SOS! Hoe zoek ik een kot?

SOS! Hoe zoek ik een kot?

Hoewel er nog veel onzekerheid is over hoe het volgende academiejaar er zal uitzien, gaan er toch weer heel wat Antwerpse studenten op kot. Wist je dat er maar liefst 7.500 kotstudenten in onze metropool zijn? De uitdaging is dan ook om daartussen jouw perfecte kot te vinden. Wij verzamelden enkele tips & tricks om ook in deze rare periode een goed kot op de kop te tikken.

Waar vind ik een kot?

Facebookpagina’s, sites van privé-verhuurders, via de universiteit/hogeschool… waar te beginnen? STAN, Stad Antwerpen en de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs sloegen de handen in elkaar om alle koten op één betrouwbaar adres te verzamelen: Kotweb. Dankzij het Kwaliteitslabel dat alle panden op deze site hebben, kun je met een gerust hart je droomkot vinden tussen de meer dan 5.000 koten, studio’s en appartementen.

Kwaliteitslabel? Hoe zit dat dan?

Er zijn drie verschillende kleuren labels: groen, blauw en rood. Je voelt het misschien al aankomen: groen betekent dat alles in orde is op vlak van woonkwaliteit en brandveiligheid. Naar dit label moet je dus zeker op zoek gaan! Bij een blauw label is er al een eerste controle geweest, maar moet de eigenaar nog enkele kleine, niet-dringende aanpassingen doen. Na een half jaar zal de stad Antwerpen een tweede controle uitvoeren. De panden met een rood label kun je best aan je voorbij laten gaan, deze voldoen niet aan de kwaliteits- of veiligheidsnormen en zullen gesloten worden als ze niet worden aangepakt.

Het ideale kot voor jou

Eerste jaar in Antwerpen? Ga na op welke campus jouw lessen zullen plaatsvinden en beslis hoe ver je van je campus wil wonen. Zie je het zitten om je met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen? Of wil je alles te voet kunnen doen? Op Kotweb voeg je bij de zoekopdracht gemakkelijk je campus in en geef je aan op hoeveel kilometer je er vandaan wil wonen. Kies bij de volgende stap jouw gewenste pand uit en zoek verder op basis van jouw budget. Een kot met gedeelde badkamer en keuken is goedkoper, maar niet ideaal als privacy jouw top priority is. Dan kun je beter voor een studio gaan of zoeken naar een vriend(in) die samen met jou een appartement wil delen.

Maak een afspraak

Om goed te weten wat je wil en waarop je moet letten, moet je het kot in het echt hebben gezien. Pas dan weet je of er veel straatlawaai is, of er veel daglicht binnenkomt, of de buurt je aanspreekt… Misschien valt het perfecte plaatje op het internet wel tegen en dan kun je met die wijsheid weer verder in de zoektocht naar jouw werkelijke droomkot.

Gebruik het modelcontract!

Geen zin om je zorgen te maken om de kleine lettertjes van een contract? Met het Modelcontract, dat door 70% van de Kotwebeigenaars wordt gebruikt, zit je altijd goed.

Toch nog vragen?

Spring binnen bij STAN of contacteer de verantwoordelijke van jouw onderwijsinstelling.

Nog interessante nieuwsberichten