Duurzame Dinsdag: koken met restjes

Groenterestjes-lasagne

Duurzame Dinsdag: koken met restjes

Rucola pesto

Ik vind het altijd jammer wanneer ik op het einde van de week een oud brood, een vergeten courgette of restje pompoen moet weggooien. Wist je dat we in België allemaal samen elk jaar zo’n 3,6 miljoen ton voedsel verspillen? Laten we daar iets aan doen! In dit artikel vind je alvast enkele lekkere receptjes met restjes en tips om je groente-afval te composteren.

Groenterestjes-lasagne

Lasagne, veel werk? Een mythe! Zelf maak ik wekelijks lasagne: kwartiertje werk, half uur de oven in, en genoeg porties voor 3 dagen. Lasagne is ook perfect om groenterestjes in te verwerken, bijvoorbeeld in de tomatensaus.

Wat je nodig hebt voor 4 grote porties:

  • Lasagnebladen (ik gebruik graag verse lasagnebladen, die zijn sneller gaar)
  • 400g spinazie (1 grote zak)
  • 1 potje ricotta
  • Tomatensaus
  • Courgette/aubergine/pompoen/… op reepjes gesneden
  • Geraspte (plantaardige) kaas
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Kook de spinazie in een grote pot gedurende 3 minuten, giet af, knijp het water eruit en hak fijn
  3. Maak ondertussen de tomatensaus: ik gebruik 1 blik tomatenblokjes, een klein blikje tomatenpuree, groentjes die ik nog in de koelkast heb en véél kruiden (Mijn geheim? Gerookte paprikapoeder)
  4. Meng de spinazie met de ricotta, peper, zout en lookpoeder tot je een glad geheel krijgt
  5. Bak de op lange repen gesneden groenten in de pan met wat vetstof (TIP: pompoen is echt su-per lekker in lasagne)
  6. Build your lasagna! Een laagje tomatensaus, lasagnevellen, laagje ricotta-mengsel, lasagnevellen, saus, groentjes, …
  7. Top de lasagne met een flinke lading geraspte kaas en bak in de oven voor ongeveer 30 minuten.
  8. Smakelijk!
Groenterestjes-lasagne

Groenterestjes-lasagne

Groenterestjes-lasagne

Groenterestjes-lasagne

Rucola pesto

Met een studentenbudget moet je creatief zijn. Deze heerlijke (en makkelijke) groene pesto komt bij mij bijna elke week op tafel. Je kan er perfect een overschotje rucola en slappe basilicumblaadjes in kwijt, maar je kan er ook andere (niet meer zo) verse kruiden door mixen.

Wat je nodig hebt voor 2 grote porties:

  • Een zak rucola
  • Een handje gehakte cashewnoten (geroosterde pijnboompitjes als het wat meer mag zijn)
  • 15g (niet zo) verse basilicum (een bakje)
  • 50g grana padano, naar smaak (parmezaan als het wat meer mag zijn)
  • Sap van een halve citroen
  • Olijfolie
  • Peper/zout/lookpoeder
  1. Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix met een staafmixer (TIP: de nootjes vooraf in stukjes hakken en de rucola/basilicum met een schaar in stukjes knippen maakt het mixen makkelijker)
  2. Voeg eventueel wat extra citroensap/olie toe tot je een gladde textuur krijgt
  3. Serveer met pasta. Smakelijk!
Rucola pesto

Rucola pesto

Rucola pesto

Rucola pesto

Broodpudding met witte chocolade

Aan het begin van de week koop je een vers brood met de vastberadenheid dat je elke middag bokes gaat eten. Lekker goedkoop. Tegen het einde van de week heb je één keer boterhammen gegeten, twee keer take-out besteld en 3 smosjes afgehaald. Intussen is je brood zo hard als een baksteen. Klinkt herkenbaar? Dan is dit receptje iets voor jou.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • 400g oude restjes brood
  • Twee handjes rozijnen (of stukjes appel)
  • 3 eieren
  • 6dl (plantaardige) melk
  • 80g bruine suiker
  • Kaneel (naar smaak)
  • Leftover paaseieren (in stukjes gehakt)
  • 3 sneetjes peperkoek
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Doe de rozijnen in een kommetje en laat ze wellen in lauw water (of rum)
  3. Verhit de melk in een pannetje op een zacht vuur (pas op dat je de melk niet laat aanbranden!)
  4. Snij de restjes oud brood in grove stukken en doe ze samen met de sneetjes peperkoek in een mengschaal
  5. Voeg kaneelpoeder, bruine suiker, eieren en de rozijntjes toe (zonder het water/rum)
  6. Giet de warme melk tot slot ook nog bij het mengsel
  7. Roer alles voorzichtig om tot je een egale massa krijgt (er mogen nog stukjes brood en peperkoek inzitten)
  8. Heeft de paashaas in april te veel paaseieren gebracht? Hak er enkele in stukjes en voeg de chocolade toe aan het broodmengsel. Super lekker!
  9. Giet het broodmengsel in een (ingevette!) bakvorm en bak de broodpudding ongeveer 1 uur (controleer regelmatig)
  10. Smakelijk!
Broodpudding, recept van Dagelijkse Kost

Recept en foto: ©Dagelijkse Kost

Composteren kun je leren

Soms kan je voedselrestjes geen tweede leven meer geven (je weet wel, wanneer er haar op begint te groeien). Gooi je groenafval niet zomaar bij het restafval! In de supermarkt koop je aan het onthaal groenafvalzakjes waar je al je organisch afbreekbaar afval in kwijt kan (een overzicht vind je hier). Zakje vol? De stad komt GFT-zakken wekelijks oppikken, of breng ze naar een sorteerstraatje in de buurt.

Nog een stapje verder is de wormenbak, perfect voor wie geen tuin en weinig plaats heeft. Je hoort het goed: wormen. Strooiselwormen om precies te zijn. Ze verteren je afval, en dat doen ze nog snel ook! Waar je de beestjes vindt en hoe je zelf zo’n wormenbak maakt, ontdek je hier.

Wormenbak

©Gardener's World Magazine

Nog interessante nieuwsberichten