Het ABC van de Antwerpse Studentenclubs

Het ABC van de Antwerpse Studentenclubs

Het Antwerpse clublandschap is uitgebreider dan de kersverse student zich kan voorstellen. Aankomen op de universiteit of hogeschool kan veel vragen oproepen in dit schijnbare overaanbod aan mogelijkheden. Naast de initiële stress van het studeren, is er een wereld van opties in mogelijke vrijetijdsbestedingen. Word ik lid van een club? Zo ja, gaan de ouderejaars mij offeren aan Satan? En wat in godsnaam is een cantus? Is zuipen de enige bezigheid van verenigingen? Hieronder vind je algemeen antwoord op de meest gestelde vragen.

Welke clubs zijn er?

De evidente voorbeelden van verenigingen waar je je bij kan aansluiten, zijn de faculteits- en departementsclubs. Deze gaan van groot en bekend, naar klein en obscuur, navenant de richting waarvoor de studenten zich engageren. Naast de meer vanzelfsprekende verenigingen, zijn er nog ontzettend veel clubs toegespitst op specifieke doelgroepen. Zo is er Prisma, de club van de solidariteit, of Brutus, de club voor studenten met een gedeelde liefde voor cider. Hollandia is er dan weer voor Nederlandse studenten, terwijl ESN zich toespitst op Erasmusstudenten. Het zijn er te veel om op te sommen, maar indien de club van jouw richting toch niet helemaal dat zou zijn, hoeft dat zeker niet te betekenen dat er geen studentenvereniging is voor jou. Daarbij zou je zeker geen uitzondering zijn als de club van een andere richting aanvoelt als een betere match. Kijk eens naar ons compleet overzicht van alle Antwerpse studentenclubs om je te oriënteren.

Het beruchte doopritueel

Wat wellicht de meest gestelde vraag is in verband met studentenverenigingen, is hoe het nu juist zit met de studentendoop. Het belangrijkste om hier te bemerken, is dat je geen doop moet ondergaan om lid te zijn van een vereniging. Sommigen zijn drie jaar lid van een club alvorens zich te laten dopen, dat is ook een manier om inzicht te krijgen in de leden van een welbepaalde vereniging. Of dopen nu iets voor jou is of niet, kan iedereen best voor zichzelf bepalen. Als je inzicht wil krijgen in hoe het er nu juist aan toe gaat in je beoogde vereniging, kan je het best gewoon vragen aan een paar mensen die daar zelf gedoopt zijn. Denk alleen twee keer na alvorens een zwijgcontract te tekenen, want ja, dat is géén fabeltje.

De Cantustraditie

Een cantus is voor de meeste eerstejaars een nieuw fenomeen, of toch zeker voor zij die nooit bij een jeugdbeweging hebben gezeten. Dit is een gelegenheid georganiseerd door studentenverenigingen waarbij er samen liedjes worden gezongen uit de ‘codex’: het boek dat alle teksten van de liedjes bevat. Tijdens het zingen wordt er gewoonlijk pils gedronken, al is er ook water voor zij die geen bier drinken. Er is jargon dat gebruikt wordt, waarvan verwacht wordt dat de studenten het kennen. ‘Surgimus’, ‘Sedimus’, ‘Prosit’ en dergelijke meer. Dit zal echter allemaal al doende duidelijk worden. Daarbij verschillen de gebruiken wederom van club tot club. Vergeet echter nooit je codex direct te sluiten na elk liedje of je codex tijdens de pauze achter te laten met een gevulde beker op. Er zijn bepaalde cantusstrafjes die je liever niet krijgt. En niet te vergeten: bij ‘Der Papenheimer’ doen sommigen hun kleren uit, schrik dus niet wanneer je plots in een kamer vol (half)naakte mannen staat.

Is zuipen het enige wat clubs doen?

Naast de traditionele TD’s, cantussen en doop, hebben verenigingen zo veel meer te bieden. Er worden cultuuractiviteiten en reizen georganiseerd door veel clubs, die zeker de moeite zijn voor de mensen die niet noodzakelijk fan zijn van uitgaan. Ook spelletjes- en dessertenavonden, sportactiviteiten, debatten en lezingen vallen onder de verantwoordelijkheid van veel clubs. Daarbij voorzien veel richting gerelateerde verenigingen samenvattingen voor hun leden, naast studiesessies en infomomenten. Wat misschien nog het belangrijkste is om te vermelden, is dat er in clubs levenslange vriendschappen ontstaan. Het samenhorigheidsgevoel van veel verenigingen is wat het nu juist allemaal de moeite waard maakt.

Als studentenverenigingen desondanks niets voor jou zijn, is dat geen schande. Antwerpen heeft genoeg opties voor studenten die dit maar niets vinden. Weet wel dat er zo veel meer bezigheden en verenigingen zijn die ver van het stereotype afwijken. Er kruipt veel tijd en energie in het organiseren van alle activiteiten. Weet ook dat er opties zijn, en dat hoe overweldigend het ook allemaal kan aanvoelen, je hoe dan ook wel op je pootjes terecht zal komen.

Nog interessante nieuwsberichten