Een Coronaproof kotleven in 2020: hoe doe je dat?

Een Coronaproof kotleven in 2020.

Hoe doe je dat?

Net je veilige thuisnest verlaten en ingewisseld voor je kotleven in Antwerpen. Maar, hoe zit het dan met de Coronaregels? Wanneer er verwarring is, komt STAN ter hulp om de studenten uit de nood te helpen. Met deze 10 vuistregels maak je van je kot jouw veilige thuishaven in woelige covidtijden.

Goede afspraken maakt goede vrienden

Het is belangrijk dat je je thuis voelt op je kot, en dat begint bij een leuke, gezellige, maar ook veilige plek. Communiceer daarom met je kotgenoten over de maatregelen die jullie in jullie huis aan toepassen. Meng niet te veel sociale groepen, en blijf bij grote gebouwen vooral op jouw gang/leefgedeelte. Toets alles zeker ook eens af met je kotbaas, zodat daar achteraf ook geen problemen mee ontstaan.

Zorg voor velen, terwijl jullie samen delen

Gemeenschappelijke ruimtes: ook daar kan er soms wat verwarring over bestaan. Bij het sanitair is het belangrijk om pas door te spoelen als je deksel weer naar beneden is, en dat je zorgvuldig je handen hierna wast. In de keuken beperk je het contact tijdens het koken en het eten tot je eigen sociale bubbel, deel geen borden of bestek met je vrienden, bewaar voldoende afstand en was alles zeker af met warm water en vloeibare afwaszeep.

Adje voor de sfeer? Wacht daar best nog even mee…

Kotfeestjes? Dat is jammer genoeg nog niet aan de orde. Maar wat is dat nu precies? Simpel: elke samenkomst met kotgenoten (indien ze niet tot je vaste persoonlijke vaste kring behoren), eventueel met drank, eten en muziek, in een studentenpand. Van de laatste warme dagen genieten kan enkel wanneer het in een beperkte kring van max. 10 mensen is. Nodig niet te veel mensen uit en vermijd te veel alcohol. Door deze acties kunnen maatregelen minder streng nageleefd willen en dat willen we juist voorkomen!

De algemene vuistregels van de afgelopen maanden toepassen

Iedereen kent ze ondertussen vanbuiten, maar herhalen doet onthouden. Daarom sommen we de basisregels nog even kort voor je op:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep (40 à 60 seconden).
  • Houd afstand van elkaar: 1,5 meter. Draag een mondmasker op plaatsen waar je deze afstand mogelijk even niet zou kunnen bewaren.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog. Of bedek je neus en mond bij hoesten en niezen, gebruik hierbij een wegwerpzakdoekje en gooi het meteen daarna in een afgesloten vuilnisbak. Was daarna je handen met water en zeep.
  • Zonder je af wanneer je ziek bent en raadpleeg je arts.

Wees een held, houd je aan de regels! Alleen dan kunnen we er een mooi academiejaar van maken samen dit jaar. Wil je (nog) meer weten of wil je bijvoorbeeld een poster uitprinten met regels om op te hangen in jouw kot? We verzamelen alle informatie nog eens uitgebreid in deze 10 vuistregels op Kotweb!

Nog interessante nieuwsberichten