Een duurzame garderobe? Zo pak je het aan.

Een duurzame garderobe? Zo pak je het aan.

We gaan allemaal graag goed gekleed, alleen is de mode-industrie niet altijd even lief voor onze blauwe bol. Daarom hak je na lang twijfelen de knoop eindelijk door: vanaf nu geen fast fashion meer voor jou. Het goede voornemen heb je al, nu alleen nog de juiste aanpak… Wel today is your lucky day! Want in dit artikel lijsten wij een hele boel duurzame fashion tips & tricks voor je op.

Doe het rustig aan

Je wilt die garderobe van jou natuurlijk onmiddellijk zo ecofriendly mogelijk maken. Maar wacht even vooraleer je alle fast fashion stukken in je bestaande kleerkast op de brandstapel gooit. Als deze nog in goede staat zijn, kan je ze namelijk beter gewoon nog dragen. In één klap alle stukken in je kast vervangen, zou eigenlijk verspilling zijn. Zoals het bij slow fashion gaat, is een ook duurzame kleerkast iets dat tijd vraagt. Wil je toch een paar items schrappen? Maak er dan iemand anders blij mee door ze te verkopen of doneren. Zo draag jij zelfs tijdens het opruimen jouw steentje bij.

Blijf weg van de vuilbak

Wil je toch een paar items uit je kast schrappen? Gooi ze dan niet zomaar weg maar maak er iemand anders blij mee door ze te doneren of te verkopen. De locale kringloopwinkel, een kledingcontainer, één van de vele online verkoopplatformen,…  Opties bij de vleet! Zo draag jij zelfs tijdens het opruimen jouw steentje bij.

Ga op de rem staan

Dit ga je waarschijnlijk niet graag horen, maar hier komt ie toch: Wil je moeder natuur een handje toesteken? Dan is niet alleen duurzaam maar vooral ook minder shoppen de boodschap. Je wilt er natuurlijk nog altijd on trend, hip en liefst ook nog eens happening uitzien. Dat is begrijpelijk. En gelukkig is dat bovendien ook zonder te shoppen nog steeds haalbaar. Hoe? Door eens bij iemand anders in de kast te duiken! Organiseer een kledingruil met je vrienden, of ga bijvoorbeeld op jacht naar een killer vintage item in de kast van je grootouders.

Zoek naar potentieel

Als je toch gaat shoppen, en je studentenportemonnee brengt je naar een tweedehandswinkel, vergeet dan vooral je inbeeldingsvermogen niet. De rekken van de gemiddelde kringloopwinkel durven namelijk al eens volhangen met, kuch kuch, oubollige items. Tijd voor dat inbeeldingsvermogen dus, want vaak hebben die minder modieuze stuks toch heel wat potentieel. Een andere lengte, nieuw knopjes, hier en daar wat stukken innemen,… Dit soort kleine ingrepen maken al snel een gigantisch verschil. Dus train je oog en speur tijdens je volgend kringloopbezoek naar dit soort ruwe diamanten. Voor je het weet loop jij in een custom kledingstuk te shinen!

Of volg een workshop van De Kringwinkel

Het bovenstaande resultaat bereiken, hoeft niet zo moeilijk te zijn als je in eerste instantie denkt! Volg een gratis workshop bij De Kringwinkel tijdens StuDays en ontdek hoe leuk DIY kan zijn. Dus: zin om je handen uit de mouwen te steken met een matching outfit als resultaat? Reserveer hier dan snel je plekje.

Stel jezelf een doel

Om die duurzame ontwikkeling van jouw kleerkast toch iets concreter te maken, spreek je met jezelf best een paar mijlpalen af. In het begin klinkt zoiets bijvoorbeeld als: “Als ik de deur uitga, moet minstens één onderdeel van mijn look duurzaam zijn”. Vervolgens kan je kleding van fast fashion ketens bijvoorbeeld voor goed afzweren. En wat dacht je van een 50% duurzame kleerkast na je eerste twee jaar? Welke doelen je jezelf ook stelt, belangrijk is vooral dat ze voor jou leefbaar aanvoelen.

Zin in meer duurzaamheid?

De smaak van het duurzaam bestaan volledig te pakken? Lees dan ook zeker onze tips & tricks voor een duurzame badkamer en keuken.

Nog interessante nieuwsberichten