Deze studentenhelden maakten van StuDay een succes

Deze studentenhelden maakten van StuDay een succes

Wij zijn zeker en vast nog aan het nagenieten van StuDay ’21! Maar zoals altijd was óók deze editie natuurlijk niet mogelijk geweest zonder jullie. Onze studenten waren de drijvende kracht achter StuDay. En dit mag je heel letterlijk nemen. Behind the scenes waren er namelijk studenten aan overvloed om alles gaande te houden en er een knallende editie van te maken. Vandaag zetten we een paar van deze toppers in de kijker. Petje af!

GUUS, STUDENT MULTIMEDIA

Een aantal studenten Multimedia van de Karel de Grote Hogeschool kregen op StuDay de bijzondere kans om een live-captatie te opereren. Het was de bedoeling dat zij verschillende beelden opnamen, deze monteerden en de live-captatie vervolgens rechtstreeks projecteerden op het grote scherm naast de Main Stage. Voor Guus, één van de studenten die hieraan heeft meegewerkt, was dit een topervaring. “Audio is écht mijn ding,” vertelt Guus, die zelfs in een rockband speelt. “Alles wat met geluid te maken heeft, vind ik leuk.” Daarom is de Main Stage toch wel zijn favoriete plekje op het festivalterrein. “Het is cool dat wij de kans krijgen om sfeerbeelden van artiesten en bezoekers rechtstreeks uit te zenden op het scherm naast de Main Stage. En hoewel audio mijn ding is, ging ik op StuDay toch aan de slag met een camera.” En dat vond Guus misschien nog wel de grootste uitdaging van de dag. “Simpelweg leren werken met een camera, goede beelden maken en vervolgens snelle montage in elkaar steken, dat was wel een uitdaging. Op onze studie hebben we dit al wel eerder gedaan, maar dit was wel de eerste keer dat we op een festival staan.” En dat maakte het voor Guus eigenlijk dubbel zo leuk.

Over StuDay is Guus dan ook zeer te spreken. “Het is een uniek event, omdat het georganiseerd is voor en door studenten. Je kunt studenten vinden achter de camera’s, bij het redactieteam, achter de bar. Dat is fijn. Je weet dat er een jong, enthousiast team zit behind the scenes. Op die manier heb ook ik het gevoel dat ik mijn steentje heb bijgedragen.”

Je kunt studenten vinden achter de camera’s, bij het redactieteam, achter de bar. Dat is fijn. Je weet dat er een jong, enthousiast team zit behind the scenes. – Guus

JARNE, WINNAAR VI.BE CONTEST

Jarne was al sinds zijn 16 jaar bezig met DJ’en en muziek – hij zag het alleen niet zitten om dit alleen te doen. Daarom vroeg hij aan zijn neef of hij mee wilde doen, et voilaChannel 26 was geboren. En dit jaar stonden zij, als winnaars van de vi.be contest te draaien op StuDay.

“Ik kom sowieso ieder jaar naar StuDay,” vertelt Jarne. “En in het verleden hebben we met Channel 26 via connecties al een paar feestjes gedraaid; zo hebben we al vier keer voor ’t Vettigste Feestje van ’t Stad gedraaid! Via die weg zijn we dan ook binnengeraakt in de DJ contest van vi.be. Als winnaars mochten ze draaien op StuDay, en deden zij hun uiterste best om voor iedereen een knalfeest neer te zetten. “Als je het publiek volledig ziet losgaan, weet je dat je een knaller van een set hebt gedraaid. De grootste uitdaging is dan ook om te begrijpen wat het publiek juist wil. Meestal probeer ik op voorhand aan te voelen wat de vibe is bij een bepaald feestje, welke doelgroep of categorie we kunnen betrekken bij de set. Maar uiteraard freestyle ik ook ter plekke, afhankelijk van de sfeer van het feestje. Het zou geweldig zijn als DJ’en mijn vaste job zou worden. StuDay is een mooi begin, maar Tomorrowland is de ultimate goal.”

ELIAS, STUDENT OPBOUW

Student Elias werkte niet enkel op StuDay zelf, maar was óók de dagen voorafgaand aan het event al druk bezig met de opbouw van het festivalterrein. Hij vertelt: “Vier intense dagen achter elkaar heb ik meegeholpen aan het opbouwen van het terrein. Samen met een klein team studenten hebben we Sint Annakeplage omgetoverd: van niets naar alles. Kort samengevat hebben we eigenlijk alles wat er nu staat aangelegd. De tenten, decoratie, fietsenstalling – noem maar op.”

De meeste studenten die meehielpen in de opbouw hadden echter geen ervaring in constructiewerk. Toch was dat geen enkel probleem, vindt Elias. “Er waren professionele werkmannen die zeiden wat er precies moest gebeuren.” Desondanks viel het werk hem toch best zwaar. “Acht uur aan één stuk dingen ronddragen en slepen is niets niks. Het is op z’n minst gezegd fysiek uitdagend.” Maar die grote uitdaging had ook zeker een zonnige kant. “Dit zware werk schept een band tussen de studenten. Het zorgde voor een leuke atmosfeer en grappige momenten. Nu wil ik niet zeggen dat we allemaal direct Facebookvrienden zijn geworden, maar we hebben wél leuke herinneringen gemaakt.”

Zonder de studenten opbouw was er in de eerste plaats sowieso geen StuDay-festivalsite geweest! – Elias

En Elias’ favoriete plekje op het festivalterrein? Dat was toch echt de Main Stage. “Hier hebben we het meeste werk in gestoken. Daar ben ik trots op. Zonder de studenten opbouw was er in de eerste plaats sowieso geen StuDay-festivalsite geweest! Zo hebben we toch een enorm grote steen bijgedragen aan het geheel.”

JULIA, STUDENT REDACTIECOÖRDINATOR

Filosofiestudente Julia werkte al drie jaar op de redactie van STAN, en is nu werkzaam als junior redactiecoördinator. “De grootste uitdaging als redactiecoördinator op StuDay vond ik toch wel de weken voorafgaand aan het event. In een paar weken tijd moeten er enorm veel zaken worden gecommuniceerd! September is écht de drukste maand van het jaar met alle voorbereidingen voor StuDay, dus om aan het begin van die drukke maand te beginnen in deze nieuwe functie – dat was wel een challenge, ja.” Toch ging dat volgens Julia best soepel, wat ook te maken heeft met haar eerdere werkervaring. “Hiervoor werkte ik toch al drie jaar als redacteur, dus ik denk dat ik wel een redelijk goede inschatting kan maken van hoe we de hoeveelheid werk het beste kunnen verdelen en hoe veel tijd er in een bepaalde opdracht gaat zitten.”

Ook StuDay zelf is voor de redactie een enorm drukke, maar óók een enorm leuke dag. “Wat ik zo leuk vind aan het werken op StuDay is dat ik samen met de redacteurs even in een andere setting werk. Je leert je team op een nét iets andere manier kennen, kunt tussendoor even samen dansen en heel veel lachen. Daar kan ik echt van genieten!”

Als redactiecoördinator stond Julia, samen met haar team, voor de uitdaging om in beeld te brengen dat StuDay écht een mega tof event is. En ze vindt dat dat best goed is gelukt. “Communication is key, zeggen ze toch. 😉 Nee, zonder grappen. Ik denk dat wij als redactie absoluut ons steentje hebben bijgedragen om er een topdag van te maken. Zowel voorafgaand als het event als tijdens. Ik ben er in ieder geval trots op!”

Nog interessante nieuwsberichten