Dit hadden we moeten weten vóórdat we gingen studeren…

Dit hadden we moeten weten vóórdat we gingen studeren…

Het studentenleven: dat is allemaal fun and games, totdat het dat ineens niet meer is. Een jaar of vier lang pintjes drinken met je maten, op stap gaan op een maandagavond en flierefluitend je examens halen – dat is helaas niet helemaal een realistisch beeld van wat je te wachten staat als je naar ’t unief of de hogeschool gaat. Maar dat wisten wij niet. Herkenbaar? Ik vroeg daarom aan mijn liefste mederedacteurs wat zij nou eigenlijk echt wél hadden willen weten voordat ze aan hun studies begonnen. Plus een aantal tips natuurlijk, om de toekomstige Antwerpse studentjes nét ietsje sneller op weg te helpen.

Doe waar jij je goed bij voelt

Onze huisfotografe en cultuurfanaat Orin had graag geweten dat het helemaal oké is om niet meteen je weg te vinden als je pas net begint met je studies. “Het is helemaal oké om na een jaar weer van opleiding te veranderen en aan iets nieuws te beginnen. Het is ook helemaal oké dat je niet onmiddellijk weet wie je bent en waar je naartoe wilt. Die dingen leer je gaandeweg.” Ook moet je proberen jezelf niet al te veel met anderen te vergelijken; jouw studietraject hoeft écht geen perfecte copy-paste te zijn van de rest. Had Orin dit geweten vóórdat ze aan haar studies begon? Dan had dit tot een hoop meer rust geleid.

  • Orins tip: Doe waar JIJ je goed bij voelt en heb er vertrouwen in dat je de eindstreep wel haalt, op jouw eigen manier.

Waar scoor ik mijn maaltijd?

Maar studeren is natuurlijk meer dan slechts lessen volgen en stressen om je examens en studietraject. Studeren is óók feesten, eten, drinken. Allemaal eerste levensbehoeftes. En Margot wil jullie graag behoeden voor een enorm gevaar dat op de loer ligt: jarenlang in onwetendheid leven over waar je nu écht de beste lunchmaaltijden kunt scoren. “De Komida is de place to be voor een lekkere en goedkope middagmaaltijd en ik heb veel te lang in onwetendheid geleefd en me tevreden moeten stellen met broodjes. De dag dat mijn kotgenoten mij meenamen naar dit befaamde studentenresto werden mijn ogen eindelijk geopend en mijn smaakpapillen verwend.” Inmiddels telt ons Margot de dagen af tot haar geliefde menu van de dag haar weer mag verrassen. “Hopelijk nog eens lekkere kroketjes!”

  • Margots tip: Ga naar de Komida!
Margot

Margot

Orin

Orin

“Het is helemaal oké dat je niet onmiddellijk weet wie je bent en waar je naartoe wilt.”

Stress, stress en nog eens stress…

Ook voor Laika is de donkere kant van het studentenleven geen vreemde. Vooral in het begin van haar studententijd had ze geen flauw idee hoe ze moest omgaan met de overload aan deadlines en examens, wat altijd weer resulteerde in enorm veel stress en onnodig veel paniek. “De hoeveelheid deadlines verlamde mij, ieder jaar weer. Maar toch is het ieder jaar door hard te werken weer gelukt om het voor elkaar te krijgen. Nu kan ik, gelukkig, uit ervaring zeggen dat alles effectief goed zal komen.”

  • Laika’s tip: Met een gezonde dosis zelfvertrouwen, maar vooral door een hele goede planning, kun je die stressgevoelens al een heel eind verlichten.

Een internationale ervaring

Op Erasmus gaan, dat is trouwens ook een heel ding onder studenten. En ook alleen maar fun and games en amusement toch? Not, vindt Kilien. “Niemand waarschuwt je van te voren voor de praktische problemen die je moet oplossen in een vreemd land, of voor de heimwee of mentale weerslag die je van eenzaamheid kunt krijgen.”

Natuurlijk kan jouw uitwisselingservaring wél helemaal fantastisch zijn. Of worden, als je van plan bent om er nog eens voor een maandje of vier op uit te trekken. Maar wees dan vooral goed voorbereid! Ook op de minder leuke kanten, stelt Kilien. “Voordat ik vertrok wist ik eigenlijk niet bij wie ik terecht zou kunnen voor mentale ondersteuning in mijn gastland, terwijl ik dat wel nodig had. Daar zou echt meer over gesproken moeten worden!”

  • Kiliens tip: Wist je dat therapie heel toegankelijk is gemaakt via de hogescholen en ’t unief? En dat je daardoor heel goedkoop onafhankelijke therapeutische begeleiding kunt krijgen? Check it out als je ’t nodig hebt!

“Wist je dat therapie heel toegankelijk is gemaakt via de hogescholen en ’t unief?”

Oh, en ik heb zelf ook nog wel een tip voor jullie. Want ik ben een Nederlandse studente in het mooie Vlaanderen en er zijn toch wel één of twee dingetjes die ik graag had willen weten voordat ik m’n spullen pakte en op kot ging. Een voorbeeld? Dat ik mijn profs niet altijd goed kan verstaan! Of dat er soms Franse woorden in mijn cursussen staan die ik niet ken… Was toch handig geweest als ik daarvan op de hoogte was geweest.

  • Julia’s tip: Bezoek zo veel mogelijk infodagen en volg open lessen, zodat je aan de start van je academiejaar niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Julia

Kilien

Laika

Nog interessante nieuwsberichten