Duurzaam tijdens de lockdown: zo doe je het!

Duurzaam tijdens de lockdown: zo doe je het!

Het is weer dinsdag en jullie weten wat dit betekent…juist ja, duurzame dinsdag. Hoe kun je duurzaam zijn tijdens een tweede lockdown? Tijd genoeg om duurzaam aan de slag te gaan, je moet gewoon de juiste middelen vinden. Om jullie verder te helpen, som ik hieronder enkele tips en tricks op om duurzaam te leven, en dat door in je kot te blijven!

@toogoodtogo.be

@toogoodtogo.be

TIP 1: Too Good to Go

Voor wie in bezit is van een smartphone bestaat er een geweldige app die toegankelijk is voor jong en oud: Too Good To Go. De app zorgt ervoor dat je makkelijk en goedkoop duurzaam kan leven. Via de app kun je namelijk bij heel wat lokale handelaars, dichterbij jouw kot of campus dan je zou denken, terecht voor onverkochte maaltijden. Zoals een lekkere quiche voor een prikje! Een win-win situatie, want jij moet niet koken, bent een nieuwe klant voor de zaak en zorgt tegelijk voor minder voedseloverschotten op deze wereldbol.

Maar hoe werkt de applicatie juist?

  • Stap 1: De eerste stap is om de applicatie simpelweg te downloaden op je smartphone. Het is volledig gratis dus je hoeft hier alvast geen budget voor vrij te maken. De app kun je hier downloaden.
  • Stap 2: Meld je aan met je account. De makkelijkste manier om je aan te melden is door je Facebook account te linken aan de app. Je gegevens worden automatisch zonder probleem overgezet.
  • Stap 3: Vervolgens krijg je een map te zien waarbij je makkelijk in- en uit kunt zoomen. Je kunt zelf kiezen welke locatie je vastpint om de dichtstbijzijnde zaken in jouw buurt terug te vinden.
  • Stap 4: Kies je favoriete zaak of een zaak die je wilt ontdekken en reserveer je bestelling via de app. Op het einde van de dag kun je je bestelling eenvoudigweg ophalen bij de gekozen horecazaak. Let op: meestal weet je niet op voorhand wat je voorgeschoteld zult krijgen. Het draait namelijk om restjes die te redden vallen. De app is dus niet echt geschikt voor picky eaters!

@robuust_the_zero_waste_shop

@robuust_the_zero_waste_shop

TIP 2: Verpakkingsvrije winkels

Joepie, tijdens een tweede, stevige lockdown zijn thank god de supermarkten nog steeds open. Voedsel is immers een basisbehoefte die iedereen in deze tijd nodig heeft. “Maar supermarkten zijn toch niet echt duurzaam, je weet wel met al die plastic zakjes enzo?”, hoor ik je zeggen. Niet getreurd! Er bestaat een ideale oplossing om duurzaam je inkopen te doen. Een oplossing die redactielid Orin in juni ook als eens meenam op duurzame dinsdag, namelijk verpakkingsvrije winkels!

In deze winkels is het de bedoeling dat je zelf je materiaal meeneemt om je inkopen mee te vervoeren. Je kan bijvoorbeeld zelf een totebag meenemen om die tros bananen of druiven mee te nemen, maar je kan ook je eigen tupperware-potjes meenemen om 100 gram suiker of bloem te kopen. Kortom, je hebt alle vrijheid van de wereld én je kunt zelf je hoeveelheden bepalen. De enige regel die geldt is dat de winkel zelf geen zakjes of containers aanbiedt aan de klant. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Op deze manier vermijd je onnodige plasticgebruik en draag je je steentje bij aan een duurzamere planeet.

Dit zijn een aantal verpakkingsvrije winkels in Antwerpen op een rijtje:

@vinted

@vinted

TIP 3: Vinted

Een andere app-tip is Vinted: gratis te downloaden op je smartphone. Vinted is een online marktplaats waar je al je spullen te koop kunt zetten. Als je bijvoorbeeld zin hebt om een centje bij te verdienen tijdens de lockdown, kun je je hele garderobe opruimen en deze op Vinted gooien! Als je eerder zin hebt je garderobe te vernieuwen en geld te spenderen, kun je op jacht gaan naar dat ene pareltje op dit online platform.

De filters op de applicatie maken het makkelijker om je zoekopdracht te specificeren. Als je bijvoorbeeld nood hebt aan rode rolschaatsen, dan zoek je hier gewoon op! Kortom, een duurzame oplossing om online te kopen en/of verkopen tijdens de lockdown. Let op: wanneer je iets verkoopt, ben je zelf verantwoordelijk om het pakketje met de post te versturen. Wanneer dit pakketje aankomt bij de koper, stort de app jouw deel van de winst op je bankrekening. Zo simpel gaat dat! Download de app hier.

Ziezo…

Met deze tips geraak je al heel wat verder. Heb je de duurzaamheidskriebel te pakken gekregen en kun je er geen genoeg van krijgen? Check dan zeker ook hoe je zero-waste bereikt in de badkamer, een duurzame garderobe creëert of een groen kot opbouwt. Moeder aarde zal je voor eeuwig dankbaar zijn!

Nog interessante nieuwsberichten