4 tips voor cultuur-trips

film still Shoplifters

4 tips voor cultuur-trips!

Na een bloedhete zomer is het academiejaar opnieuw van start gegaan. Velen onder ons mijmeren nu al naar de herfstvakantie, kerstvakantie en misschien zelfs al paasvakantie, terwijl de rest zich wanhopig vastklampt aan de laatste zonnestralen. Gelukkig zijn er de komende maanden een heleboel culturele uitstapjes om naar uit te kijken! Ik hoor je al denken: jij hebt helemaal geen tijd om door tientallen brochures te snuisteren, om het web af te schuimen naar de perfecte film- of theatervoorstelling. That’s where I come in! Speciaal voor jou heb ik een top 4 opgesteld van cultuur-uitjes die je absoluut niet mag missen. Enjoy!

1 – MUSEUM: Stephan Vanfleteren

Belgisch talent + portretfotografie = Stephan Vanfleteren. Zelfs als je niet actief met fotografie bezig bent is de kans klein dat je nog nooit van deze succesformule gehoord hebt. Bij het grote publiek is Vanfleteren bekend om zijn zwart-wit portretten (denk maar aan die intense, naakte-torso-foto’s van de Rode Duivels) maar ook documentaire en artistieke fotografie maken deel uit van zijn oeuvre. FOMU brengt decennia aan werk nu samen in Vanfleterens eerste grote overzichtstentoonstelling. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen!
Goed nieuws! Ben je onder 26 jaar? Dan betaal je in het FoMu slechts €3 voor je toegangsticket.
Stephan Vanfleteren bewonder je vanaf vr 25 oktober.  Alle info over deze tentoonstelling vind je hier.
Elvis & Presley - Stephan Vanfleteren

©Stephan Vanfleteren

2 – FILM: Shoplifters

Shoplifters is één van filmmaker Hirokazu Kore-Eda’s meest recente films, en een film die niet minder dan 43 (!) prijzen heeft gewonnen kan niet anders dan steengoed zijn. Het verhaal neemt je mee naar de buitenwijken van Tokio, waar Osamu en zijn zoon hun tijd spenderen aan shopliften. Op een winterse avond vinden de twee een klein meisje, en aangezien er van haar familie geen spoor is, besluiten ze haar mee naar huis te nemen. Voor een tijdje gaat alles goed: het gezin heeft niet veel maar het leven is aangenaam. Tot het meisje als vermist wordt opgegeven…
Wat dit uitje nog beter maakt? Je betaalt slechts €5 voor je toegangsticket!
Shoplifters di 15 oktober in De Roma.

3 – THEATER: Johnyboy

“Wie heeft het recht te beslissen over het leven van iemand anders?”
Elena Peeters zocht het uit. Een jaar lang schreef ze brieven naar drie ter dood veroordeelden in de zwaarst bewaakte gevangenis in Texas, waarna ze besloot hen te ontmoeten. Peeters wilde weten of ze voor iemand kon zitten die zo’n verschrikkelijke feiten gepleegd heeft, en hen toch nog steeds als mens zou kunnen zien. En, als niemand het recht heeft om over het leven van iemand anders te beslissen, waarom bestaat er dan geen alternatief voor de doodstraf? Ze besloot 3 weken lang door een van de meest conservatieve staten van Amerika te reizen, op zoek naar antwoorden. Johnyboy is het resultaat van deze road trip. Waarom ik Johnyboy aan deze lijst heb toegevoegd? Omdat het leven nu eenmaal niet altijd over rozen gaat, en Elena Peeters een moeilijk thema met het grote publiek bespreekbaar maakt. Een aanrader!
Voor je toegangsticket betaal je €12 in voorverkoop. Zo bespaar je €2 waarmee je je date na afloop kan trakteren. Handig meegenomen, toch?
Laat je verrassen door Elena Peeters in Johnyboy op vr 18 oktober in CC De Kern.
Elena Peeters

© Bart Van der Moeren

4 – MUZIEK: LYDMOR

Ik ben iemand die zich graag laat verrassen door alternatieve deuntjes en experimentele muziek. Er is niets leuker dan urenlang Spotify afschuimen op zoek naar de meest excentrieke bands, dus ging ik op zoek naar een bijzonder concert om dit lijstje af te sluiten. Jenny Rossander – a.k.a LYDMOR – brengt je sensuele synthpop vanuit Kopenhagen. Haar muziek heeft iets herkenbaar, maar verrast tegelijkertijd én is heerlijk dansbaar! Ik kan uiteraard nog uren verder gaan over hoe wild ik van haar muziek ben, maar een music video zegt toch zoveel meer. Daarom staat er onderaan dit artikel eentje voor je klaar!
In voorverkoop betaal je €13.50 voor je ticket. Met het geld dat je bespaart kan je na het concert nog een pintje bestellen in de bar van TRIX. De beste manier om de avond af te sluiten!
LYDMOR di 5 november in TRIX.
Nog interessante nieuwsberichten