Wie – Wat – kiesWeek?

Wie – Wat – kiesWeek?

 

Wanneer je deze week door de studentbuurt wandelt, hoor je de bassen van de muziek vast en zeker luid weerklinken. Het zijn de tonen van de kiesweek die je hoort! “De kies-wat?!”, horen we je al denken… Gratis eten, drinken en feestjes maar… waarom? STAN neemt je mee op wandel door de kiesweek aan de Universiteit Antwerpen. Wat is het? Voor wie? En waarom? Lees mee en leer meer!

De queeste naar een nieuw team

Laten we beginnen bij het begin. Want al start het officieel vandaag, de kiesweek en de studentenclubs, they go way back.  Weken geleden al begonnen de studentenverenigingen met het verkiezen van een nieuwe preses en vice-preses, de officiële namen van het hoogbestuur van een studentenclub. Na die interne verkiezingen volgen sollicitaties. Schachten, leden of externen krijgen zo de kans het presidium van het aankomende academiejaar te vervoegen. Een spannende zoektocht naar een brand new team dus! Een opkomend team wel te verstaan, want ze zijn nog niet officieel verkozen. Dat gebeurt namelijk tijdens die befaamde kiesweek, maar daarover later meer!

Cowboys en racemachines in Las Vegas

Eens dat opkomende team vorm heeft gekregen, kan het echte werk beginnen. De voorbereidingen voor de kiesweek! Al dat gratis eten en drinken tovert zichzelf namelijk niet (hoe chill zou dat wel niet zijn?!) De nieuwe teams zoeken sponsors en goodies en werken daarnaast een origineel thema uit. Je al eens afgevraagd wie al die gek verklede studenten zijn op straat? We get you some answers!  Zo zijn er cowboys uit the wild west of formule 1 racers te spotten! Tegelijkertijd vormen zich ook ‘tegenpresidia’ die op  humoristische wijze de strijd aangaan met de opkomende teams. Studeer je aan de faculteit taal en letterkunde? Dan kan je niet alleen het opkomende team ‘Viva las Linguisticas’ spotten, maar ook het tegenpresidium ‘fataal en tepletterkunde’ in het straatbeeld zien. The battle is on!

Le moment suprême

De dagen tellen af en dan is het moment eindelijk daar, le moment suprême of de kers op de taart, de kiesweek! Zondagavond verzamelen alle clubs en sympathisanten in hun favoriete stamcafé om de week feestelijk te openen. De promofilmpjes van zowel de opkomende teams als hun tegenpresidia worden getoond en de kiesweek wordt op gepaste wijze in gedanst! Die dansbenen berg je dan ook na zondagnacht best niet te ver weg op. Want maandag en dinsdag wordt er vlijtig verder gezongen, gedanst en gevierd op het K-plein van de stadscampus en woensdag wordt het hele theaterplein door Unifac omgetoverd tot een gratis mini-festival. Daarnaast organiseren de opkomende teams ook heel wat activiteiten zoals cantussen, pubs, TDs en cultuuractiviteiten. Allemaal gratis endevoorniks, jazeker!

They need you(r vote)!

Wat-een-week! We worden nogal eens in de watten gelegd als studenten, genieten, vind je niet?! Maar euhmm… why oh why doen ze dit? Al dat gratis feestgedruis heeft weldegelijk een doel en die serious business begint op donderdag. Dan wordt er verwacht van alle studenten van de stadscampus om te stemmen op de verschillende teams. Het is belangrijk dat dit gebeurd en dat de opgelegde kiesdrempels worden gehaald om legitiem als club te kunnen starten aan het volgend academiejaar. Je wil toch zeker zijn dat jouw departement of faculteit door de juiste personen vertegenwoordigd wordt? Stemmen is dus de boodschap, they need you!

Donderdag is het dus time to raise your voice als student aan de Universiteit Antwerpen. Dat gebeurt online via Blackboard. Daarna wordt de uitslag, net zoals bij de opening op zondag in de studentencafés meegedeeld en wordt de week wederom op feestelijke wijze afgesloten. Een mooi einde, zou je denken. Of misschien beter… een fantastisch nieuw begin van weer een prachtig jaar voor heel wat clubs in het Antwerpse studentenleven!

En nu…

Kriebelt het intussen bij jou ook om de sfeer van de kiesweek te komen opsnuiven? Vind de club van jouw departement of faculteit in de gangen van de stadscampus, morgen op het K-plein of woensdag op het theaterplein! Wij gaan alvast iets lekkers drinken op de kiesweek, nu enkel nog kiezen wat! See you there!

Nog interessante nieuwsberichten