Tips voor… bibs! Leen één van deze favorieten nu gratis!

Tips voor… bibs!

Haal één van deze pareltjes in huis met jouw gratis trimesterabonnement!

Alle boekenwurmen verzamelen! Dankzij StuDays 2020 kun jij nú een gratis trimester-abonnement ontvangen bij de Antwerpse bibliotheken. Oneindig lees-, film- en gameplezier krijg je daar trouwens ook gratis bij. Om keuzestress te voorkomen selecteerde onze redactie alvast zorgvuldig hun favoriete pareltjes, allen verkrijgbaar in de verschillende bibliotheken. Enjoy!

  • Orin tipt: het boek What is the What – Dave Eggers

What is the What is de autobiografie van Valentino Achak Deng, die eind vorige eeuw als kind samen met duizenden andere ‘lost boys’ de burgeroolog in Sudan ontvluchtte. Auteur Dave Eggers pende het gruwelijke verhaal van Valentino op intieme, hartverscheurende manier neer. Hoe hij oorlog, honger en de wildernis overleefde en terechtkwam in Kakuma (Kenya), het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. En dat was pas het begin van zijn zoektocht naar een nieuw leven: de echte uitdaging wachtte hem in Amerika.

“Humans are divided between those who can still look through the eyes of youth and those who cannot.”

– Dave Eggers, What is the What

Geen enkele auteur komt voor mij in de buurt van Dave Eggers’ schrijfkunsten. De emoties die hij met letters en woorden weet te kaderen, de nuances in de verhalen die hij vertelt, … What is the What is een parel van een boek dat je in één ruk uitleest. Huilen? Nee… Er zit iets in mijn oog!

  • Janne tipt: de film Black (2015)

Zat jij stevig aan jouw stoel gekluisterd bij de films Patser en Bad Boys For Life? Dan gaat een iets ouder meesterwerk Black van het duo Adil El Arbi en Bilall Fallah jou zeker opnieuw charmeren. De film toont het verhaal van een 15-jarig meisje Mavela, die tot over haar oren verliefd wordt op Marwan: een Marokkaanse jongen van 1080-ers. 1080, wat? 1080 is de rivaal van de jeugdbende waar Mavela toebehoord, de Black Bronx.

Geen typisch verhaal over verboden liefde dus. De werkelijkheid wordt getoond zoals die is: ruw en gewelddadig tussen de bendes, zacht en fragiel tussen het geheime koppel. De film is gebaseerd op het boek ‘Black en Back’ van jeugdauteur Dirk Bracke. Meteen een throwback naar jouw jonge tienerjaren met deze krachtige verhaallijn! Muzikanten Oscar and the Wolf en Tsar B verzorgden de soundtrack met een cover van het nummer Back To Black van Amy Winehouse. Psst … er wordt zelfs gefluisterd dat deze film hét startschot was voor de twee regisseurs om het te maken in Hollywood.

Geniet gratis van deze film van Belgische bodem met een trimesterabonnement van StuDays. Ik ging de mijne alvast ophalen bij Bibliotheek Permeke op het Coninckplein. Wat was ik onder de indruk van hun grote boeken-, dvd- en tijdschriftencollectie, maar ook van het gebouw zelf. Daar ga je mij zeker nog tegen het lijf lopen, al snuisterend tussen de boekenrekken of studerend in de stille ruimte.

  • Julia tipt: de filmklassieker Psycho (1960)

Hoewel ik ultiem kan genieten van een goed boek, krijg ik als filosofiestudente doorgaans al meer dan voldoende leesvoer voorgeschoteld. Daarom betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik op mijn vrije avonden toch ietsje liever naar een scherm kijk dan naar nóg een bladzijde gevuld met woorden. En mijn guilty (oké, eigenlijk niet zo guiltypleasure? De films van Alfred Hitchcock.

Mijn liefde voor Hitchcock ontstond oorspronkelijk toen ik op 12-jarige leeftijd voor het eerst The Birds zag, maar groeide enorm na het zien van Psycho. Deze zwart-wit klassieker uit 1960 is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Robert Bloch – niet geheel toevallig één van mijn favoriete meesterwerken aller tijden.

Psycho vertelt het verhaal van Norman Bates, manager van het beruchte Bates Motel en full time vreemd figuur. De oplettende lezer en doorgewinterde bingewatcher valt het wellicht op dat er ook een serie genaamd Bates Motel bestaat en ja, ook die is gebaseerd op het verhaal van Robert Bloch. Spoilen wil ik natuurlijk niet, maar ik kan je wel vertellen dat dit verhaal alles bevat wat een thriller-liefhebbend hartje begeert: psychologische misleiding, moorden, een verrassend plot en een creepy huis bovenop een heuvel. Voor fans van snelle actie en denderende special effects zal deze film wellicht niet bovenaan het lijstje staan, maar toch raad ik je aan om ‘m eens een kans te geven, want de badkamerscène is écht legendarisch.

Oh, en fun fact: Psycho staat algemeen bekend als één van de grondleggers van het “slasher genre”. En het beste nieuws? Jij kunt de DVD met je trimesterabonnement gratis huren in één van de Antwerpse bibliotheken.

Mother! Oh God, mother! Blood! Blood!”

– Norman Bates, Psycho (1960)

  • Tara tipt: de film én het boek Call me by your name – André Aciman

Voor échte film- en romanliefhebbers klinkt het boek Call me by your name van de Egyptisch-Amerikaanse auteur André Aciman ongetwijfeld bekend in de oren. De roman speelt zich af in het romantische Noord-Italië en volgt het liefdesverhaal tussen de zeventienjarige Elio en Amerikaanse doctoraatsstudent Oliver. Kort samengevat: je volgt de complexe relatie tussen twee mannen die worstelen met hun seksuele identiteit.

De bib biedt je niet alleen de originele roman van André Aciman, maar ook de recent verfilmde versie van het boek, geregisseerd door Luca Guadagnino. Je krijgt dus 2 voor de prijs van 1! Ik raad je aan om met de roman te beginnen en vervolgens pas de film te kijken. De film is een perfecte visuele vertaling van de intense emoties die André Aciman met veel details beschrijft. Je wordt geconfronteerd met prachtige beelden, die je voor altijd zullen bijblijven en vooral de kriebels zullen geven om naar Italië te trekken!

Of ik een traantje heb gelaten bij zowel het lezen van het boek als het bekijken van de film? Hell yes, maar daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Nog interessante nieuwsberichten