Overleven in Antwerpen: dat doe je met deze 5 zinnen!

Overleven in Antwerpen: dat doe je met deze 5 zinnen!

Het Antwerps, of zoals de Antwerpenaren het zelf noemen: het Antwaarps, is een hele andere tak van sport! Je komt je studie dan misschien wel door met Algemeen Nederlands, maar om te overleven in ’t Stad, is wat kennis van dit bijzondere dialect onmisbaar. Wij sommen vijf zinnen op waarmee jij al je Antwerpse vrienden versteld zal doen staan!

Na een flink nachtje doorwerken om die ene deadline nog te halen, kan een koffie wel welkom zijn. Je gaat een nieuwe koffiebar uittesten die je gevonden hebt in de Studentengids. De koffie is heerlijk, maar nét niet straf genoeg om je wakker te houden. Één zin die je dan kan redden:

“Ge kunt er de gazet deur le.” (de koffie is niet straf genoeg)

Je kent het wel: proffen die lesgeven, maar het toch niet helemaal goed uitleggen. Het gevolg: zelfstudie! Die ene theorie snap je niet helemaal, dus je besluit extra uitleg te vragen. Met succes! Op dat moment zou een Antwerpenaar zeggen: 

“Ajeigeteu!” (hij heeft het door)

Gezellig met vrienden een avondje uit, betekent ook je beste dance moves bovenhalen. Je hebt tijdens de lockdown een spoedcursus gekregen via TikTok, maar al te best gaat het toch nog niet. Hierdoor ontstaat er een hilarisch tafereel, waarop je beste vriend zegt:

“Zot zen doe ni sië!” (zot zijn doet geen pijn)

Tijdens een avondje op café zit je naast de knapste griet of gast (dat is Antwerps voor jongen of meisje) die je ooit al gezien hebt. Je maakt oogcontact, raakt aan de praat, maar je beseft ineens dat dit ‘m toch niet gaat worden. Je zou eigenlijk liever gewoon vertrekken, maar dat kan niet zonder goede smoes natuurlijk. Als je die gevonden hebt, kom je uiteindelijk weg met:

“Ik zen schampavi.” (ik ben ervan door)

Je bent gezellig met wat kotgenoten aan het koken, maar het laatste ingrediënt zijn jullie vergeten in de winkel. Iemand moet er om gaan, maar niemand wil. Iemand stelt voor dat jij dit doet, maar jij laat je niet zomaar in een hoekje zetten. Dan zeg jij gewoon:

“Da ziede vanie!” (ik ben niet akkoord)

Met deze zinnen denk ik dat je het wel zal overleven hier in ’t Stad. Het enige gevaar dat je loopt is dat je een Antwerpenaar tegenkomt, en dat hij zegt “A sprekt Antwaarps van gotterligge” (hij probeert, maar kan geen Antwerps spreken). Maar hey, jij probeert het ten minste, en meedoen is belangrijker dan winnen! Succes.

Nog interessante nieuwsberichten