De blok… How to (not) SOG!

De blok… How to (not) SOG!

Echt, we snappen het. Jij gaat liever een pintje op het terras drinken met vrienden als de zon schijnt dan leren voor dat verschrikkelijke examen. Waarschijnlijk vind je het bingewatchen van die ene Netflix-serie ook veel interessanter en belangrijker dan het schrijven van een paper… Herkenbaar? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk aan het SOGGEN.

SOGGEN. Wat is dat nu eigenlijk? Wikipedia omschrijft het als ‘het vrijwillig uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden’, oftewel: je vertoont Studie Ontwijkend Gedrag.

Bij onze Noorderburen is SOGGEN al jaren een berucht begrip onder de studenten en volgens ons wordt het tijd dat ook de Vlaamse student het allesomvattende werkwoord gaat omarmen! Want ondanks dat SOGGEN op het moment zelf misschien heel chill lijkt, wens je tijdens de blok voor de tweede zit dat je net iets minder GESOGT had…

Daarom geeft GATE15 voor tijdens de blok tips ‘How to (not) SOG’. Let’s go!

1. Creëer een rustige omgeving

Het klinkt evident: rust en focus helpen je om meer geconcentreerd te studeren en daarom ook om SOGGEN tegen te gaan. Op kot SOG je jezelf namelijk al snel helemaal gek. Bijna álles is tijdens de blok leuker dan studeren. Ja, zelfs je kot kuisen. Verlaat daarom deze SOG-verleidelijke ruimte en blok samen met andere studenten in de bib of op één van de STUDY360-locaties.

Voor de digital detox daredevils: neem alleen de benodigde boeken mee naar de beoogde studeerlocatie, laat je GSM thuis en blokkeer alle afleidende websites en social media kanalen op je laptop. Begin je al te trillen bij de gedachten dat je je GSM thuis moet laten? Blijf kalm. Als je komt studeren in de Nokia, Aquafin, Federale Verzekeringen, PSA of GATE15, kan je jouw mobiele apparaat in een Docking Station van Juce leggen. Op deze manier is je digitale draadloze liefde dichtbij, maar toch ver weg. Rust en focus gegarandeerd.

Extra: blijf je op DETOX THURSDAY 4 uur lang van je GSM af, dan krijg je van GATE15 een gratis (!) smoothie in Bar_TAKEOFF. Yeeeeeeeees!

2. SOG-SONGS die SOGGEN voorkomen

Yes, het kan! Creëer een playlist met SOG-SONGS die SOGGEN voorkomt. Het beste van twee werelden! Maar hoe dan? Zorg dat je de avond voor je studiedag een playlist aan hebt gemaakt met muziek waarop jij perfect kan studeren. Klassieke muziek, achtergronddeuntjes, 00’s hits of wat ons betreft vette punk: zolang het jou maar helpt om ultieme focus te vinden.

Legitiem SOGGEN, ideaal toch? Je  SOGT door muziek te luisteren, maar tegelijkertijd helpt deze muziek je om goed te studeren en dus niet te SOGGEN. Win-win situatie!

3. Netflix & Study

Netflix. Vriend en vijand van menig student en number one reason to SOG. Logisch, het is vaak ook interessanter dan het doorspitten van stapels aantekeningen. Combineer het slechte met het goede en kies een Netflix-serie die daadwerkelijk iets bijdraagt aan het onderwerp waarvoor je studeert.

Studeer je Duits? Check de serie Dark (zonder subtitles hè). Advocaat in spé? Probeer iets op te steken van topadvocaat Kathleen Zellner in het tweede seizoen van Making a Murderer. Interesse in (online) communicatie? Kijk eens hoe communicatie via social media totaal uit de hand kan lopen in de documentaire Fyre. Ga je als je later groot bent evenementen organiseren? Dan is 7 Days Out een aanrader, omdat hier een kijkje achter de schermen wordt gegeven bij verschillende grote evenementen.

Leerzame serie naar je goesting gevonden? Probeer ‘m dan niet te binge-watchen. Creëer SOG-SESSIES, waarin je bijvoorbeeld 1x per dag een interessante (aflevering van een) documentaire mag kijken als onderdeel van jouw studie. Liever Netflix vermijden? Google eens op ‘meest slechte Netflix-series’ en begin aan één van deze opties. Gegarandeerd dat je er zo klaar mee bent en liever gaat studeren ;-).

SOG met mate Antwerpse studenten. Succes!

Nog interessante nieuwsberichten