Op kot gaan is een geweldige en leerrijke ervaring, maar ook een kostelijke affaire voor studenten die niet op mama en papa kunnen rekenen voor de betaling van de huurprijs en de extra kosten. GATE15 stelt voor: een stappenplan met de must know informatie om zelf een kot te betalen.
Stap 1: Vind een balans tussen werk en studies
Om zelf een kot te betalen, moet je er zeker van zijn dat je de tijd en ruimte hebt om een studentenjob uit te oefenen. In het beste geval wil dat zeggen dat je geen herexamens hebt in augustus en september, want dan kan je tijdens de zomermaanden voltijds aan de slag. Al zijn herexamens ook niet onoverkomelijk als hun aantal beperkt blijft. Ook tijdens het academiejaar is het belangrijk dat je een goed evenwicht vindt tussen je studentenwerk en je studies. Zie dat je studies niet in het gedrang komen, want dan moet je alleen maar langer studeren en dus langer werken om zelf een kot te betalen!
Stap 2: Scoor een studentenjob
De studentenjob is dus key. Een studentenjob kan je uitvoeren zolang je in het bezit bent van een geldige studentenkaart. Ook de studenten die ‘een thesisjaar’ doen, kunnen naar hartenlust als student aan de slag.
Je mag 475 uur werken tegen verlaagde sociale bijdragen. Vanaf het 476ste uur ben je normale sociale bijdragen verschuldigd. Dat is vooral lastig voor je ouders, die in dat geval voor jou geen kindergeld meer krijgen, en je werkgever, die extra bijdragen moet betalen. Het aantal van 475 uur overschrijd je dus best niet. Op Student@work kan je checken hoeveel uren je nog kan werken.
Er zit een plafond aan het bedrag dat je als student kan verdienen. Als je meer dan een bepaald bedrag in het laatje brengt, ben je niet meer financieel afhankelijk van je ouders en betalen ze meer belastingen. In 2019 is dat maximum brutobedrag 6.942,50 euro, althans wanneer je ouders gehuwd zijn of wettelijk samenwonen. Als je ouders fiscaal alleenstaand zijn, bedraagt het maximum brutobedrag 8.792,50 euro.
Enkele tips van de GATE15-redactie voor een fijne studentenjob waarmee je iets of wat verdient:
- De stad Antwerpen biedt een uitgebreide catalogus aan studentenwerk voor de zomermaanden. Na een maand werken heb je ongeveer 1.800 euro in de pocket. Je moet er wel op tijd voor in actie schieten, want de sollicitatieprocedure loopt tot het einde van maart. Laat dit dus een tip zijn voor volgend jaar!
- Vaak zoekt je universiteit of hogeschool jobstudenten voor onder andere inschrijf- en openingsdagen. Hou je mailbox en/of Blackboard zeker in de gaten.
- GATE15 heeft altijd wel wat openstaande vacatures. Check onze website zeker voor de beste studentenjobs van ’t stad!
- Panikeer niet als je nu nog op zoek moet naar een studentenjob. Talloze cafés en brasseries zoeken afruimers en terraslopers zonder ervaring. Print een aantal exemplaren van je CV af en breng een bezoekje aan de horecazaken in je buurt. Naar alle waarschijnlijkheid krijg je snel een telefoontje en kan je zo aan de slag.
Stap 3: Zoek een kot dat bij je budget past
Aangezien het aantal uren dat je kan werken en het bedrag dat je kan verdienen als student beperkt zijn, is het belangrijk om de huur zo laag mogelijk te houden. Cohousing is dé manier om voor weinig geld toch aardig wat ruimte te hebben. Voor wie liever alleen huurt, is een studentenkamer tussen de 200 en de 300 euro per maand perfect. Ga tot een maximum van 400 euro per maand met alle kosten inbegrepen. De grand chique onder de studentenkoten zal je dan waarschijnlijk niet hebben, maar er zijn genoeg leuke kamers die tegen een zeer faire prijs verhuurd worden. En bekijk het zo: je houdt dan meer geld over om er eens ne goeie te gaan pakken!
Stap 4: Wees in het algemeen spaarzaam
Je kan op heel wat zaken met gemak besparen. Hoor bij vrienden of familie rond of ze aftandse meubels hebben staan, zodat je voor geen geld je kot kan inrichten. De tweedehandszaak is uiteraard ook een optie. Misschien heeft je grootmoeder nog wel een fiets staan die ze niet meer gebruikt. Een jaarabonnement voor de Antwerpse velo’kes kost overigens ook niet veel. Shoppen doe je beter in de Lidl dan in de Delhaize en een avondje uit op het pontje met Cara Pils is even leuk als dansen in een dure club.
Stap 5: Vergeet niet te genieten
Naast al dat (be)sparen moet je uiteraard ook genieten. Op kot gaan is niet voor niks het leukste dat er is. Op zich zou dat genieten geen probleem moeten zijn, want als je op voorhand alles even goed uitdenkt, kan je met relatief gemak je eigen kot betalen. Met je zuurverdiende centjes je eigen stek betalen geeft trouwens een best leuk gevoel. Dan weet je echt waarvoor je werkt. Veel succes!