Kiesweek in coronatijden: hoe pakken studentenclubs het aan?

Kiesweek in coronatijden: hoe pakken studentenclubs het aan?

Inmiddels zijn we een jaar verder en wordt ook het Antwerpse studentenleven nog steeds beheerst door het coronavirus. De studentenclubs hebben het alles behalve gemakkelijk gehad, maar als echte studentenhelden spartelden zij zich erdoor. We staan intussen aan de vooravond van de kiesweek, het moment waarop de nieuwe presidia worden gekozen. Maar waar dat normaal gepaard gaat met heel wat feestgedruis, ziet óók de kiesweek er dit jaar heel anders uit. Hoe pakken de Antwerpse presidia het aan? Wij vroegen het Sam Fremau: student Logistiek Management aan Karel de Grote Hogeschool én vice-praeses van Eligia.

De Kiesweek?

Voor wie nog niet helemaal vertrouwd is met de kiesweek, leggen wij ’t graag nog even uit. Tijdens de jaarlijkse kiesweek – de week voor de Paasvakantie – worden de nieuwe presidia van de Antwerpse studentenclubs gekozen. Tijdens de kiesweek moeten de opkomende presidiumleden bewijzen dat zij het in zich hebben om de student een fantastische tijd te bezorgen en daarom lijkt een kiesweek zonder fuiven, dansjes, gezelligheid en activiteiten bijna ondenkbaar. Toch werd dit in 2020 de harde realiteit en moesten veel studentenclubs toch écht geloven aan een online kiesweek – een scenario dat ook in 2021 werkelijkheid lijkt te worden.

Toch houdt Sam Fremau (23), vice praeses van Eligia, de moed erin: “Vorig jaar vond de kiesweek volledig online plaats, omdat alles destijds gesloten was – maar een echte kiesweek konden we dit eigenlijk niet noemen”, vindt Sam. Eligia heeft er daarom, met oog op eventuele versoepelingen in mei, voor gekozen om de kiesweek een paar weekjes te verplaatsen. “We bereiden ons nu voor op twee mogelijke scenario’s: een beperkt fysieke kiesweek, waarbij we hopelijk beperkte clubavonden kunnen organiseren in ons café Het Vervolg, óf een online kiesweek. Dan zullen we waarschijnlijk één of twee online spelavonden organiseren.” Als het tweede scenario werkelijkheid wordt, is Eligia wel van plan om hun leden iets meer bij de kiesweek te betrekken. “We willen dan het competitiegedeelte terughalen. Vorig jaar vond er namelijk ook geen officiële stemming plaats aan het eind van de week, en dat was jammer.”

“We willen onze leden meer betrekken bij de kiesweek, ook als deze online plaats zal gaan vinden.”

Maar is daar wel animo voor?

Volgens Sam was er aan het begin van de coronacrisis nog wel veel animo voor online activiteiten, maar is die interesse inmiddels een beetje afgezwakt. Toch heeft hij goede hoop dat er meer animo zal zijn voor de online kiesweek. Het is per slot van rekening maar één keer per jaar feest. “Vorige presidiumleden zullen vast en zeker één of twee keer komen kijken, omdat ze nieuwsgierig zijn naar het nieuwe presidium. Maar er zijn ook genoeg vaste leden die naar al onze online activiteiten komen; die écht hart hebben voor de club.”

Online solliciteren

Ook de sollicitaties voor de verschillende functies vonden dit jaar, niet geheel verrassend, virtueel plaats. Maar kun je dan eigenlijk wel een echte band opbouwen als team? “In het begin was ik daar wel sceptisch over, omdat ook schachten hadden gesolliciteerd die niet gedoopt zijn en die we dus eigenlijk nog nooit hadden gezien,” geeft Sam toe. “Maar ik had er uiteindelijk echt een goed gevoel over, de sollicitaties verliepen niet extreem anders dan normaal.” Het belangrijkste is dat de opkomende presidiumleden weten wat ze kunnen verwachten, en die boodschap is volgens Sam goed overgekomen.

Zelf neemt Sam volgend jaar een klein stapje terug, al blijft hij actief binnen de club. Hij gaat dit jaar voor de functie van mentor. “Dan ben ik geen actief lid meer, maar een ondersteunend lid. Als mentor is het de bedoeling om een neutraal persoon te zijn waar mensen bij aan kunnen kloppen voor feedback en raad, en om ervoor te zorgen dat de waarden en tradities onthouden worden door het huidige presidium.”

Over de toekomst

Met een nieuw presidium gaat ook een geheel nieuw toekomstperspectief gepaard. Hoe zal het volgend academiejaar zijn? Hoe gaat het nieuwe presidium en aanpakken, en wat voor spannends staat er zoal op de planning? Sam hoopt in ieder geval dat het ook binnen de studentenclubs tegen die tijd weer terug naar normaal is. Want hoewel er tóch nog redelijk wat animo is voor de online festiviteiten, is de rek er redelijk uit bij de verenigingen. “Ik denk dat de inspiratie echt verloren gaat als we nog een half academiejaar alles online moeten organiseren. Je kunt maar zoveel spelletjes- en filmavondjes doen…” Daarom sluit Sam af met een mooie boodschap, waar wij allemaal op hopen: “We hopen dat we volgend academiejaar kunnen starten waar we in maart vorig jaar zijn gestopt, en de club terug op kunnen bouwen naar wat ze was – en hopelijk nog meer.” En zo is het!

“Hopelijk kunnen we volgend academiejaar starten waar we in maart vorig jaar zijn gestopt.”

Meer weten?

Wil jij je aansluiten bij een studentenclub, maar weet je niet welke bij jou past? Wij hebben een lijstje voor je met alle clubs in Antwerpen. En ook STAN denkt – net als Sam – vooruit: de Kick-off voor Antwerpse presidia en studentenvertegenwoordigers wordt dit jaar verplaatst naar dinsdag 29 juni 2021. Check onze website of Facebook-event voor meer informatie. Tot dan!

Nog interessante nieuwsberichten