“Soms is de beste kapitein een vrouw”

“Soms is de beste kapitein een vrouw”

It’s a man’s, man’s world… of toch niet? Vandaag is het Internationale Vrouwendag, en om dat te vieren zetten wij graag een aantal vrouwelijke Antwerpse studenten in de kijker. En niet zomaar vrouwelijke studenten, maar vrouwen die zich in een echte mannenwereld bevinden. Hoe houden zij zich staande tussen al dat testosteron en wat zijn hun plannen voor de toekomst? We vroegen het aan Hanne, Noa, Aline en Silke.

Hanne (20) – Toegepaste Informatica

Rond de 30 mannen en een stuk of 3 vrouwen: zo ziet een typische informaticaopleiding er uit. Hanne kan het weten, want zij heeft zowel op de universiteit als op de hogeschool de opleiding Informatica van dichtbij kunnen bekijken. Momenteel is ze bezig met haar specialisatie in netwerkbeheer aan de Karel de Grote Hogeschool.

“Het is natuurlijk niet zo dat mannen beter zijn in informatica. Ik denk dat iedereen er goed in kan zijn. Ook vrouwen!”

Hanne

Maar met het idee dat informatica écht een “typisch mannelijke” studie is, daar is Hanne het niet helemaal mee eens. “Het is natuurlijk niet zo dat mannen beter zijn in informatica. Ik denk dat iedereen er goed in kan zijn. Ook vrouwen.” Wel is ze het er mee eens dat er een stereotype beeld van haar studierichting bestaat.

“Ik denk dat veel mensen bij informatica denken aan het constant bezig zijn met computers en het beeld hebben dat mannen daar altijd mee bezig zijn. Dat mannen altijd aan het gamen zijn. Dit is het typische beeld van een mannelijke computernerd. Die types zitten er bij mij ook wel tussen hoor, maar we zijn niet allemaal zo,” lacht ze. Toch stoort ze zich niet erg aan die stereotypering. Mensen zijn wel vaak verbaasd als ze vertelt dat ze toegepaste informatica studeert, maar dat vindt ze eigenlijk wel grappig. “Ze zouden eerder de kappersschool verwachten.”

En Hanne’s toekomstplannen? Die zijn nog niet helemaal zeker, maar ze wil in ieder geval verder gaan in netwerksysteembeheer. En jobkansen, die zijn er gelukkig wel. “Er zijn heel erg veel open vacatures, sowieso voor informatica in het algemeen,” vertelt ze. “Maar of ik meer of minder kans maak als vrouw? Dat denk ik niet. Goede punten, dat is wat telt.”

Hanne (20)

Hanne (20)

Noa (21)

Noa (21)

Noa (21) – Wijsbegeerte

Plato, Descartes, Spinoza… uit deze kleine greep uit de poule van grote denkers valt al snel één ding op: het zijn allemaal mannen. En dat is ook filosofiestudente Noa niet ontgaan. Zij is nu bezig met haar master in de Wijsbegeerte, waar zij – eindelijk – meer en meer kennis begint te maken met vrouwelijke filosofen. “Maar dat was in de bachelor wel anders. Daar hebben we misschien drie vrouwelijke filosofen gezien in 3 jaar… Meer dan dat zal het echt niet zijn geweest. Jammer.” Dat ze in haar master meer leert over vrouwelijke filosofen vindt Noa al een hele vooruitgang, maar toch mag het nog wel ietsje meer. Zo zou ze graag meer willen leren over feministische filosofie. “Vaak zegt mijn prof tijdens de les dat ergens veel feministische literatuur over te vinden is. Dan denk ik: ja, tof! Leg me eens uit waar het over gaat? Maar dat wordt dan nooit behandeld.”

“In de bachelor hebben we misschien drie vrouwelijke filosofen gezien in 3 jaar…”

Noa

Noa vindt dat zonde, omdat júist de feministische filosofie volgens haar een interessante insteek kan zijn. “Neem bijvoorbeeld Aristoteles. Die zegt dat de vriendschap tussen man en vrouw altijd ongelijk is, en dat de taken op voorhand zijn bepaald,” legt ze uit, “Dat zijn hele interessante onderwerpen waar juist veel feministische literatuur over te vinden is. Jammer dat dat niet wordt behandeld!”

Noa heeft een belangrijke ambitie voor als ze is afgestudeerd: ze wil filosofie en women’s empowerment samenbrengen. Niet in de theorie, maar in de praktijk. “Alles rond women’s empowerment vind ik kei interessant. Daar ben ik nu naar op zoek in vrijwilligerswerk. Zodat ik daar ervaring in heb én die ervaring kan gebruiken.”

 

Silke (18) en Aline (20) – Hogere Zeevaartschool

Silke en Aline, twee vriendinnen die aan de Hogere Zeevaartschool studeren, bevinden zich naar eigen zeggen in een echt mannenwereldje. Met ongeveer 10 meisjes zitten zij in een klas van 60 studenten, maar tóch neemt dat aantal de afgelopen jaren al flink toe. Een goede zaak, vinden de meiden. “Vroeger was de zeevaart een volledige mannenwereld. Mijn papa heeft ook de zeevaartschool gedaan en in zijn jaar zaten maximaal 1 à 2 meisjes. Wij zijn al met 10, dus dat is zeker een vooruitgang!” vertelt Aline. Bovendien vinden ze dat meisjes minstens net zo goed kunnen scoren op hun opleiding als hun mannelijke studiegenoten. “Zo veel verschil is er uiteindelijk niet tussen meisjes en jongens,” legt Silke uit. “Er zijn altijd minder gemotiveerde studenten, of studenten die minder goed zijn in wiskunde. Zowel bij jongens als bij meisjes.”

Beide meiden hebben het erg naar hun zin op hun studie. De sfeer is goed er worden voldoende mopjes gemaakt. “Soms moet je wel een beetje de man in jezelf naar boven halen, want de mannen lachen met je als je erg “girly-girly” doet,” grapt Aline, en ook volgens Silke wordt er heel wat afgelachen. “Maar dat komt van beide kanten, hoor. Wij lachen ook zéker met die mannen.”

Aline (20)

Aline (20)

Silke (18)

Silke (18)

Toch is er ook één grote keerzijde: het krijgen van een job als vrouw is véél moeilijker. Aline vindt dat toch wel een vervelend vooruitzicht. “Het is geen geheim dat het als vrouw moeilijker is om een job te krijgen binnen deze wereld. Het is nog altijd een “mannenjob”. Waarschijnlijk denken ze dat een man het werk beter vol kan houden, of dat een vrouw eerder zal stoppen met werken voor haar gezin. Of dat mannen meer fysieke kracht hebben en daarom beter geschikt zijn voor zware klussen.” Dat vindt ze niet helemaal eerlijk. “Maar soms hoor ik wel eens mensen zeggen dat de beste kapitein een vrouw is,” lacht ze. En daar zijn beide meiden het natuurlijk volledig mee eens.

Oh, en een advies dat Silke en Aline nog graag willen meegeven aan meisjes die een carrière in de zeevaart ambiëren? Sterk in je schoenen staan! “Als je wilt gaan varen, dan moet je zeker je mond open doen. En als vrouw moet je dat, helaas, nét een beetje extra doen.”

Nog interessante nieuwsberichten