Gelukkig zijn in crisistijden: Shauny van het Logo Antwerpen vertelt over de geluksdriehoek

Gelukkig zijn in crisistijden:

Shauny van het Logo Antwerpen vertelt over de geluksdriehoek

Shauny

Gelukkig zijn én blijven, dat is een enorme uitdaging in deze tijden van crisis. Eenzaamheid, angst, stress en rouw spelen momenteel helaas een grotere rol in ons leven dan we zouden willen. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer je je (on)gelukkig voelt? En kun je daar zelf iets aan doen, of heb je nood aan hulp van buitenaf? Wij vroegen het aan Shauny van het Logo Antwerpen, die ons vertelt over de geluksdriehoek (én over een nieuwe toffe STUDY360-actie – lees snel verder…).

Het Logo Antwerpen?

Ja, de kans is groot dat je daar nog nooit van hebt gehoord. Gelukkig geeft Shauny meer dan graag uitleg: “Logo Antwerpen staat voor het Lokale Gezondheidsoverleg. Wij zetten ons in om allerlei Vlaamse gezondheidsdoelstellingen te realiseren, zoals meer mensen in beweging, meer veerkrachtige mensen en een kwaliteitsvol vaccinatiebeleid.” Binnen het Logo staat Shauny in voor de geestelijke gezondheid: “Wij ondersteunen onder andere lokale besturen en begeleiden hen: hoe ga je om met geestelijke gezondheid?”. Zo zijn ze nu bijvoorbeeld bezig met een project waarbij ze alle lokale besturen van Antwerpen hebben samengebracht om na te denken over hoe zij jonge mensen kunnen helpen en ondersteunen tijdens de donkere dagen.

Want jongeren, en studenten, vormen een belangrijke doelgroep voor het Logo, vertelt Shauny. “We merken dat studenten heel hard afzien tijdens deze crisis. We proberen dit ook te communiceren naar lokale besturen. Jongeren worden al snel afgestempeld als de groep die de maatregelen niet goed opvolgt, maar eigenlijk hebben zij het óók heel moeilijk en kunnen ze zeker wel wat ondersteuning gebruiken,” vertelt Shauny. En dat is toch stiekem wel fijn, die erkenning.

Maar naast deze projecten, heeft het Logo ook een andere, zeer belangrijke taak op zich genomen: het verspreiden van én actief aan de slag gaan met de geluksdriehoek.

“Jongeren worden al snel afgestempeld als de groep die de maatregelen niet goed opvolgt, maar eigenlijk hebben zij het óók heel moeilijk.”

De geluksdriehoek

De geluksdriehoek is een spiksplinternieuw platform dat werd gelanceerd door het Vlaams Instituut Gezond Leven en is bedoeld om zélf te ontdekken wat “gelukkig zijn” precies betekent, en hoe je kunt werken aan jouw eigen geluk. “Er zitten verschillende factoren aan gelukkig zijn,” vertelt Shauny. “Waar je geboren bent, bijvoorbeeld, maar ook je fysieke en mentale gezondheid of financiële middelen. Maar daar kun je niet altijd iets aan doen.” De geluksdriehoek is bedoeld om jou te laten zien waar je wél iets aan kunt doen.

De driehoek is gebaseerd op drie bouwstenen: jezelf kunnen zijn, goed omringd zijn en je goed voelen. Onder die verschillende bouwstenen vind je reflectievragen, zoals: wat vind jij belangrijk in het leven? Of waar ben je trots op? “Dat zijn vragen die jou laten nadenken, om je meer op het goede pad te zetten,” licht Shauny toe.

“Je kunt niet altijd perfect gelukkig zijn en daar moet je ook niet naar streven.”

Maar ook belangrijk is de oranje bol, waardoor de driehoek lichtjes scheef staat. Soms kan de bol kleiner zijn, en op andere momenten groter. “Die bol staat voor: perfect geluk bestaat niet.” Shauny benadrukt dat ze zich daar wel bewust van willen zijn. “Je kunt niet altijd perfect gelukkig zijn en daar moet je ook niet naar streven. Er is altijd wel iets dat jouw geluk uit balans kan brengen.”

Op de website van de geluksdriehoek vind je nog veel meer handige tools waarmee jij je eigen mentale gezondheid kunt monitoren, zoals ontspanningsoefeningen, vragenlijsten en inspirerende interviews. En laten we eerlijk zijn, zo’n mentale gezondheidscheck kunnen we nu allemaal wel gebruiken.

Samenwerken met STAN, dat is altijd een goed idee

Stel je nu eens voor dat het Logo en STAN de handen ineen zouden slaan – wat voor toffe actie zou daar dan wel niet uit kunnen ontstaan? Dat kunnen wij jou vast verklappen, want STAN en het Logo hebben samen iets moois bedacht: postkaartjes om alle studenten een heel groot hart onder de riem te steken.

Ook Shauny is razend enthousiast over de samenwerking met STAN en het verspreiden van de postkaartjes, en hoopt dat ze zullen leiden tot meer verbondenheid tussen studenten. “Er zijn zo veel studenten die examens hebben, maar ik denk dat het toch soms kan aanvoelen alsof je helemaal alleen op de wereld zit. We hopen dat de postkaartjes een brug kunnen bouwen tussen jullie allemaal, zodat je voelt dat je gesteund wordt.” Maar de kaartjes zijn ook bedoeld om even een toffe pauze in te lassen, vertelt ze. “We willen ervoor zorgen dat studenten uit hun kot komen. Door een kaartje naar iemand te brengen ben je even uit je huis en kun je bijvoorbeeld even een raambabbeltje doen. We willen studenten weer een beetje een doel geven.”

Vanaf 10/12 worden de postkaartjes verspreid over alle STUDY360-locaties in ’t Stad. Je vindt ze per tweetal: eentje om zelf te houden, eentje om weg te geven. Aan wie doe jij hem cadeau?

Nog interessante nieuwsberichten