Wat te doen tijdens de week van #jeugdtegenracisme

Wat te doen tijdens de week van #jeugdtegenracisme

©JES

#racialjustice

#educateyourself

#blacklivesmatter

Zondag 21 maart is het de internationale dag tegen racisme. Meer dan ooit is het belangrijk om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken, en daarom staken verschillende Antwerpse organisaties de koppen bij elkaar om deze week volledig in het teken te zetten van diversiteit. Elke dag worden er tal van vormingen georganiseerd die je gratis (vanop afstand) kan bijwonen. Keuzestress? Speciaal voor jou zette ik mijn persoonlijke highlights op een rijtje.

Lezing – wonen en racisme

Wanneer: dinsdag 16 maart van 17u tot 19u

Waar: vraag via info@stormkop.be een link voor de livestream

Als studente sociaal werk ben ik zelf op dit moment bezig met een groepsproject rond discriminatie op de private woninghuurmarkt. Uit recent onderzoek blijkt dat in Antwerpen kandidaat-huurders met een Maghrebijnse naam in 40% van de gevallen worden gediscrimineerd wanneer ze interesse tonen in een woning. Dat wil zeggen dat mensen met een niet-Belgisch klinkende naam systematisch benadeeld worden door verhuurders wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe thuis. Fair? I don’t think so! Tijdens deze lezing gaat Abel Ghekiere (doctoreert aan de VUB rond racisme op de huizenmarkt) in gesprek met KDG studenten Sociaal Werk. Deze lezing, georganiseerd door Stormkop, is brandend actueel en niet te missen!

Lezing – Inclusieve samenleving: de toekomst van morgen?

Wanneer: woensdag 17 maart om 19u30

Waar: live te volgen online, inschrijven via info@roots-jeugdwerk.be

Antwerpen is sinds 2019 een majority-minority city. Dat wil zeggen dat de meerderheid van de inwoners van Antwerpen uit verschillende culturen komen. Over superdiversiteit gesproken! Studeren in een diverse stad als Antwerpen betekent dat we niet alleen in de aula leren, maar ook van elkaar; op straat, tijdens buurtfeesten en stadsfestivals waar diversiteit centraal staat en we elkaars verschillen en gelijkenissen kunnen ontdekken. Helaas heeft elke medaille ook een keerzijde: de grootste uitdaging in onze superdiverse samenleving is de groeiende ongelijkheid in de stad. Ook in Antwerpen stijgt gekleurde armoede enorm snel. Vraag jij je ook af hoe zo’n inclusieve samenleving er in de toekomst zal uitzien? Dan is deze lezing van Roots VZW met Dr. Pascal Debruyne, Esma Uçan en Don Moussa Padzou zeker iets voor jou.

©Pexels

CultUUR talk – Racisme binnen cultuur & media

Wanneer: Donderdag 18 maart om 19u

Waar: livesessie op de Facebookpagina van JES

De afgelopen dagen werd ik overspoeld door berichten over de Academy Awards-nominaties van 2021: dit jaar is één van de meest diverse Oscars-edities in de 93-jarige geschiedenis van de wereldberoemde prijsuitreiking.  Maar liefst 9 van de 20 genomineerden hebben een etnische minderheidsachtergrond. Dat mocht wel na edities als 2015 en 2016, toen er geen enkele niet-witte acteurs genomineerd werden en als reactie daarop de hashtag #OscarsSoWhite ontstond. Toch kon ik niet anders dan denken dat de Oscars, en in brede zin de hele cultuursector, nog zoveel diverser kan. Ook in eigen land. Meer te weten komen over racisme binnen cultuur en media? Check dan zeker de cultUUR talk van JES.

Workshop – Hoe reageer je op haatspraak?

Wanneer: Donderdag 18 maart van 19u30 tot 21u30

Waar: online, inschrijven via het inschrijvingsformulier

Er is werkelijk niks waar ik me harder aan erger dan hate speech op sociale media. Elke keer ik sporadisch de comments  van een HLN-bericht over migratie openklik word ik overspoeld door de meest hatelijke opmerkingen. Elke keer opnieuw begin ik in mijn boosheid en frustratie een woedende reactie te typen, om mijn bericht vervolgens weer te verwijderen. Want, hoe doe je dat eigenlijk? Reageren op haatspraak? Tijdens deze vorming van StampMedia leer je hoe haatspraak tot stand komt en krijg je tips en tricks om er gepast op te reageren. Ik ben er alvast bij donderdag! Jij ook?

©Pexels

Lezing – Racisme in de gezondheidszorg

Wanneer: vrijdag 19 maart van 17u tot 19u

Waar: vraag via info@stormkop.be een link voor de livestream

Dat racisme alleen voorkomt in de vorm van grove taal op sociale media en degoutante reacties op de bus? Dacht het niet! Racisme zit ingebakken in de instituties van onze samenleving, ook in de gezondheidszorg. Dagelijks worden verpleegkundigen van kleur geconfronteerd met racisme op de werkvloer. Patiënten die terughoudend reageren, vragen of ze wel Nederlands spreken of alleen door witte verpleegkundigen geholpen willen worden, … Het gebeurt allemaal. Ook in omgekeerde richting is er sprake van racisme: zo krijgen patiënten die de Nederlandse taal niet machtig zijn vaak aanzienlijk minder aandacht omdat artsen niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Wil je meer te weten komen over het thema racisme in de gezondheidszorg? Woon deze vrijdag dan zeker de lezing van Stormkop met Ikrame Kastit (Uit De Marge) bij.

Deze events zijn slechts een greep uit het aanbod van #jeugdtegenracisme. Bekijk je graag het volledige programma? Check dan zeker de website van Jeugd Tegen Racisme.

Op zondag 21 maart organiseert Platform2103 over het hele land protestacties tegen racisme. Om dat alles corona-proof te laten verlopen, mogen er slechts 100 mensen per locatie aanwezig zijn. Samen strijden voor gelijkheid? Bekijk dan snel het overzicht van Platform2103 en vind een protestactie in jouw buurt. De eventpagina voor de actie in Antwerpen vind je hier.

Nog interessante nieuwsberichten