Creëer je eigen kerstmarktsfeer

Creëer je eigen kerstmarktsfeer op kot!

Glühwein drinken, kraampjes bewonderen, glibberen op de schaatsbaan… Oh, wat is de Antwerpse kerstmarkt toch fijn. Helaas is het nog steeds 2020, wat betekent dat we die magische trekpleister dit jaar toch écht zullen moeten missen. Jammer. Begrijpelijk, maar jammer! Het alternatief? Gewoon je eigen kerstmarkt creëren. Wij vertellen je hoe – veilig in je kot.

  • Oh Dennenboom, Oh Dennenboom…

…wat zijn je takken wonderschoon. Ik heb je laatst in ’t bos zien staan, we zouden samen naar mijn kot gaan… Ja ja, dat dichten hoort óók bij de feestdagen en ik heb de smaak al goed te pakken. Maar nu even serieus: een mooie dennenboom in je kot is natuurlijk helemaal geen slecht idee en is eigenlijk onmisbaar op jouw kerstmarkt. Die van mij staat stiekem al sinds begin november (want je moet toch íets met je tijd). Extreem hoog kerstsfeer-gehalte en gezelligheid gegarandeerd. Maar dit brengt ons tot de eeuwenoude vraag: koop je een echte of koop je een neppe?

First things first: dat ligt er natuurlijk maar net aan wat jij zelf mooier vindt. Een echte kerstboom geeft je het ultieme kerstgevoel met zijn heerlijke dennengeur en authentieke uitstraling, maar een kunstkerstboom scheelt je heel wat stofzuigbeurten. Oh, en niet geheel onbelangrijk: in een echte boom schijnen beestjes te leven. Véél beestjes. Dat maakte voor mij de keuze iets makkelijker ;). Een antwoord op de vraag welke optie beter is voor het milieu is helaas niet zo simpel. Op de lange termijn schijnt een kunstboom beter te zijn – mits je die ieder jaar opnieuw uit de kast tovert, natuurlijk. Koop je een echte? Dan wordt aangeraden om hem na de kerst opnieuw te planten.

Zowel echte kerstbomen als een kunstexemplaar kun je in Antwerpen onder andere scoren bij de Brico en Tuincentrum Abies in Deurne. Bij verschillende supermarkten, zoals de Albert Heijn, verkopen ze trouwens ook met regelmaat echte dennenbomen, dus hou je ogen goed open voor de mooiste boom van het bos.

© Pinterest

© Pinterest

  • Holly jolly deco

Denk je aan de kerstmarkt, dan denk je aan kerstversiering. Ballen, sterren, lichtjes, notenkrakers, sneeuw, rendieren, kerstmannen, hulsttakjes… noem het allemaal maar op. Wil je die sfeer zo goed mogelijk nabootsen? Dan is een kleine overkill aan decoraties eigenlijk wel een noodzaak. Zorg dat je boom lekker vol hangt, creëer je eigen romantische misletoe of ga voor het échte werk: een full-on christmas village. Maak het zo gek als je zelf wilt, want dit is jouw kerstmarkt!

Maar de kerstmarkt is natuurlijk méér dan alleen vrolijke versieringen. Het gaat ook om de ervaring. Geen slecht idee dus om een feestelijke activiteit aan het decoratieproces toe te voegen. Je kunt namelijk héél makkelijk je eigen originele decoraties maken – en dat is nog leuk ook! Een ideale creatieve blokpauze en een perfecte persoonlijke bijdrage aan jouw eigen kerstmarktsfeer. Inspiratie nodig? Hier zijn een aantal ideeën:

  • Prik een klein dennentakje in de kurk van je lege fles wijn en creëer een mini kerstboom.
  • Koop een aantal basic kerstballen en maak ze helemaal naar eigen smaak met verf en glitter.
  • Maak een kerstkrans door een oude ijzeren kleerhanger te verbuigen en versier ‘m met takjes, slingers en nepsneeuw.
  • Pak een aantal lege dozen in met jouw allermooiste inpakpapier, plak er een mooie strik op en leg ze onder je boom. Zo lijkt het net alsof je heel veel cadeautjes (en geld) hebt.

Heb je de knutselsmaak helemaal te pakken gekregen? Dan heb je vast wat extra materialen nodig! Check eens ’t Creatiefje in Wilrijk voor de leukste DIY benodigdheden – en steun tegelijkertijd een lokale ondernemer.

© Pinterest

© Pinterest

  • Feestelijk smikkelen

Last but not least mogen overheerlijke hapjes natuurlijk absoluut niet ontbreken om thuis de ultieme kerstmarktsfeer te creëren. Zet Michael Bublé’s kerstalbum op vol volume en ga zelf aan de slag als een echte keukenprins(es) om de lekkerste gebakjes, churros, wafels of hotdogs op tafel te toveren. Dorstig geworden van al dat kokkerellen? Klik dan hier voor een recept om je eigen Glühwein te maken. Hmmmm…

Mocht je daar nu helemaal geen zin in hebben, dan kun je natuurlijk ook gewoon allerlei lekkers afhalen. Tip: check onze Studentengids Antwerpen voor parels in Antwerpen waar jij de meest betaalbare én smakelijke gerechtjes kunt scoren. Veel resto’s en winkels werken in deze bizarre tijden met een afhaaldienst, dus make sure dat je eerst hun website checkt voor de correcte openingsuren!

Nog interessante nieuwsberichten