Werken voor school: dat is durven en doen in het groen.

Werken voor school: dat is durven en doen in het groen.

Je herkent het volgende scenario zeker. Je werkt aan die veelbelovende paper en na lange tijd staren heb je een idee. Je schrijft het even op, maar toch blijkt het net niet goed genoeg te zijn. Je scheurt het blaadje van je kladblok en hup de vuilbak in. Resultaat: geen inspiratie, balpen leeg geschreven en papier verspild. Wat een zonde. In dit artikel help ik jou daarom mee een duurzame werkplek te creëren van jouw bureau.

Volg wat je smaakpupillen tijdens het werken willen

Herbruikbare drinkflessen zijn er anno 2020 in alle kleuren en maten. Ben je jouw drinkfles wat beu? Kies dan voor een moderne fles met heel wat verborgen functies. De recycleerbare Dopper drinkbus kan je in 1-2-3 omtoveren tot een beker. Trouwens extra handig om af te wassen. Met een waterfles van Dille&Kamille reduceer je niet enkel het aantal kg plastic, maar toon je ook jouw groene, warme hart voor de medemens. De stichting Made Blue zorgt per verkochte waterfles voor minimum 1000 liter schoon drinkwater in een ontwikkelingsland. Even het rekenwonder in mezelf bovengehaald, zijn dat tussen de 1300 à 2000 stuks van deze waterflessen die je gratis aan deze mensen bezorgd!

Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen

Wil je de overstap zetten naar het drinken van kraantjeswater? Zijn je armen wekelijks stijf van het sleuren met waterflessen naar jouw kot? Gebruik dan een waterkan met een waterfilter. De waterfilters van Brita verschonen chloor, kalk en andere smaakverstorende stoffen. Het water is ook perfect bruikbaar voor jouw dagelijkse koffie of warme maaltijd. Ben je eerder een bruisend type? Schaf jezelf dan een SodaStream aan. Je kan zelf de hoeveelheid bruis en/of een extra smaakje toevoegen. Elke dag tover jij zo van kraantjeswater een magisch, natuurlijk pepdrankje voor tussen de deadlines door. Een SodaStream fles gaat ongeveer drie jaar mee en vervangt tot 2800 PET-flessen. Dat is gelijk aan vier jaar 2 liter per dag drinken uit PET-flessen.

Prullen met papier uit de prullenbak

Boeken kaften is verleden tijd voor een student hoger onderwijs. Als student in het middelbaar daarentegen had jij sowieso een favoriet printje voor het boeken van jouw kaften. Snijd het oude kaftpapier van de rol, knip het in stukjes en steek het een tijdje tussen een oude telefoonboek. Zo maak je jouw eigen kladblaadjes met een touch naar jouw middelbare schooltijd.  Over papier gesproken: we weten allemaal dat printen niet goed is voor het milieu. Als het dan toch moet, doen we het liever milieuvriendelijk en direct goed! Verzamel oude toners en inkt-cartridges en schenk ze aan een goed doel zoals Recycling4Smile. Heb je verkeerde slides afgedrukt? Gooi het papier niet meteen weg, maar gebruik de achterkantjes als kladpapier, bijvoorbeeld!

Kruip duurzaam in je pen

Niets zo rustgevend als planten en bamboe. Schrijf daarom voortaan jouw notities neer met een balpen van bamboe. Je kan zelfs je balpen laten bedrukken met bijvoorbeeld een motiverende studeerquote of de naam van een van jouw dierbaren. Bamboe is ecologisch omdat het materiaal geheel afbreekbaar is. Bovendien geeft het ook een heel natuurlijke en hippe uitstraling aan jouw interieur!

Verdraagzaam en spaarzaam beeld

Om af te sluiten nog vijf techno -en ecologische tips voor een betere werkplek:

  • Haal opladers voor jouw laptop of smartphone uit het stopcontact als de batterij volledige capaciteit heeft bereikt.
  • Schakel je geluid of webcam uit als je deze niet meer nodig hebt.
  • Heb je thuis de luxe om te kiezen tussen een desktop en een laptop? Kies dan bij voorkeur voor een laptop. Deze laatste verbruikt minder energie door zijn kleinere beeldscherm.
  • De grootste energievreter van jouw smartphone is het beeldscherm. Gebruik ’s nachts de filter blauw licht om beter te slapen. Verander afhankelijk van het omgevingslicht zelf de helderheid van je scherm. De functie automatische helderheid is namelijk niet zo’n goed idee. Jouw smartphone zal neigen een helderder beeld te geven dan nodig in bepaalde situaties. Het gezegde ‘Wat je zelf doet, doe je (meestal) beter!’ geldt hier.
  • Meldingen niet willen missen op je smartphone? Zet dan je geluid aan in plaats van de trilfunctie.

Genoeg gezeten

Naast studeren moet je voldoende tijd vrijhouden voor ontspanning. Ontdek meer duurzame tips voor in de keuken, badkamer en garderobe.

Nog interessante nieuwsberichten