31 mei is Dag van de (kot)buren

31 mei is Dag van de (kot)buren 

 

Of je nu al een kot hebt gescoord of nog druk op jacht bent, either way, wij hebben wat jij nodig hebt! Vandaag is het de dag van de (kot)buren, dus tijd om alle ins & outs met jullie te delen over het studentenleven. Vandaag op het programma: hoe vind je de ideale studentenkamer? En nog belangrijker: hoe verander je je kotburen in je beste maten? Speciaal voor jou gingen we deepdiven in dit topic.

Nog kotloos? 

Geen dag van de kotburen, zonder kot. Dus first things first, surf naar Kotweb voor het grootste kotenbestand van Antwerpen. Maar mispak je niet, zelfs met zoveel keuze is deze zoektocht niet altijd a peace of cake.

Kotweb is een superhandige website, ontworpen door de stad Antwerpen, de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs en STAN, het studentenportaal van Antwerpen, bedoeld om jouw kotjacht een stuk eenvoudiger te maken. Wat Kotweb onderscheidt van andere websites is het kwaliteitslabel, uitgereikt aan die pareltjes van koten die voldoen aan de kwaliteitseisen van de stad Antwerpen. Zo weet je meteen dat je op het goede spoor zit. Ook nice to know: Kotweb werkt met modelcontracten. De ultieme formule om op kot te gaan zonder gedoe.

 

On the hunt 

Surf naar hoe-je-zoektocht-naar-de-geschikte-studentenkamer-starten om je kotzoektocht officieel te kickstarten. Ga aan de slag met deze 5 tips voordat je koten gaat bezoeken:

  1. Lijst je persoonlijke eisen op: je voelt je pas goed op kot als je je thuis voelt.
  2. Trek eropuit in Antwerpen: waar zie je jezelf wonen?
  3. Bepaal je budget voordat je op kotenjacht vertrekt: verborgen kosten zijn ook kosten. Laat je niet vangen door de kleine lettertjes.
  4. Begin op tijd met zoeken: start in april met verkennen, maar hou er rekening mee dat het aanbod op Kotweb in de maanden mei en juni nog wordt uitgebreid.
  5. Registreer je voorkeuren op Kotweb en blijf op de hoogte. Je krijgt automatisch een mailtje wanneer er een kot aan jouw zoekcriteria voldoet.

Gouden tip van de redactie: maak een checklist met dingen die van een gewoon kot een klasse kot maken. Maar check zeker ook volgend interessant artikel ( hoe-een-veilig-kot-herkennen-0 ) en ontdek waar je zelf op kan letten tijdens je kot inspectie. Denk bijvoorbeeld aan de oppervlaktenorm, die minimaal 12 m2 moet meten voor een kamer en 18 m2 voor een studio of appartement. We zouden niet willen dat je horendol wordt op je piepkleine kamer.

Kot secured 

Is het je gelukt om een studentikoos stekje te vinden via Kotweb? Dat moet gevierd worden! Maar feestvieren doe je niet solo. It’s time to make some friends! Wow wacht… krijg je klamme handjes wanneer je op nieuwe mensen afstapt? We see you. Volgens het Grote Antwerpse Studentenonderzoek zijn 1 op 3 studenten sociaal terughoudender geworden sinds de corona pandemie. En oké, elke avond op café gaan is onbetaalbaar, maar je studententijd eenzaam spenderen, is een absolute no-go. Doe een efforeke om je (kot)buren te leren kennen. En wie weet… je kotburen zouden zomaar eens je beste maten kunnen worden.

De standaardkotavond rond de keukentafel is officieel passé. Er zijn 101 creatievere manieren om je buren te leren kennen. Onze redactie doet een deepdive in dé origineelste manieren om jouw kotgenoten beter te leren kennen:

Briefje onder de deur 

De meest efficiënte manier om vrienden te maken? Neem initiatief! Bijt de spits af en verspreid de boodschap in de kothallen dat iedereen zijn telefoonnummer onder jouw deur kan schuiven. Zo heb je de perfecte gelegenheid om een whatsappgroepje aan te maken: jullie future hub van activiteit en vermaak. En remember, alle begin is moeilijk. Of beter gezegd, gigantisch awkward. Maar heb geduld, good things are waiting!

An oldie but a goodie

Zijn Sociale Media niet zo jouw ding? Go oldskool en klop eens aan bij je buren voor een kopje suiker of wat kookroom en knoop er een gesprekje aan. Voel je je bijzonder genereus? Maak een maaltijd en nodig je kotgenoten “spontaan” uit. Geloof ons, geen enkele student zegt nee tegen een gratis maaltijd. Succes!

Kotkamerkroegentocht

Wij hebben een banger van formaat. Een activiteit, niet alleen goedkoper dan een café, maar ook nog eens met de snelste service van ‘t Stad en je hoeft er niet eens de deur voor uit. We hebben het natuurlijk over de goeie ouwe kroegentocht. Rekruteer je kotgenoten voor een kotkamerkroegentocht voor een avond om nooit te vergeten. Kleine tip: zorg ervoor dat elke studentenkamer een andere sfeer krijgt. De ene kamer kan een bruin café worden, de ander een snackbar voor de late night munchies. En vergeet het badkamer-café niet, want wie wil er nu niet met bier in bad zitten?

Vraag van de week 

Wat is de ultieme must-have voor elk kot? Een krijtbord natuurlijk! Het is een prachtige plek voor studenten parafernalia (bierviltjes, foto’s, …), maar wij hebben nog een andere suggestie. Gebruik het krijtbord voor een ‘Vraag van de week’. Denk aan intrigerende vragen die een band scheppen, zoals ‘Wat is je grootste red flag?’ of ‘Wat is de beste reis die je ooit al hebt gemaakt?’. Doorheen de week kan je dan naar het bord piepen en proberen achterhalen wie welk antwoord heeft geschreven. Wedden dat het allerlei leuke gesprekken doet ontstaan?

Quiz 

Als de eerste kennismaking achter de rug is, waag je dan eens aan een quiz.  Maar niet zomaar een quiz over het nieuws of de hoofdstad van het minst-bekende-land-ooit, nee hoor: een quiz met jullie in de hoofdrol. Zo leer je elkaar pas echt kennen. Baseer je quizvragen op leuke weetjes van je kotgenoten. Juicy of heel beschaafd? That’s up to you. Wie reed er tijdens zijn eerste rijles tegen een paaltje? Wie gaat wekelijks naar de nachtwinkel voor snacks? En wie heeft zichzelf nu al buitengesloten uit zijn eigen kamer? Vraag raak naar verrassende fun facts over je kotgenoten, hun grootste angsten of relatiestatus. Sfeer gegarandeerd.

 

Nog interessante nieuwsberichten