Duurzaam consumeren: hoe doe ik dat?

Duurzaam consumeren: hoe doe ik dat?

HOERA! De horeca is terug open sinds 8 mei. Dit betekent dat je volop weer kunt proeven van al het lekkers dat Antwerpen te bieden heeft. Alleen is de horeca niet altijd even lief voor moeder natuur. Wil je toch je beste beentje voorzetten en duurzaam consumeren? We got you. In dit duurzame dinsdag artikel sommen we een hele boel duurzame tips & tricks op om zorgeloos en duurzaam van de horeca te genieten in Antwerpen. Geen fast food meer voor jou!

Weg met vuilnis

Steeds meer horecazaken houden duurzaamheid hoog in het vaandel. Milieubewust zijn is hip en dit uit zich ook op verschillende vlakken in de horeca. Tijdens de langdurige horeca-sluiting, waren horecazaken genoodzaakt om enkel take-away te bieden. Take-away brengt jammer genoeg ook een hoop onnodige afval met zich mee. Waar geraak je al die kartonnen en plastic take-away bekers en potjes immers kwijt? Wel, het kan ook anders! Zo bestaan er duurzame, ecologische verpakkingen die 100% composteerbaar zijn. Ze hebben een minimale impact op moeder natuur omdat ze worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Wanneer je merkt dat een horecazaak niet over een ecologische verpakking beschikt, is het ook altijd handig om een eigen herbruikbare beker mee te nemen wanneer je koffie of thee neemt. Ja, exact zo eentje dat je in december kon winnen bij onze Instagram giveaway!

  • Een leuke zaak waar men met ecologische verpakking werkt is de Biodynamische bakkerij Lapin. Bij Lapin kun je terecht voor ontbijt, koffie en lunch waarbij de nadruk ligt op biologische producten. Biologische producten werken zonder pesticiden en dragen zorg voor mens, dier en natuur. Drie in één klap dus!

@biodynamischebakkerij

@biodynamischebakkerij

Veggie is the way to go

Elke dag vlees eten is niet goed voor jouw ecologische voetafdruk. Daarom is het niet zo slecht om af en toe de vegetarische kant op te gaan. Vegetarisch koken is niet voor iedereen even vanzelfsprekend, maar gelukkig biedt Antwerpen talloze restaurants aan waar je de vegetarische keuken op een toegankelijke manier kunt opsnuiven. Zo geniet je van een gezellig avondje uit én draag je jouw steentje bij. Een win-win situatie dus!

Als je niet weet waar te zoeken lijsten we hieronder alvast enkele van onze favoriete veggie-zaakjes in Antwerpen aan.

  • Wild Project: Je geniet hier van een zalig veganistisch en vegetarisch menu met liefde gemaakt door het keukenteam die enkel werkt met lokale producten. Omdat ze werken met lokale producten, verandert het menu ook regelmatig. Toch kun je van één ding zeker zijn: het etentje zal altijd plant-based en duurzaam zijn.
  • Native: Bij Native werkt men met een organische keuken. Dit betekent dat het menu verschilt afhankelijk van de beschikbare seizoensproducten en de lokale markt. Native improviseert er op los! De keuken is niet geheel vegetarisch, maar er is een zeer ruim aanbod.
  • Camion: Als je lekker veganistisch wil lunchen, trek je best eens naar Camion. De eigenaren beschrijven de zaak zelf als “plant-based eten in een casual jasje”. Ze gaan creatief en origineel te werk met lokale producten waardoor je vaak een vol en kleurrijk bord voor je krijgt.

@wildproject.antwerp

@camion_antwerp

Zorg dat het niet wordt weggegooid

Zoals eerder vermeldt is afval not done. Dit geldt ook voor etensrestjes. Gelukkig bestaan er verschillende horecaconcepten die voedselverspilling tegengaan. Eén concept hiervan is de applicatie Too Good To go. Hoe deze applicatie precies werkt en wat het doet kan je volledig terugvinden in dit Duurzame Dinsdag artikel.

  • Voor heerlijke plant-based leftovers bij Too Good To Go, kun je onder andere terecht bij De Broers van Julienne. Deze zaak is zowel een lunchplaats, als traiteur, als biowinkel. Wederom wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van biologische producten. Bij Too Good To Go krijg je steevast een verrassingspakket van traiteursrestjes die je nooit teleurstelt!

@debroersvanjulienne

Nog interessante nieuwsberichten