Duurzame cadeaus van Ecossentials op Start-Up Your Christmas

Duurzame cadeaus van Ecossentials op Start-Up Your Christmas

Op 17 december zal ze op Start-Up Your Christmas haar favoriete plasticvrije cadeaus verkopen. Het belooft een avond vol kerstmuziek, glühwein, lekker eten en natuurlijk… duurzame producten te worden! 

Wie is Moenia?
·        23 jaar
·        Studente KMO-management
·        Onthaalmedewerkster bij GATE15
·        Oprichtster Ecossentials, een duurzame Belgische webshop

Duurzame Kerst

In de kerstperiode lijken de mensen weleens hun ecologische voornemens te vergeten, waarom wilde je graag deelnemen aan Start-Up Your Christmas?

“Net omdat de kerstperiode normaal een hele vervuilende periode is vond ik het belangrijk om met Ecossentials op de kerstmarkt te staan in de hoop mensen te kunnen doen beseffen dat het ook anders kan. Bijvoorbeeld door een ervaring of iets duurzaams cadeau te doen.

Ook met de verpakking kan je op een originele en duurzame manier omspringen door oude kranten als inpakpapier te gebruiken of met een herbruikbare doos. Je hoeft zeker niet in te boeten op luxe of comfort om op een verantwoorde manier Kerstmis te vieren.”

Afvalberg verkleinen

Wanneer besliste je dat je iets wilde doen om het afvalprobleem te verhelpen?

“Na een vakantie in Tunesië waar ik geconfronteerd werd met het vele afval, besefte ik dat ook ik meer zou kunnen doen. Terug in België probeerde ik mijn steentje bij te dragen aan de milieuproblematiek door onder andere altijd een drinkbus mee te nemen.”

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen duurzame webshop op te starten?

“Toen ik op zoek ging naar andere manieren om mijn afvalhoop te verkleinen, merkte ik dat het aanbod in België heel beperkt is. Waar onze buurlanden al veel verder stonden op vlak van duurzame winkels en webshops, hadden wij nog niet een grote speler met een degelijk aanbod aan plasticvrije producten.

Webshops als Kudzu.be verkochten al veel ecologische producten, maar de verpakking liet nog vaak te wensen over. Ik vond dat het ook anders zou moeten kunnen en besloot om mijn eigen duurzame en plasticarme webshop op te starten.”

Hoe ben je aan de slag gegaan?

“Een jaar lang ben ik op zoek gegaan naar de juiste bedrijven, leveranciers en producten voor mijn project. Het heeft zo lang geduurd omdat ik zelf 100% tevreden wou zijn van alle producten voor ze aan anderen te verkopen.

Door zelf alle producten te testen weet ik zeker dat ik goede producten aanbied. Want als ik wil dat mensen hun koopgedrag voorgoed veranderen, moeten de producten minstens even goed zijn als hun minder duurzame tegenhangers.”

Goedkoop of duurzaam

Veel mensen laten duurzamere producten links liggen omdat ze ervan uitgaan dat ze duurder zijn, hoe ga je mensen zover krijgen om toch voor jouw producten te kiezen?

“Als je rekening houdt met de levensduur van de producten, komt de duurzame optie er altijd even goedkoop of zelfs goedkoper uit. Zo zullen zelfs de meest sceptische mensen snel overstag gaan.”

Je wil een duurzame webshop opstarten, maar is de overconsumptie niet juist de grootste oorzaak van het afvalprobleem?

“Ik ben ervan overtuigd dat consuminderen nog altijd de beste optie is, daarom vraag ik mensen als ze iets willen bestellen altijd of ze dat wel echt nodig hebben. Zo verkoop ik bamboebestek, wat ideaal is voor mensen die vaak onderweg eten, maar als je niet die gewoonte hebt, heeft het geen enkele zin om zo’n bestek aan te schaffen.”

Fiets of bestelbusje

Webshops krijgen vaak kritiek op hun vervuilende leveringsmethodes, hoe gaat Ecossentials dat aanpakken?

“Om tegemoet te komen aan ieders wensen bied ik drie verschillende leveringsmethodes aan. Zo kunnen klanten ervoor kiezen om hun pakketje met de fiets geleverd te krijgen, via crowdshipping (dan reist het pakketje mee met iemand die dezelfde richting uit moet) of via de klassieke manier, waarvoor ze dan wel wat extra moeten betalen zo probeer ik hen te ontmoedigen om voor deze laatste optie te kiezen.”

Vanaf wanneer kunnen we je duurzame producten kopen?

“Als alles goed gaat, komt maandag de webshop online en kunnen de eerste klanten dan meteen bestellen. Samen met Start-Up Your Christmas 17 december is het dus een spannende en drukke periode, maar het is ook de ideale manier om studenten kennis te laten maken met Ecossentials.”

Nog interessante nieuwsberichten