EHBK: eerste hulp bij kotenjacht

EHBK: eerste hulp bij kotenjacht

We dromen allemaal van een kotleven zoals de bewoners van W817. Een schuifaf als trap, een gezellige keuken, televisieavonden met de hele bende en kotfeestjes die het daglicht eigenlijk niet mogen zien. Met meer dan 7.500 koten in Antwerpen is de zoektocht naar het ideale kot niet altijd even gemakkelijk. Daarom zorgen wij bij STAN voor een eerste hulp bij je kotenjacht!

Op kot, is dat wel de moeite?

JA! Eigenlijk is deze vraag overbodig want zo goed als alle studenten zijn het hier unaniem over eens. Het is een deel van het studentenleven waar je ervaringen meekrijgt die je nergens anders kan beleven. Wil je eens iets langer blijven hangen op café, de casanova uithangen tijdens een date, een nachtje doorblokken om een deadline te halen? Dat is allemaal handiger zonder het alziend oog van je mama en papa. Hoe graag we onze ouders ook zien, af en toe kunnen ze al eens zagen.

Wie zoekt, die vindt

Maar waar begin je met zoeken naar een kot? Het internet staat vol met zoekertjes, Facebook groepen puilen uit van de advertenties, maar eigenlijk is er maar één plek dé beste plek voor jouw zoektocht. STAN, Stad Antwerpen en de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs sloegen de handen in elkaar om alle koten op één betrouwbaar adres te verzamelen: Kotweb! Dankzij het Kwaliteitslabel dat alle panden op deze site hebben, kun je met een gerust hart je droomkot vinden tussen de meer dan 5.000 koten, studio’s en appartementen.

Check snel studentkotweb.be

De K van Kwaliteit (& Kotweb natuurlijk)

Kotweb hanteert een handige tool om de kwaliteit van de koten te meten: het Kwaliteitslabel. Drie kleuren die jouw studentenleven makkelijk maken: groen, blauw en rood. Groen betekent dat alles in orde is op vlak van woonkwaliteit en brandveiligheid. Naar dit label moet je dus zeker op zoek gaan! Bij een blauw label is er al een eerste controle geweest, maar moet de eigenaar nog enkele kleine, niet-dringende aanpassingen doen. Na een half jaar zal de stad Antwerpen een tweede controle uitvoeren. De panden met een rood label kun je best aan je voorbij laten gaan, deze voldoen niet aan de kwaliteits- of veiligheidsnormen en zullen gesloten worden als ze niet worden aangepakt.

Voor ieder wat wils

Met zo’n groot aanbod vind je op Kotweb so-wie-so het kot van je dromen. Ben je iemand die graag alles te voet kan doen of ben je niet bang van een fietstochtje? Wil je liever met iemand samenwonen of ben je eerder een eenzaad? Douche je graag in je eigen badkamer of deel je je bus shampoo zonder problemen met je buur? Gewoon aanvinken wat je eisen zijn, op ‘zoeken’ klikken en Kotweb doet de rest! Het enige wat jij nog moet doen is je favoriete kot uitkiezen en genieten van een zorgeloze tijd.

Crazy contract?!

Als je een kot gaat huren, ga je ook een verbintenis aan met een waarschijnlijk onbekend iemand. Het is dus belangrijk dat alles goed geregeld is. Lees dus zeker de kleine lettertjes van je contract na en weet ook goed wat je rechten en plichten als huurder zijn. De Vlaamse Overheid heeft hiervoor een handige checklist ontwikkeld. Ook kan je op de Kotweb site een Modelcontract vinden. Als je dit gebruikt, kom je niet voor gekke verrassingen te staan.

Kot leven = horrorfilm?

Iedereen heeft bang dat het kotleven er uiteindelijk gaat uitzien als het scenario van een horrorfilm. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en voorkom dat je de hoofdrol speelt in een nieuwe Antwerpse horrorfilm.

  • Niemand heeft graag muizen of ongedierte op kot, en het is dan ook aan je huurbaas om dit probleem om te lossen moest dit wel voorvallen.
  • Je kotbaas die opeens komt binnenvallen voor een rondleiding terwijl die scharrel van gisterennacht nog naast je ligt? Dat mag helemaal niet!
  • Opeens een extra studentenjob nodig omdat je huurprijs verhoogd wordt zonder het aangaan van een nieuw contract? Dat is ook niet bepaald volgens de regels…
  • Wordt je kot opeens Big Brother en hangen er overal camera’s? Zonder duidelijk doel zal je verhuurder deze toch moeten weghalen.
  • Een lamp kapot op je kot? Die moet je zelf vervangen, maar ouderdomskwaaltjes zullen toch echt wel voor je huisbaas zijn.

Kennis is het begin van alle wijsheid

Op kot gaan doe je natuurlijk in eerste instantie om te studeren. Om een goed kot te vinden zou je goed moeten bestuderen. Plan zeker en vast een huisbezoek in voor je een contract ondertekent, dat je weet wat je gaat huren. Ga misschien zelfs twee keer kijken voor je tekent. Misschien komt er de tweede keer toch een addertje van onder het gras en zorgt dat extra huisbezoek voor een besparing van heel wat stress. Probeer ook eens met één van de huidige bewoners te praten. Die weten vaak beter hoe het leven er écht is. Een voorbereid persoon is er twee waard.

Plan een huisbezoek

Nog interessante nieuwsberichten