Speciale afstudeerprojecten: Ami en Céline

De masterproef: Céline Geurts en Ami Kucharek onderzochten hoe cage fighters zich profileren op social media

In Antwerpen beten heel wat studenten zich het afgelopen jaar vast in speciale onderwerpen voor hun masterproef. STAN gaat op zoek naar die expertises. Zo vonden we Céline en Ami. Zij onderzochten hoe cage fighters zich profileren op social media. Wanna know more?

Het leek studenten Meertalige Professionele Communicatie Céline en Ami interessant om voor hun masterproef onderzoek te doen naar atleten die op Twitter aan ‘self-presentation’ of ‘impression management’ doen. Concreet gingen ze na hoe atleten zich voorstellen op populaire sociale media.

Op een doordeweekse avond…

Atleten zoals tennissers leek de meest voor de hand liggende keuze. Tot Céline op een doordeweekse avond met haar vriend naar een UFC (Ultimate Fighting Championships) gevecht op tv keek. Ami was meteen laaiend enthousiast. In de vechtsport MMA (Mixed Martial Arts) wordt niet één gevechtskunst gehanteerd, zoals bij kickboxen, worstelen en judo, maar worden verschillende traditionele en niet-traditionele gevechtskunsten gecombineerd om tegen een tegenstander te vechten in een octagon, een achthoekige arena.

“Als mensen ons terloops vragen waarom we dit onderwerp hebben gekozen, antwoorden we dan als grap dat Mixed Martial Arts onze hobby en sport is, wat leidt tot nerveus gelach en verwarde blikken”

De twee dames merkten op dat MMA-vechters – vooral in de Ultimate Fighting Championship – sterk worden aangemoedigd om zich stoer en trots voor te stellen. Daardoor stelden zij zich de vraag of dit op social media ook zo zou zijn. En is er dan ook een samenhang tussen gender en de manieren van zelfpresentatie? Met veel enthousiasme gingen ze op onderzoek uit, wat zelfs voor het eindresultaat al veel tongen in hun omgeving heeft losgemaakt. Céline: “Soms weten mensen niet meteen wat MMA of UFC is en vragen ze ons terloops waarom we dit thema hebben gekozen. Als grap antwoorden we dan dat Mixed Martial Arts onze hobby en sport is, wat dan leidt tot nerveus gelach en verwarde blikken.” Ami vult aan: “Tegelijkertijd komen we ook veel mensen tegen die UFC-nieuws op de voet volgen en enorm enthousiast reageren over ons thema. Zo had ik laatst een sollicitatiegesprek waarbij het scriptie-thema een boeiend gespreksonderwerp vormde.”.

 

Heb jij ook net je masterproef ingediend en vind je het sneu dat het nu stof ligt te vergaren? Laat ons weten via hello@stanstan.be waarom jouw werk uniek is en STAN gaat ermee aan de slag!

Nog interessante nieuwsberichten