Week van het geld: studente Sofie vertelt…

Week van het geld: studente Sofie vertelt… Hoe is het om als student een leefloon te ontvangen?

Deze week (22 tot en met 26 maart) staat in het teken van geld, het is namelijk de Week van het Geld. Wat weet jij eigenlijk over geld? Wist je dat Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, de rijkste persoon ter wereld is? Zijn vermogen wordt geschat op maar liefst 154 miljard euro. En wist je dat er elk jaar meer Monopoly-geld geprint wordt dan al het echte geld over de hele wereld? Of dat het niet veel gescheeld had of we betaalden nu allemaal met de Ecu: de administratieve voorloper van de euro?

All fun facts aside, als student is het natuurlijk niet altijd makkelijk om rond te komen. Sommige studenten hebben het financieel dan ook zwaar. Sofie* is 22, woont op kot en ontvangt een leefloon. Redacteur Jytte ging met haar in gesprek over haar situatie.

Al sinds haar vijftiende woont de 22-jarige Sofie op zichzelf. Ze is erg zelfstandig en weet perfect hoe je alleen moet wonen, maar ze benadrukt dat haar financiële situatie er natuurlijk niet makkelijker op wordt.

Hoe is het voor jou om rond te komen?

“Ik merk wel dat ik niet altijd dezelfde kansen heb als klasgenoten of vrienden, en dat hakt er soms ook wel echt in. Dankzij mijn leefloon kan ik mijzelf net in mijn basisbehoeften voorzien, maar meer dan dat ook echt niet. Onverwachtse kosten, bijvoorbeeld een doktersbezoek, zijn dan ook echt een grote hap uit mijn budget. Als ik dan eens iets leuks voor mezelf wil kopen, zoals een nieuwe broek, moet ik soms enorm lang wachten omdat mijn budget het gewoon niet toelaat.”

“Onverwachtse kosten, zoals een doktersbezoek, zijn een grote hap uit mijn budget”

Hoe zit dat dan met sparen?

“Sparen is heel moeilijk, want meestal heb ik maar 20 euro per maand over. Ik betaal dan ook alles zelf: inschrijvingsgeld, de huur van mijn kot, mijn schoolboeken, eten, … Noem maar op! Het beetje geld dat ik dan wel kan sparen, gaat sowieso eerst naar schoolkosten.”

Wil je ons wat meer vertellen over jouw leefloon?

“Ik krijg een leefloon van het OCMW, op voorwaarde dat ik mijn best blijf doen voor school. Regelmatig vertel ik de mensen van het OCMW hoe het met me gaat en welke resultaten ik behaalde voor mijn examens. Ze willen dat natuurlijk een beetje opvolgen. Het motiveert me echt nog meer om extra mijn best te doen op school, want ik wil absoluut geen misbruik maken van het systeem.

Om mijn leefloon te blijven ontvangen, moet ik één maand per jaar werken. Meestal kies ik dan voor een studentenjob in de zomermaand juli. Op die manier heb ik in augustus genoeg tijd om voor eventuele herexamens te studeren. Gelukkig zijn de mensen van het OCMW heel lief en tonen ze alle begrip tijdens drukke schoolperiodes en moeilijke momenten. Dan wordt die werkperiode soms voor me uitgesteld. Het leefloon is natuurlijk echt een minimumloon, maar ik ben er enorm dankbaar voor. Op deze manier kan ik toch nog blijven studeren.”

“Ik ben enorm dankbaar voor het leefloon, op deze manier kan ik toch nog blijven studeren”

Wil jij ook meer weten over het leefloon of heb je andere vragen over jouw budget?

Er zijn verschillende opties. Je vindt op de website centenvoorstudenten.be bijvoorbeeld meer informatie over studiefinanciering- en toelagen, belasting en het leefloon. Weet dat je ook altijd terecht kunt bij de stuvo van jouw onderwijsinstelling als je eens met iemand wilt praten over jouw studentenbudget of als je nog onbeantwoorde vragen hebt.

De naam Sofie is een alias. De studente gaf dit interview liever anoniem.

Nog interessante nieuwsberichten