerechtje eens met de vega gerookte ‘speckjes’ van De Vegetarische Slager. Ook voor vleesliefhebbers!

  • Giet de pasta af en doe in een pot met de ui. Klop de eieren los in een kom en voeg daar de parmezaan aan toe. Roer goed.

Tip: Een goedkoper maar minstens zo goed alternatief voor parmezaan, is grana padano.

  • Meng de pasta met de ui, de spekjes en de saus. That’s it!

Tip: Niet voor iedereen, maar ik serveer mijn carbonara graag met een rauwe eidooier. Suuuuuuuper lekker.

©Orin D'hauwer

Nog interessante nieuwsberichten