De perfecte culturele blokpauze voor jouw opleiding

De perfecte culturele blokpauze voor jouw opleiding

Een dosis cultuur opsnuiven tijdens de blok is niet altijd evident, laat staan in coronatijden. Je moet blokken jongleren met extra opdrachten, online lessen balanceren met papers en practica, en op zoek gaan naar een uurtje vrije tijd in die gigantische berg cursussen lijkt onbegonnen werk. Gelukkig is mijn bachelorproef uitgesteld en ga ik maar al te graag op zoek naar leuke ideetjes om jouw blokpauze in te vullen. Nood aan een portie cultuur maar geen idee waar je in deze vreemde tijden terecht kan? I’ve got you covered.

Filmpje meepikken

Dark Waters

Naar de film vanuit je kot? Geen probleem! Studenten Recht en Milieuwetenschap vinden zich onwaarschijnlijk in de film Dark Waters (Mark Ruffalo, Anne Hathaway). Spanning gegarandeerd met dit schokkende en waargebeurde verhaal over advocaat Rob Bilott die in 1975 verwikkeld raakte in een 15 jaar durend gevecht tegen chemiegigant DuPont, schuldig aan poging tot chemische vergiftiging en het achterhouden van de gevaren van Teflon. Het feit dat de Hulk de hoofdrol vertolkt, is natuurlijk de kers op de taart.

Je huurt Dark Waters op lumiereseries.com voor de helft van de prijs van een filmticket in Cinema Cartoon’s. Popcorn en drank zelf te voorzien 😉

Oh Willy

Is een langspeelfilm een te grote hap in je blokschema? Kijk dan eens een kortfilm! Goed voor je budget (kan je nog een pakje red vines mee kopen), want je vindt er een heleboel gewoon online. Mijn persoonlijke favoriet? Oh Willy. Deze 17 minuten durende kortfilm – bekroond met meer dan 75 prijzen wereldwijd – gaat over Wollige Willy, een depressief vilten ventje die terugkeert naar de naturistenkolonie waar zijn moeder stierf, en vervolgens in de wildernis naast het domein terechtkomt. Studenten Kinesitherapie en Geneeskunde die voor hun examen de bouw van het menselijk lichaam nog eens extra willen doornemen, komen met deze kortfilm zeker aan hun trekken.

Oh Willy kijk je gratis via  kortfilm.be

Naar het museum

BLIND DATE

We kunnen weer naar het museum! Kan jij net als ik niet kiezen welk cultuurhuis eerst te bezoeken? Maak er dan ineens een wandeling van en bezoek 4 locaties kort bij elkaar met BLIND DATE, een initiatief van The Phoebus Foundation en Museum Snijders & Rockoxhuis dat je meeneemt door de geschiedenis van de portretkunst. Studenten Psychologie kunnen alvast hun mensenkennis op de proef stellen en deze portretten doorgronden.

Geen zin om een frisse neus te halen en blijf je liever in je kot? Elke vrijdagavond organiseert BLIND DATE een echte DATE NIGHT, waar je wekelijks kennismaakt met één van de geportretteerden.

In tijden van corona moet je met een aantal zaken rekening houden wanneer je een museumbezoek plant. Neem daarom zeker de coronamaatregelen door op de website van BLIND DATE, waar je ook je ticket koopt en zo je bezoek reserveert.

Rombouts Kaartspelers
Echtpaar, Frans Hals

Home Alone

Een tentoonstelling bezoeken vanuit je luie zetel, of in de tuin met een ijskoude ice tea in de hand? Waar het coronavirus al niet goed voor is. Tim Van Laere Gallery bezoek je nu virtueel! Home Alone bestaat uit een reeks gloednieuwe schilderijen en tekeningen van kunstenaar Tal R, geboren in Tel Aviv en woonachtig te Kopenhagen. Combineer expressionisme, fauvisme, symbolisme en Scandinavische Kunst, en dan kom je misschien in de buurt van de mysterieuze stillevens van deze kunstenaar. Home Alone is met zijn existentiële kunstwerken dé tentoonstelling bij uitstek voor studenten Wijsbegeerte.

 

Tim Van Laere Gallery gratis virtueel bezoeken? Dat doe je hier.

Home Alone

©Tal R

Home Alone

©Tal R

In bed met een operavoorstelling

La Juive

Ben jij altijd al geïntrigeerd geweest door de opera, maar is het er nog nooit van gekomen? (te duur, te ingewikkeld, …) Dan is nu je kans! Opera Ballet Vlaanderen heeft namelijk een selectie van hun beste opera’s en balletten gratis online beschikbaar gesteld. Graag een opera met alles erop en eraan die bovendien niet te ingewikkeld is om bij te houden? Check dan zeker La Juive, een emotionele rollercoaster van liefde, verraad en familiedrama. Opera Ballet Vlaanderen noemt deze voorstelling daarbovenop de perfecte eerste opera. Kan niet fout gaan, toch? Deze historische opera wordt in het Frans gezongen (geen zorgen, je kan de ondertitteling aanzetten) en is dus de perfecte blokpauze voor studenten Taal- en Letterkunde en Geschiedenis.

Helemaal overtuigd? Kijk La Juive en de andere opera’s en balletten van Opera Ballet Vlaanderen op hun website.

Podium Aan Huis

Al te luide eenzaamheid

Mis jij het theater ook zo erg? Dan is Podium Aan Huis vast een aangename verrassing. Via dit platform kan je tal van theatervoorstellingen bekijken, gratis en vanuit je kot! Theater Zuidpool mag dan wel gesloten zijn, dat hoeft je er niet van te weerhouden om virtueel Al te luide eenzaamheid te bezoeken. Deze voorstelling – gebaseerd op de gelijknamige roman van Praags auteur Bohumil Hrabal – neemt je mee in het leven van een eenzame papierpletter die op een ondergrondse vuilnisbelt de mooiste boeken van de vernietiging redt. Deze theatervoorstelling is voor alle studenten die momenteel een enorme voldoening zouden krijgen uit het vernietigen van hun eigen schoolboeken en cursussen.

Al te luide eenzaamheid kijk je gratis op de website van Podium Aan Huis.

Al te luide eenzaamheid

©Wendy Marijnissen

Nog interessante nieuwsberichten