Een groen kot in het midden van ‘t Stad, hoe doe je dat?

Een groen kot in het midden van ‘t Stad, hoe doe je dat?

Een nieuw academiejaar, een nieuw kot of een make-over van je oude plekje? Misschien dit jaar wel…een groen kot! En dan hebben we het hier niet over de kleur van de muren. Hoe richt je dat nieuwe stekje op een ecologisch verantwoorde manier in? We verzamelden speciaal voor jullie enkele tips en tricks voor een duurzaam droomkot!

Tip 1: Check de baseline

Voor je begint aan de inrichting van je kot, check je best eerst de basis. Nog op zoek naar een kot? Prima! Dat geeft je meteen een stapje voor! Je hebt namelijk nog de kans om te checken op dubbele beglazing, energiezuinige verwarming,… Ook een kot aan de Zuidkant is energiezuiniger, want Little Miss Sunshine verwarmt je hele kamer en die centrale verwarming blijft uit. Win-win!

Contract al getekend? Geen paniek! Ook jij kan je baseline duurzamer maken. Verf je kamer bijvoorbeeld in een lichte kleur, wit heeft als voordeel dat het reflecteert en daardoor een lichter gevoel aan je kamer geeft. Hierdoor zal je minder geneigd zijn het licht regelmatig aan te steken. Ook je ramen eens een extra poetsbeurt geven kan hetzelfde resultaat opleveren. Mind my words, het lijkt banaal maar het werkt!

Tip 2: Je bent wat je koopt

Daar sta je dan, in je witgeverfde kamer met dubbele en pasgewassen ruiten maar… zonder meubels. Hier komt het leukste deel, de inrichting! Een belangrijk aspect in duurzaam wonen, zijn de meubels die je kiest. Want ja, je bent wat je koopt, en misschien nog meer wat je niét koopt. Om te beginnen is meer niet altijd mooier. Consuminderen is  the way to go in een duurzaam leven. Kijk daarnaast ook eens in de kelder van je oma of op de zolder van je beste vriendin, wie weet welke interieurschatten houden zich daar nog schuil. Gratis én duurzaam, jiha!

Maar sommige dingen heb je nu eenmaal nodig… Beslis je om bepaalde spullen nieuw aan te kopen, neem dan eerst een kijkje in de tweedehandswinkel in de buurt! In Antwerpen vind je niet alleen kringwinkels, maar ook meer onbekende particuliere antiek- en secondhand shops waar je vaak heel mooie dingen op de kop kan tikken. De Kloosterstraat is the place to be in Antwerpen om dat soort antiekzaken te vinden. Hou je meer van het gezellige marktgevoel? Ga dan eens langs op de Vrijdagmarkt (elke vrijdag van 9:00 tot 13:00), daar vind je de leukste snuisterijen en meubels aan spotprijzen en nog beter, wat tegen de middag niet de deur uit is, mag je gewoon gratis meenemen! Zeker de moeite waard dus om eens een kijkje te nemen, want wie pronkt er nu niet liever met een uniek exemplaar dan met een Ikeakast van duizend in een dozijn?

Vind jij tweedehands en vintage maar niks en vind je bijgevolg totaal je zin niet tussen bovenstaande tips? Probeer het dan eens the DIY-way. De afgeleefde buffetkast van de bomma is maar niks tot je er een likje verf naar keuze op gooit, waardoor hij weer zo goed als nieuw lijkt. Dit is nog maar één voorbeeld van hoe je zelf aan de slag gaat. Bij gebrek aan inspiratie zijn er dan ook heel wat DIY blogs en – vlogs die tonen hoe je een modern én duurzaam interieur creëert door zelf de handen uit de mouwen te steken. Is er geen Handige Harry of Harriëtte aan jou verloren gegaan en koop je toch liever nieuwe spullen? Durf dan te investeren in de iets duurdere duurzame merken. Brand-new duurzaamheid heeft vaak een meerprijs, maar duurzaam duidt ook op tijd én kwaliteit waardoor een bed of kast van een centje meer vaak een hele poos langer meegaat!

Tip 3: Spaarzaamheid is een schone deugd

Een duurzaam kot gaat ook over bewust zijn van de keuzes die je maakt in je interieur en de manier waarop je erin leeft. Kies bijvoorbeeld voor spaarlampen of LED-verlichting. Tegenwoordig heb je deze ook in de gekste kleuren en vormen om je kot een gezellige doch ecologische touch te geven. Wees je daarnaast ook bewust van de lichten die nog branden als je naar de les vertrekt en gebruik een kattenkop mét schakelaar die je kan uitzetten wanneer je hem niet gebruikt.

Een extra tip: trek je stekkers overnight en voor je naar huis vertrekt voor het weekend/de vakantie uit. Zo bespaar je heel wat verloren energie. Zorg natuurlijk wel dat je je koelkast eerst leeg eet voor je hem zomaar zonder stroom zet, anders zit er binnen de kortste keren een luchtje aan je ecologisch interieur! Deel je een kotgebouw met medestudenten? Ideaal! Dingen zoals een stofzuiger, een waterkoker, een toaster en zoveel meer kan je gemakkelijk delen met je kotgenoten. Dat drukt niet alleen te prijs, maar is ook een ecologische keuze. Sharing is caring!

Tip 4: The planter, the better

En dan nu, het summum van het ecologische kot: de planten! Planten zijn niet alleen gezellig en geven je kot wat meer kleur, ze zuiveren ook effectief de lucht en zorgen er zo voor dat je kamer een gezonde en ecologische omgeving wordt! En je moet geen crazy-plant-lady zijn om deze tip met schoonheid te volbrengen: pannekoekenplantjes, vetplantjes en cactussen vragen niet veel werk, zon of water. Ook airplants vallen onder diezelfde categorie, zelfs zonder zand. Met enkel een goede portie liefde kunnen ze je compagnons du route worden voor de rest van je studietijd. Liever wat meer kleur? Ook de orchidee is prima te onderhouden op kot!

Ziezo…

Met deze tips kom je hopelijk al een heel eind. Vul ze aan met wat meer zero-waste in de badkamer en een duurzame garderobe om de ecologische lijn door te trekken in je hele levensstijl en voor je het weet krijg een overload aan goede karma terug van moedertje aarde!

 

 

Nog interessante nieuwsberichten