Budgettips die écht werken

Budgettips die écht werken

Pintje hier, pintje daar, een avondje op resto en prijzige cursussen… het studentenleven is DUUR! En het zou zomaar kunnen dat je regelmatig badend in het zweet wakker schrikt omdat je niet weet hoe je dat allemaal moet bekostigen. Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws: met onderstaande top tips bespaar jij binnen no time een heleboel centen. Ka-ching!

1. Heb je je boodschappenlijst bij je?

Boodschappen doen op een lege maag – we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. En het lijkt misschien een goed idee om je kar vol te laden met koekjes en pizza’s wanneer je met een knorrend maagje in de supermarkt staat, but it’s not. Het is namelijk funest voor de portemonnee (en de lijn) en daarom moet deze beginnersfout koste wat kost vermeden worden. Het toverwoord? Een boodschappenlijst! Bedenk vóórdat je naar de winkel gaat wat (en hoeveel) je wilt eten en kom nooit meer “per ongeluk” thuis met zeven chocoladerepen. Daar wordt je bankrekening blij van!

2. Kleding: kopen en verkopen

Puilt je kledingkast uit van alle hemden, broeken, schoenen en jassen die je al niet hebt gedragen sinds je 15 was? Dan is het hoog tijd voor een grote opruimbeurt. Verzamel alle kledingstukken die je niet meer hoeft en verkoop ze online (tip: met apps als Vinted en United Wardrobe kun je gemakkelijk je kleding verkopen). Zo heb je een paar centen verdiend én meer kastruimte. Win-win! Al is het natuurlijk niet de bedoeling om direct naar de Meir te rennen om dure, nieuwe kleding te kopen om die ruimte op te vullen. Toffe, budgetvriendelijke items scoor je dan het best bij leuke tweedehandszaakjes, zoals Melting Pot Kilo of Episode. Oh, en meer van dat vind je trouwens in onze (altijd budgetvriendelijke) Studentengids.

Pssst… wil je graag duurzaam omgaan met kledij, maar weet je nog niet hoe? Lees dan vooral eens dit artikel.

© Melting Pot Kilo

© Episode

3. Sharing is caring

Als je op kot zit, dan kan het wellicht héél interessant zijn om eens te overwegen om hier en daar wat kosten te splitten met je kotgenoten. Wat dacht je bijvoorbeeld van je Netflix-account? Of, mits mogelijk natuurlijk, je abonnement op de fitness? Maar ook een avondje samen dineren kan al een verschil maken in jouw boodschappenrekening én is eigenlijk ook nog een stuk gezelliger dan alleen. Wel op kot dan, hè. 😉

4. Water, water en nog eens water

Geld besparen als de beste doe je ten slotte door de koffie, thee, cola’s en overige drankjes eens te laten staan en jezelf te trakteren op een heerlijk koud glas water. Ja, dat hoorde je goed! Kraantjeswater. Niet het meest favoriete drankje van de gemiddelde student, maar wél goed voor de portemonnee en ook nog eens heel gezond. Water drinken verhoogt de productiviteit, is goed voor je tanden en geeft een boost aan jouw immuunsysteem. Daar kun je moeilijk nee tegen zeggen, toch?

Nog interessante nieuwsberichten