Studeren tijdens de zomer: do’s and don’ts

Studeren tijdens de zomer: do’s and don’ts

© Valerie Van den Eynden

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, het zwembad roept en… jij moet studeren. Bummer! Wanneer de temperaturen dan ook nog eens zo hoog oplopen, wordt het helemaal moeilijk om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. Onze redactie zette alvast enkele do’s en don’ts op een rijtje zodat jij die herexamenperiode vlotjes kunt overleven.

 

Don’t: op vakantie studeren – Do: een planning maken

Op vakantie gaan en denken dat je daar wel gaat studeren is ambitieus, maar… wees eerlijk met jezelf, niet echt realistisch, toch? Maak in plaats daarvan een strakke planning en studeer zoveel mogelijk vóór en na je vakantie. Op die manier kan je optimaal genieten van je welverdiende break.

Don’t: de vakantie-story’s van je vrienden checken – Do: mute je meldingen

Al die zonnige vakantiefoto’s van je vrienden zien, kan wel eens leiden tot zware FOMO en daar voel je je alleen maar slechter door. Mute die stories van je vrienden gewoon even tot je examens achter de rug zijn. No worries, de échte verhalen volgen ongetwijfeld wel op café binnenkort! En daar kan geen enkele insta story tegenop. Laat je ook niet afleiden door alle andere meldingen die binnenkomen terwijl je aan het studeren bent: de mute-knop wordt je beste vriend deze examenperiode!

© Valerie Van den Eynden

Don’t: zomerse cocktails – Do: frisse mocktails

Een fruitige piña colada tijdens de studiepauze om toch even van die summer feeling te proeven? Tof idee! Maar tijdens de blok ruil je die frisse cocktail toch best even in voor een homemade iced tea of een virgin mojito. Ook lekker toch?

Don’t: studeren in de volle zon – Do: verkoeling zoeken

Lekker in het zonnetje, een beetje kleur pakken en de zonnestralen die lichtjes je gezicht prikkelen… Klinkt goed in theorie, maar in de praktijk zweet je je binnen de minuut te pletter én hou je er misschien zelfs een zonnesteek aan over. Zoek in plaats daarvan de verkoeling op. Best niet aan het zwembad. Om te vermijden dat je ‘bommetjes’ voelt opkomen of de drang om gewoon lekker te relaxen op een luchtmatras (we get it). Een goed alternatief om toch de koelte te bewaren tijdens het blokken en alsnog geconcentreerd te blijven is een voetbadje.

© Valerie Van den Eynden

Don’t: geen pauze nemen – Do: af en toe ontspannen

Tijdens de herexamens wil je het liefst zo snel mogelijk van al dat geblok af zijn, maar alles in één trek in je brein willen proppen zonder pauze te nemen, is niet het beste idee. Neem dus gerust een pauze, relax je brein en beloon jezelf met één (of meerdere) bolletje(s) ijs na een lange bloksessie! You don’t have to feel guilty: het is er nu toch het weer voor.

Don’t: studeren op het heetst van de dag – Do: studeren tijdens de koele uurtjes

The grind doesn’t stop tijdens de blok en dus studeer jij gewoon door tijdens die hittegolf. Impressive! Maar, zorg ervoor dat je brein niet wegsmelt. Probeer je dagen zo in te delen dat je tussen 12 en 15 uur, de warmste periode van de dag, er even tussenuit kan trekken. Beweging is superbelangrijk, dus maak bijvoorbeeld een kleine wandeling met of zonder viervoeter of trek wat baantjes in het zwembad. Ben je een nachtraaf? Dan kan je gebruik maken van de koele nachten om ultieme bloksessies in te lassen. Added bonus: je vrienden zijn waarschijnlijk niet wakker dus je kan ook niet afgeleid worden door die twintig Insta-meldingen.

© Valerie Van den Eynden

Nog interessante nieuwsberichten