Tips voor trips: SUMMER EDITION

Tips voor trips: the summer edition!

Het… Is… Zomer! Aan allen die geslaagd zijn: proficiat. Aan allen die we in augustus terugzien… Ook proficiat 😉 Nu is het tijd om te genieten. Cocktails, de zon, feestjes (corona-proof natuurlijk) en – van mij voor jou – vijf nieuwe tips om je vakantie cultureel in te vullen!

Zomer van Antwerpen

Get off your butt! Onder die slogan organiseert de Zomerfabriek de hele vakantie lang wekelijks sportsessies (Yoga Fundamentals en Akuna Fitness) én stelt het zijn grasveld open om samen met je bubbel een balletje te trappen, te skaten, een potje kubb te spelen, … You name it. Leuk toch? Bovendien zijn alle sportsessies gratis. Na afloop trakteer je jezelf op een coupe verse aardbeien (met chocoladesaus) in de Zomerbar op het Eilandje.

Geen Sportieve Sally? Check dan zeker Grab the Mic Wednesdays, mijn favoriet! Elke woensdagavond kan je in de zomerfabriek terecht voor een fris pintje, slam poetry en spoken word. Bereid je voor om geïnspireerd te worden door een stortvloed aan woorden van zowel beginnende als doorwinterde slammers. Kruip je graag zelf op het podium? Stuur dan een mailtje naar mamasopenmic@gmail.com. Wie weet zie ik jullie binnenkort shinen in de lounge van de Zomerfabriek!

Steek je liever de handen uit de mouwen, dan kan je nog altijd vrijwilliger worden bij Zomer van Antwerpen. Zij zijn namelijk nog op zoek naar onthaalmedewerkers, tornado’s (tafels afruimen/ontsmetten) en stewards. Snacks, goodies en live muziek worden voorzien! Interesse? Stuur dan een mailtje naar romy@zva.be voor meer info.

© Jonas Roosens

Cultuurworkshops Trix & TAKECARE

Na drie maanden sluiting staat Trix deze zomer weer helemaal voor je klaar met een reeks te gekke workshops! Heb jij je altijd al afgevraagd hoe een concert eruit ziet vanuit het perspectief van een DJ of lichttechnieker? Je eigen tracks maken met Push lijkt je wel wat? Of toch liever een cursus die je op drie dagen met een P.A.-installatie leert werken? Deze workshops hebben voor elk wat wils.

Gallery FIFTY ONE / Art Brussels

Als je niet meteen bent opgezet met de hoeveelheid volk dat zich tijdens een bloedhete zomerdag in musea verzamelt (okselvijvers, I know), bezoek dan eens een Antwerpse galerij. Wist je dat FIFTY ONE – een galerij in hartje Antwerpen – de place to be is voor fine art fotografie? Toen Art Brussels omwille van Covid-19 geannuleerd werd, bleef FIFTY ONE niet bij de pakken neerzitten. Het werk van onder andere Harry Gruyaert, Saul Leiter, Yamamoto Masao en Stephan Vanfleteren op één plek zien? De expo – waarvoor je normaal helemaal naar Brussel had moeten afreizen – bezichtig je nu in de galerij.

De smaak te pakken? Bezoek dan ineens ook FIFTY ONE TOO, waar je nog tot en met 17 juli werken kan bezichtigen die normaal op de Drawing Now Art Fair in Parijs tentoongesteld zouden worden. Alle info vind je hier.

© Gallery FIFTY ONE

Antwerp Queer Arts Festival

Happy Pride! Het jaarlijkse Antwerp Queer Arts Festival – dat in het teken staat van gender en seksuele diversiteit – is weer terug en is dit jaar toe aan zijn zevende editie. Reken op een divers programma met werk van zowel lokale performers als internationaal talent: muziek, literatuur, film, theater, dans, … Prepare to be amazed. Waar ik het meeste naar uit kijk? Van 3 tot en met 7 augustus worden er elke dag een selectie queer kortfilms getoond in De Studio.

Één van die films is Cuban Heel Shoes, dat het verhaal vertelt over twee tienerjongens die in een achterbuurt van Madrid hun liefde voor flamenco en elkaar moeten verbergen van hun agressieve, homofobe leefomgeving. Een andere is de gelauwerde Ayaneh, over een jong Afghaans meisje die met haar ouders naar Zwitserland vluchtte en daar een nieuw leven probeert op te bouwen.

Een andere aanrader is de Queer Arts City Walk, een wandeling die je doorheen de stad langs verschillende queer tentoonstellingen navigeert. Woon je liever een literaire avond bij met onder andere Tom Lanoye? Ook dat staat op het programma.

Red Star Line museum

Als je thuis of op kot geen airconditioning hebt, dan moet je op een warme dag echt eens het Red Star Line museum bezoeken. Het is daar altijd heerlijk fris, en de vaste tentoonstelling over de twee miljoen passagiers die tijdens de 19de en 20ste eeuw de oversteek naar Amerika maakten, blijft echt de moeite. Een aanrader is de kunstfilm Dance (Hans Op de Beeck), die het publiek laat nadenken over migratie vroeger en nu.

Je plant je bezoek hier.

© Hans Op de Beeck

EXTRA: Gaan zwemmen!

Heb je het van al dat cultuurtalent warm gekregen? Geen betere manier om af te koelen dan een frisse duik! Redactielid Margot schreef een artikel over de beste openluchtzwemplaatsen in de provincie Antwerpen. Je leest het hier.

Nog interessante nieuwsberichten