Afgestudeerd? Dit zijn 3 dingen die je in orde moet brengen

Afgestudeerd? Dit zijn 3 dingen die je in orde moet brengen

Afgestudeerd en tijd om volwassen te worden? Check de 3 volwassen dingen die je moet doen na het afstuderen!

1. Schrijf je in bij de VDAB

Wil je werken in loondienst maar vind je niet meteen je droomjob? Inschrijven bij de VDAB it is! Vanaf dat moment start je wachttijd voor een inschakelingsuitkering. Die krijg je ten vroegste na 1 jaar, op voorwaarde dat je nog 25 lentes jong bent én niet langer zit te zwoegen op de schoolbanken. Lucky bastards met al een voltijdse job, hoeven zich niet in te schrijven. Deeltijdse job? Best wel even je inschrijven.

2. Je kinderbijslag in orde maken

Jonger dan 25? Dan laat je best ook even aan de uitbetaler van je Groeipakket (= vroegere Kinderbijslag) weten dat je afgestudeerd bent. Dat doe je best meteen, anders moeten je arme ouders de kinderbijslag terugbetalen die je in tussentijd nog krijgt. Geld krijgen: leuk. Geld afgeven: iets minder. Na je studies hebben je ouders nog tot 12 maanden recht op het Groeipakket! Tijdens die periode mag je zelfs nog werken als jobstudent. Vind je een vaste job? Dan moet je het ook wel even laten weten. Check hier voor meer info.

Ouder dan 25? Dan stopt je Groeipakket sowieso. Je 25ste verjaardagsmaand is maximaal de laatste keer dat je ouders een bijdrage krijgen.

3. Aansluiten bij een ziekenfonds

Afstuderen betekent ook dat je ouders niet langer alles voor je regelen, maar dat je zelf vanalles moet afsluiten. Eerst op het lijstje: aansluiten bij een ziekenfonds! Iedereen weet dat je zo natuurlijk minder betaalt bij je dokterbezoeken. Maar ook als je door ziekte tijdelijk zou uitvallen op de arbeidsmarkt is het ziekenfonds er ook om jou op te vangen. Snel in orde maken dus!

Succes!

Nog interessante nieuwsberichten